Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

2018. december 1.
A helyi román potentátok által „a nagy egyesülés bölcsőjének” nevezett Aradon már napok óta a román nemzeti ünnepre és a Gyulafehérváron az Ó-Románia és Erdélyi egyesülését egyoldalúan kinyilvánító népgyűlés századik évfordulójára való készülődés járta át a közéletet.
<em>Hír szerkesztése</em> Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

A fő rendezvényt szombaton reggel fél kilenckor kezdték a városháza mögötti Mihai Eminescu- (volt Salacz Gyula-) parkban, az alkotójáról Rafiroiu-keresztként emlegetett első világháborús emlékműnél. (A világégés áldozatainak tiszteletére 1936-ban emelt műkő-kereszt eredetileg a Hegyalja téren állt, de a kommunista hatóságok lebontották, és a gáji ortodox kolostor őrizte darabjait, míg a rendszerváltás után ismét köztéren állíthatták fel.)

Az ünnepség „szűk körben”, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott. Timotei Seviciu ortodox érsek áhítata után elhelyezték koszorúikat a román hősök emlékművénél a politikai pártok és a helyi közigazgatás tisztségviselői, valamint a különböző veterán- és forradalmárszevezetek jelenlévő tagjai. A megyei tanács elnöke, Iustin Cionca és a város polgármestere, Gheorghe Falcă nem volt jelen, mert a gyulafehérvári ünnepségeken vesznek részt; helyettük Sergiu Bîlcea alelnök, illetve Călin Bibarț és Bognár Levente alpolgármesterek koszorúztak (szándékosságból vagy sem, de a magyar alpolgármester nevét nem mondta be a felsoroláskor a konferálással megbízott katonatiszt).


A román elöljárók magyar nemzeti ünnepeken
való részvétele viszonzásaként az RMDSZ-es 
tisztségviselők is koszorúztak

Az alföldön szokatlan, mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben zajlott ünnepség komolyságát és katonás szigorát ellensúlyozta a parkban berendezett karácsonyi vásár díszlete. A koszorúk elhelyezése után a jelenlévőket a főutcára invitálták, ahol már érdeklődők is gyülekeztek, hogy megtekintsék a várban működő helyőrség, a különleges erők, a csendőrség, rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bevonásával rendezett, erődemonstrációt idéző felvonulást a városközpontban.


Vasilica Damian alprefektus és Florentina Horgea prefektus koszorúz


Karácsonyi díszlet


Trikolór minden mennyiségben


Kezdődik a parádé


Megbénították a várost

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.