Szemét dolgok Aradon

2018. május 5.
Odáig fajult már a helyzet, hogy a rágcsálók elszaporodásától, járványveszély kialakulásától kell tartani.
<em>Hír szerkesztése</em> Szemét dolgok Aradon
Jellegzetes aradi városkép: szemét úton, útfélen

Joggal kérdezheti az adófizető, mindenféle helyi illetékek befizetésének, szabályozásoknak és korlátozásoknak magát alávető polgár, hogy miként juthatott odáig a helyzet Aradon, hogy a városvezetés által oly „európainak” tartott, nemrégiben még az Európa Kulturális Fővárosa címre aspiráló – s ami még abszurdabb, az Európa Zöld (vagyis környezetbarát) Fővárosa címet is megpályázó – várost nem egészen egy éven belül másodszor is ellepi a szemét. Legyen szó a háztartási hulladékról, vagy a közterületeken, az utcai szemetesekben halmozódó szemétről.

Odáig fajult már a helyzet, hogy a rágcsálók elszaporodásától, járványveszély kialakulásától kell tartani; a megye prefektusa már a múlt héten összehívta a katasztrófavédelmi bizottságot, pénteken a környezetvédelmi miniszter, Grațiela Gavrilescu is Aradra jött, hogy személyesen tájékozódjon arról, miért is nem teszi a dolgát az új hulladékgazdálkodási vállalat, ki a felelős, és milyen megoldáson törik a fejüket a város vezetői, már ha egyáltalán fő a fejük emiatt…

Hogy mi húzódhat mindennek a hátterében, talán csak Gheorghe Falcă aradi polgármester vagy Iustin Cionca megyei tanácselnök, netán a különböző érdekösszefonódásokat ismerők tudnák elmondani, de biztos, hogy hallgatni fognak, mint a sír, amíg érdekeik mást nem kívánnak.

Tavalyi szemét ügyek

Hogy tisztán lássunk a szemétkérdésben, vissza kell mennünk a múlt év nyaráig, amikor is a megye megnyert egy 30 millió euró értékű pályázatot, aminek a célja a regionális hulladékgazdálkodás megvalósítása, a környezetkímélő és szelektív gyűjtés bevezetése, az újrahasznosítás szorgalmazása volt.

A megyeszékhely és további 24 település részvételével megalakult a megyei hulladékgazdálkodási egyesület, amely mindennek a gyakorlatba ültetéséért felel. Kellett egy lebonyolító vállalat, és a közbeszerzést valahogy úgy szervezték meg, hogy a több mint egy évtizede bevált Polaris M Holding (amely mind a közterületek tisztán tartását, mind a háztartási hulladék ellszállítását végezte) nem nyert, emiatt a lejáró szerződéseit nem hosszabbíthatta meg. A tender eredményét tulajdonképpen a nagyváradi RER fellebbezte meg, emiatt júniusban, amikor a lejárt a Poleris szerződése a közterületek takarítására, az utcaseprésre és a kukák ürítésére vonatkozóan, szemétszállító nélkül maradt a város – emlékezetes, hogy mindenütt kerülgetni kellett az utcákon a hulladékot, a balknáninál is rosszabb képet festett a városról a helyzet.

Érdekes módon a városvezetés akkor már közbeszerzés nélkül, direkt tárgyalásos alapon megbízta épp a RER-t a takarítással (meg a téli hókotrással), amelyiknek a szerződése idén április 30-án járt le. Érdekes módon azóta sem gondoskodtak arról, hogy normális körülmények közepette, kikezdhetetlen módon kerítsenek egy hulladékgazdálkodási vállalatot, ezért „tűzoltó” módon, a május 2-án összehívott rendkívüli tanácsülésen a többséget alkotó nemzeti liberálisok és RMDSZ-esek megszavazták, hoyg a RER megbízatását meghosszabbítsák 90 nappal (persze, a versenytárgyalás hiányát kifogásoló szocdem–ALDE ellenzék ellene voksolt, de kisebbségben voltak), mert már május elsején és 2-án ismét kezdett tobzódni a szemét az utcákon.

