„Mert Romániában élünk!”

2018. szeptember 21.

Azt tartja a népi bölcsesség, nyilván a parasztember tapasztalata alapján, hogy a szalmakalapnak nyáron van az ideje.

Ezért a „városi paraszt” is azt hinné, hogy a szökőkűt működésének is nyáron, az úgynevezett szabadságolási-turista-vakációs szezonban van itt az ideje, amikor jó szolgálatot tesz a közelében hűsölni vágyóknak, de látványosságnak sem utolsó, ahová a meleg esténként kisétálhat a tömbházlakó - és nem csak – a párjával, gyerekével.

Megértjük, hogy június és július különösen csapadékos volt, esett elég eső, nem kellett még a szökőkutakat is beindítani, hogy álljon a víz mellettük, de aztán jött a kánikula, nem is akármilyen. Viszont Aradon oly szárazak voltak a szökőkutak, mint a Szahara. Az UTA-téren, az állomás előtt, a kórház előtti körforgalomban, vagy a sportcsarnok és az uszoda mewletti – hogy csak néhányat melítsünk. Nem volt senki, aki megnyissa a csapot. (Némelyikről mintha végleg lemondtak volna: például az UTA-téri szökőkútnak a gömbrózsáján évek óta nem folyik a víz, pedig eleget babrálták a „szakemberek” a múlt években, nem beszélve arról, hogy a burkolólapok már mind leestek, a betonpereme málladozik, szóval, háborús körülményeket idéz.) Csak a városligeti tóra épített zenélő szökőkút üzemelt, el kell ismerni, igazi különlegesség. De hogy a többi miért nem?

Ismerjük a városvezetés ilyenkor szokásos kifogását: bizonyára lejárt az üzemeltetési-karbantartási szerződés, nem volt új licit, vagy ha volt, annak eredményét megfellebbezték (naná, ha mindig a „baráti” cégek nyernek!) ésatöbbi.

Az igazság azonban az, hogy valójában a nemtörődömség, hogy ne mondjuk: igénytelenség, vagy csak a haszonlesés az oka.

Az meg már végképp érthetetlen, hogy miért jelentek meg szeptember végnapjaiban, két nappal az őszi napéjegyenlőség előtt a munkások az UTA-téri szökőkútnál, köztéri padokat hoztak a kiszáradt tuják mellé (az is érdekes, hogy a hat éve beépített öntözőrendszer miért nem működik azóta sem?), és elkezdték előkészíteni az üzembe helyezéshez. Nem nézik a naptárt? Vagy úgy akarnak járni, mint három-négy esztendeje, amikor még novemberben is bekapcsolva hagyták, hogy majd belefagyott a víz? Akkor többet el lehet költeni rá?


Eszükbe jutott, hogy itt van egy szökőkút...

Van más cifra dolog is a környéken. Ki ne emlékezne, hogy tavaly az internet-kábeltévé-telefontársaság feltúrta az egész várost, aknákat épített, csöveket fektetett, amibe az oszlopokon és falhomlokzatokon logó kábelkötegeket vezetik majd (hogy mikor, ki tudja, mert még mindig a ház falán csöngnek a drótok). A gödröket visszatemették, a parkolókat újrakövezték, aszfaltot is öntöttek, sőt az útban lévő kerítést, amit vasvágóval eltávolítottak, visszahegesztették.


Megéri évről-évre feltúrni a várost

Erre a közelmúltban ismét megjelentek munkások légkalapáccsal, törtek-zúztak, nem maradt épen járda, úttest, parkoló… Azt mondták, villanykábeleket fektetnek a föld alá. Miért nem csinálták akkor, amikor az internet- és tévékábeleket tették le. Erre nagyon egyszerű válasz érkezett: „mert Romániában élünk!”

Ha eddig nem vettük volna észre…

P. L. Zs.

További hírek

Hír beküldése
Sokan töltik külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
Vasárnap hajnalban negyed három körül történt a baleset. A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve. A rendőrség egy 1996–2000 közötti gyártmányú, szürkészöld Volkswagen Passat típusú gépkocsit és annak segítségnyújtás nélkül tovább hajtó sofőrjét keresi.
Hír beküldése
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.
<em>Hír szerkesztése</em> Templombúcsú a hétvégén Pécskán
Idén is kétnapos dínomdánomot tartanak az ünnep alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejelentette megbízott polgármester-jelöltjét a PNL
A jövő évi választások „húzóembereit” is bemutatta a párt városi szervezete.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyorsforgalmi úttal kötnék össze Aradot Nagyváraddal
Biztonságosabb és gyorsabb közlekedés a két megyeszékhely között.