Budapesti néptáncosok és dzsessz-zenészek Aradon

2019. augusztus 13.
Az Arad és Budapest XII. kerülete közötti testvértelepülési együttműködés keretében augusztus 16-án, pénteken az aradi nagyszínházban lép fel a Drusza Kamara néptáncegyüttes és a Hegyvidéki Premier Jazz Band.
<em>Hír szerkesztése</em> Budapesti néptáncosok és dzsessz-zenészek Aradon
Drusza Kamara néptáncegyüttes

A 18 órakor kezdődő előadást a folklóregyüttes nyitja, amely egy baráti társaságból verbuválódott. Tagjai gyerekkoruk óta néptáncolnak. A budapesti táncházmozgalom hozta őket össze: Armstrong Laura Győrből, Bíró Éva Mezőkövesdről, Didici Norbert Gyimesközéplokról, Gellén Péter Békésről, Josy Musa Érdről, Józsa Tamás, kétszeres Aaranysarkantyús táncos és a Népművészet Ifjú Mestere Debrecenből, Lajti Ákos Nyírbátorból, Marosy Gerda, Aranygyöngyös táncos Veszprémből, Nagy Albert Szegedről érkezett a fővárosba.

Mindannyian tagjai és tanárai valamely budapesti vagy Budapest-környéki táncegyüttesnek. Többen a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulnak, és olyan együttesek, társulatok tagjai, mint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, a Foundry Dance Theatre, a Szentendre Táncegyüttes vagy a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes. A zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Nyíregyházi Főiskolán tanultak.

Az előadásban szerepelnek császárszállási, rábaközi, kalotaszegi román, méhkeréki, szatmári és gyimesi táncok. Zenei kíséret: Nagy Albert és zenekara.


A Hegyvidéki Premier Jazz Band

A Hegyvidéki Premier Jazz Band 12 tagú könnyűzenei együttes, amely három éve alakult, felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező, magasan kvalifikált hangszeres művészekből.

Az együttes művészeti vezetője Szalóky Béla, akit ismerhetnek a Benkó Dixiland Band trombitásaként is. Az együttes énekes szólistája Czutor Ignác. Az állandó tagok mellé gyakran hívnak neves vendég szólistákat. Többször léptek már fel Charlie-val, Majsay Gáborral, Gallusz Nikivel, Nagy Sándorral, a Madách Színház jeles musicalszínészeivel.

Repertoárjukon magyar és külföldi slágerek szerepelnek. Az LGT, Demjén Ferenc, Bruno Mars, Stevie Wonder jól ismert és népszerű melódiái képezik műsoraik gerincét. Az együttes hangzásvilágát az teszi különlegessé, hogy ezeket a műveket Frey György, az együttes basszusgitárosa áthangszereli. A hangszerelés nem egyszerűen az együttes hangszerösszeállításra történő átírást jelent, hanem egy sajátos, egyedi hangzásvilág kialakítását is.

Az együttes megalakulása óta sikeresen lépett fel számos hazai fesztiválon, rendezvényen. Külföldön eddig Lengyelországban és Szerbiában mutatkoztak be.

További hírek

Hír beküldése
A Magyar Nyelv Napja alkalmából a Szabadság-szobor Egyesület és a Csiky Gergely Főgimnázium szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: dicsőség a Gloria ellen
Ideiglenesen az élre álltak az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratosi sérültje is van a Sofronya és Arad közti balesetnek
Meghalt a kórházban a vétkes sofőr.
<em>Hír szerkesztése</em> Vállalkozásfejlesztés Arad és Békés megyében [AUDIÓ]
Interneten kereshetnek és kínálhatnak telephelyet a vállalkozások a határ két oldalán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ma van a magyar nyelv napja
2015 óta Romániában is hivatalosan ünnepelhető.
<em>Hír szerkesztése</em> Faültetéssel ünnepelték a határ menti programokat Pécskán és Gyulán
Összesen négyszáz facsemetét ültettek.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar néptáncok három országból egy színpadon
Hagyományőrzés Pécskán.
A jövő évi helyhatósági és parlamenti választások előkészületeiről is szó lesz.
Hír beküldése
Juhász Béla újabb interjúkötetének bemutatója.
<em>Hír szerkesztése</em> Baleset akadályozta a forgalmat az autópályán [FRISSÍTVE]
Forró aszfalt folyt a úttestre a tartálykocsiból.