Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

2018. december 1.
A helyi román potentátok által „a nagy egyesülés bölcsőjének” nevezett Aradon már napok óta a román nemzeti ünnepre és a Gyulafehérváron az Ó-Románia és Erdélyi egyesülését egyoldalúan kinyilvánító népgyűlés századik évfordulójára való készülődés járta át a közéletet.
<em>Hír szerkesztése</em> Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

A fő rendezvényt szombaton reggel fél kilenckor kezdték a városháza mögötti Mihai Eminescu- (volt Salacz Gyula-) parkban, az alkotójáról Rafiroiu-keresztként emlegetett első világháborús emlékműnél. (A világégés áldozatainak tiszteletére 1936-ban emelt műkő-kereszt eredetileg a Hegyalja téren állt, de a kommunista hatóságok lebontották, és a gáji ortodox kolostor őrizte darabjait, míg a rendszerváltás után ismét köztéren állíthatták fel.)

Az ünnepség „szűk körben”, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott. Timotei Seviciu ortodox érsek áhítata után elhelyezték koszorúikat a román hősök emlékművénél a politikai pártok és a helyi közigazgatás tisztségviselői, valamint a különböző veterán- és forradalmárszevezetek jelenlévő tagjai. A megyei tanács elnöke, Iustin Cionca és a város polgármestere, Gheorghe Falcă nem volt jelen, mert a gyulafehérvári ünnepségeken vesznek részt; helyettük Sergiu Bîlcea alelnök, illetve Călin Bibarț és Bognár Levente alpolgármesterek koszorúztak (szándékosságból vagy sem, de a magyar alpolgármester nevét nem mondta be a felsoroláskor a konferálással megbízott katonatiszt).


A román elöljárók magyar nemzeti ünnepeken
való részvétele viszonzásaként az RMDSZ-es 
tisztségviselők is koszorúztak

Az alföldön szokatlan, mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben zajlott ünnepség komolyságát és katonás szigorát ellensúlyozta a parkban berendezett karácsonyi vásár díszlete. A koszorúk elhelyezése után a jelenlévőket a főutcára invitálták, ahol már érdeklődők is gyülekeztek, hogy megtekintsék a várban működő helyőrség, a különleges erők, a csendőrség, rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bevonásával rendezett, erődemonstrációt idéző felvonulást a városközpontban.


Vasilica Damian alprefektus és Florentina Horgea prefektus koszorúz


Karácsonyi díszlet


Trikolór minden mennyiségben


Kezdődik a parádé


Megbénították a várost

További hírek

Hír beküldése
Köszöntőbeszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Hír beküldése
Tudnivalók a megelőzési és kártérítési lehetőségekről.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisebbségi osztályoknak kedvező törvényt fogadtak el
Ki kell kérni az adott nemzeti közösség jóváhagyását.
<em>Hír szerkesztése</em> Márciusban kezdődik az iskolai beiratkozás
Aki augusztus 31-ig betölti a hat évet, kezdheti az előkészítő osztályt.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi idők farsangja a Búzavirággal
Télűző hagyományőrző előadás Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon és Pécskán a Mozgó Mozi
A Rákóczi Szövetség filmkaravánja kicsiknek és nagyoknak egyaránt hoz filmeket.
Hír beküldése
Történelmi extázis 21 táncképben.
Az első félév 15, a második 20 tanítási hétből áll majd. Januárban lesz majd a félévek közötti vakáció, a februári szünetet eltörlik, helyette háromhetes lesz a tavaszi vakáció. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2020. június 5-én végeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Szellőtitok – Nagy Gizella könyve
Csütörtökön mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Szombaton 9–18, vasárnap 9–16 óra között látogatható.