Hegyekben áll a háztartási hulladék

Rossz nyelvek szerint a Polarist azért kellett elmozdítani, mert még a város szociáldemokrata érájú vezetésének az „öröksége” volt, a nemzeti liberális párti jelenlegi vezetőség pedig másnak akarta adni a megbízatást. A közterületek tisztán tartására vonatkozó szerződés után a háztartási hulladék elszállítására vonatkozó kontraktus is érvényét veszítette idén áprilisban, de már nagy dérrel-durral beharangozták, hogy a múlt hónap 24-től a temesvári székhelyű Retim szállítja majd el az aradiak – és másik 24 település szemetét –, heti három alkalommal, sőt a szelektív hulladékgazdálkodást is bevezetik, úgyhogy mindenki készüljön fel rá, hogy akár 4-5 kukát tartson a háztartásban, de legalábbis külön kell majd válogatni a műanyag-, fém- és papírhulladékot.

Ehhez képest – a megyeszékhelyen – nem történt semmi, a tömbházak közötti szemétlerakó helyeken, a lakótársulások hulladékgyűjtő pontjain, de az egyéni háztartásokban is csak gyűlt és gyűlt a szemét, senki nem jött érte. Egyes helyeken visszakönyörögték a Polarist, másutt a RER szállította el kénytelen-kelletlen a már kibírhatatlanul bűzölgő, napok óta halmozódó szeméthegyek egy részét.


Meddig tűrjük még?

Az önkormányzat a mulasztásért az első két nap 40 ezer lejre, a környezetvédelmi felügyelőség további 100 ezer lejre büntette a Retimet, amelynek vezetői nem adtak magyarázatot a késlekedésre. A környezetvédelemtől további pénzbüntetések hullottak a temesvári székhelyű vállalatra, így a pénteki összesítés szerint 340 ezer lejnél tartanak már, de a lényegen ez nem változtatott: a szemét maradt, a bírságot meg amúgy is az ügyfelek pénzéből fizetik majd be.

Csütörtökön és pénteken egyébként már jártak a Retim autói a városban, illetve olyan RER-es kukásautók, amelyekről láthatón a minap szedték le az öntapadós feliratot.

További érdekessége az ügynek, hogy az aradon.ro portál kiderítette: a temesvári Retim és a nagyváradi RER azonos tulajdonosi hátterű, itt tehát szó szerint bűzlik valami…

Félgőzzel dolgozik a Retim

A korábban már emlegetett megyei hulladékgazdálkodási egyesület május 2-i közleménye szerint a Retim megyeszerte az egyéni háztartások, a lakótársulások és a jogi személyiségek alig több mint 50 százalékával már megkötötte a szerződést. Ahhoz képest, hogy már fél éve megkapták a megbízatást, ez borzasztó nagy késés, hiszen ez idő alatt az összes ügyfelet megkereshették volna, a várost is feltérképezhették volna, megtervezhették volna az útvonalakat és a logisztikát.

A Retim hozzáállásához képest különösen kegyesnek tűnik a holtvágányra tett Polaris, amely bejelentette, hogy mindazoknak, akik előre kifizették náluk a szemétdíjat, visszajuttatják a különbözetet, csak igényeljék írásban a cég irodájában.

Még csak azon lehet csodálkozni, hogy a nagypolitikai játszmákban az Aradon is utcára rángatott „tömegek”, divattüntetők és a civil szervezetek mindez miatt nem hallatják a hangjukat, nem szerveznek sztrájkőrséget, felvonulást. Úgy látszik, a saját környezetükben a mocsok nem zavarja őket. Bezzeg a Szabadság-szobor Egyesület 15 éves jubileumi rendezvényének magyar nyelvű plakátja igen, mint ahogy az Baracsiné Dávid Zsuzsanna aradi lelkipásztor a Facebook-posztjában megosztotta.

Pedig minden jóérzésű polgár úgy érezhet, hogy – és még finoman fogalmaz – pofátlanság, amit a város vezetősége és a szemétszállító vállalat művel velük, ráadásul az ő pénzükön.

Pataky Lehel Zsolt

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.