Budapesti néptáncosok és dzsessz-zenészek Aradon

2019. augusztus 13.
Az Arad és Budapest XII. kerülete közötti testvértelepülési együttműködés keretében augusztus 16-án, pénteken az aradi nagyszínházban lép fel a Drusza Kamara néptáncegyüttes és a Hegyvidéki Premier Jazz Band.
<em>Hír szerkesztése</em> Budapesti néptáncosok és dzsessz-zenészek Aradon
Drusza Kamara néptáncegyüttes

A 18 órakor kezdődő előadást a folklóregyüttes nyitja, amely egy baráti társaságból verbuválódott. Tagjai gyerekkoruk óta néptáncolnak. A budapesti táncházmozgalom hozta őket össze: Armstrong Laura Győrből, Bíró Éva Mezőkövesdről, Didici Norbert Gyimesközéplokról, Gellén Péter Békésről, Josy Musa Érdről, Józsa Tamás, kétszeres Aaranysarkantyús táncos és a Népművészet Ifjú Mestere Debrecenből, Lajti Ákos Nyírbátorból, Marosy Gerda, Aranygyöngyös táncos Veszprémből, Nagy Albert Szegedről érkezett a fővárosba.

Mindannyian tagjai és tanárai valamely budapesti vagy Budapest-környéki táncegyüttesnek. Többen a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulnak, és olyan együttesek, társulatok tagjai, mint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, a Foundry Dance Theatre, a Szentendre Táncegyüttes vagy a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes. A zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Nyíregyházi Főiskolán tanultak.

Az előadásban szerepelnek császárszállási, rábaközi, kalotaszegi román, méhkeréki, szatmári és gyimesi táncok. Zenei kíséret: Nagy Albert és zenekara.


A Hegyvidéki Premier Jazz Band

A Hegyvidéki Premier Jazz Band 12 tagú könnyűzenei együttes, amely három éve alakult, felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező, magasan kvalifikált hangszeres művészekből.

Az együttes művészeti vezetője Szalóky Béla, akit ismerhetnek a Benkó Dixiland Band trombitásaként is. Az együttes énekes szólistája Czutor Ignác. Az állandó tagok mellé gyakran hívnak neves vendég szólistákat. Többször léptek már fel Charlie-val, Majsay Gáborral, Gallusz Nikivel, Nagy Sándorral, a Madách Színház jeles musicalszínészeivel.

Repertoárjukon magyar és külföldi slágerek szerepelnek. Az LGT, Demjén Ferenc, Bruno Mars, Stevie Wonder jól ismert és népszerű melódiái képezik műsoraik gerincét. Az együttes hangzásvilágát az teszi különlegessé, hogy ezeket a műveket Frey György, az együttes basszusgitárosa áthangszereli. A hangszerelés nem egyszerűen az együttes hangszerösszeállításra történő átírást jelent, hanem egy sajátos, egyedi hangzásvilág kialakítását is.

Az együttes megalakulása óta sikeresen lépett fel számos hazai fesztiválon, rendezvényen. Külföldön eddig Lengyelországban és Szerbiában mutatkoztak be.

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.