Díjnyertes filmek a művészmoziban

2019. február 11.
Február 14. és 16. között négy díjnyertes alkotást láthatnak a filmkedvelők az aradi Arta-filmszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Díjnyertes filmek a művészmoziban
Jelenet a Testről és lélekről c. filmből

Több mint egy év után ismét látható lesz Aradon Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje. Az Arany Medve-díjas, korábbi Oscar-jelölt alkotást február 14-én, csütörtökön 20 órától vetítik.

A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, aki bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Mint később kiderül, Endrének és Máriának minden éjjel ugyanaz a közös álma van egy szép, hóval borított erdőben ismerkedő szarvaspárként. Erre azonban csak akkor jönnek rá, amikor egy munkahelyi lopás miatt (a vágóhíd irodájából valaki búgatóport csempészett ki, hogy megtréfálja egy 50 éves érettségi találkozó résztvevőit), elmesélik az álmaikat a lopási ügyet vizsgáló pszichológusnőnek. Endrének és Máriának nem könnyű megtalálni egymásban az álmukban szarvasként már megélt szerelmet.

A magyar játékfilm 116 perces, 16 éven aluliak számára nem ajánlott. A főbb szerepekben Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Nagy Ervin, Tenki Réka, Jordán Tamás és Mácsai Pál látható.

Február 15-én, pénteken 20 órától a holland–belga koprodukcióban készült Lány című film kerül vászonra. Lara 15 éves lány, aki fiútestbe született. Profi balerinának készül a nagy presztízsű belga táncakadémia növendékeként. A balettórákon a fizikai és lelki tréning minden táncosnak önmagában is nagy megterhelést jelent, Lara ráadásul közben nemi átalakító műtétére is készül. Lara számára a testi felnőtté válás egyszerre zajlik a fiú testből lány testbe átalakulással.

A Lány a 2018-as cannes-i filmfesztivál szenzációja volt, amely összesen négy díjat nyert a világ legrangosabb filmfesztiválján, s megkapta a filmkritikusok FIPRESCI-díját, az Arany Kamera-díjat, a Queen Pálmát és az Un Certain Regard versenyszekcióban Victor Polster a legjobb színész díját. A 26 éves főszereplő, Victor Polster maga is képzett balett-táncos és színész, első drámai szerepében elsöprő sikert aratott Cannes-ban. Lukas Dhont rendező elsőfilmes drámája Belgium Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában, és a filmet jelölték az év felfedezettje Európai Filmdíjra is. A Lány két díjat nyert az A-kategóriás San Sebastian Filmfesztiválon, díjazták mások mellett Zürichben, Odesszában, Palicson, s versenyben lesz Londonban is.

Február 16-án, szombaton két filmet is műsorra tűznek: 11 órától a 2018-as Mia és a fehér oroszlán című francia családi filmdrámát, amelyet 12 éven aluliak nagykorú felügyelete mellett tekinthetnek meg.

A tízéves Mia élete fenekestül felfordul, miután a családja úgy dönt, elhagyják Londont, és egy oroszlánfarmon kezdenek dolgozni Afrikában. Amikor megszületik Charlie, a gyönyörű fehér oroszlán, a kislány újra rátalál a boldogságra, és különleges barátságot köt az állatkölyökkel.

Miután azonban Charlie betölti harmadik évét, Mia élete újra a feje tetejére áll, a kislány ugyanis rábukkan a nyugtalanító titokra, amelyet az édesapja megpróbált elrejteni előle. Miát a hatalmába keríti a félelem, hogy Charlie-nak baja eshet, ezért inkább megszökik vele. A két barát hihetetlen kalandra indul a dél-afrikai szavannán, hogy találjanak egy helyet, ahol az oroszlán szabadon élheti az életét.

A vetítéssorozat utolsó „felvonása” szombaton 20 órától kezdődik, mégpedig a tavaly bemutatott Hidegháború című filmmel, amelyet Lengyelország az idei Oscar-díjra nevezett e legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Pawel Pawlikowski legújabb alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, se veled, se nélküled szerelmi történet. A Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és dzsesszklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Jegyek az Arta-mozi pénztárában vásárolhatk hétfőtől csütörtökig 10–17, pénteken 10–14 óra között, vagy két órával minden vetítés kezdete előtt. Belépők foglalhatók a cinemaartaarad@gmail.com e-mail címen. A teljes árú jegy 12, a kedvezményes (diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek) 5 lejbe kerül.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll köztéren a Szabadság-szobor
Fórum, koszorúzás és ünnepi hangverseny az évfordulón.
Hír beküldése
<em>Hír szerkesztése</em> Szép gesztus a múzeumtól
Három nyelven kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a közgyűjtemény vezetősége.
<em>Hír szerkesztése</em> Balszerencsésen vesztett pontokat az UTA
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
<em>Hír szerkesztése</em> Kézműves foglalkozásokkal hangolódtak a Húsvétra [AUDIÓ]
Természetes anyagokkal, hagyományos módszerekkel festettek piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.