Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

2018. december 1.
A helyi román potentátok által „a nagy egyesülés bölcsőjének” nevezett Aradon már napok óta a román nemzeti ünnepre és a Gyulafehérváron az Ó-Románia és Erdélyi egyesülését egyoldalúan kinyilvánító népgyűlés századik évfordulójára való készülődés járta át a közéletet.
<em>Hír szerkesztése</em> Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

A fő rendezvényt szombaton reggel fél kilenckor kezdték a városháza mögötti Mihai Eminescu- (volt Salacz Gyula-) parkban, az alkotójáról Rafiroiu-keresztként emlegetett első világháborús emlékműnél. (A világégés áldozatainak tiszteletére 1936-ban emelt műkő-kereszt eredetileg a Hegyalja téren állt, de a kommunista hatóságok lebontották, és a gáji ortodox kolostor őrizte darabjait, míg a rendszerváltás után ismét köztéren állíthatták fel.)

Az ünnepség „szűk körben”, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott. Timotei Seviciu ortodox érsek áhítata után elhelyezték koszorúikat a román hősök emlékművénél a politikai pártok és a helyi közigazgatás tisztségviselői, valamint a különböző veterán- és forradalmárszevezetek jelenlévő tagjai. A megyei tanács elnöke, Iustin Cionca és a város polgármestere, Gheorghe Falcă nem volt jelen, mert a gyulafehérvári ünnepségeken vesznek részt; helyettük Sergiu Bîlcea alelnök, illetve Călin Bibarț és Bognár Levente alpolgármesterek koszorúztak (szándékosságból vagy sem, de a magyar alpolgármester nevét nem mondta be a felsoroláskor a konferálással megbízott katonatiszt).


A román elöljárók magyar nemzeti ünnepeken
való részvétele viszonzásaként az RMDSZ-es 
tisztségviselők is koszorúztak

Az alföldön szokatlan, mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben zajlott ünnepség komolyságát és katonás szigorát ellensúlyozta a parkban berendezett karácsonyi vásár díszlete. A koszorúk elhelyezése után a jelenlévőket a főutcára invitálták, ahol már érdeklődők is gyülekeztek, hogy megtekintsék a várban működő helyőrség, a különleges erők, a csendőrség, rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bevonásával rendezett, erődemonstrációt idéző felvonulást a városközpontban.


Vasilica Damian alprefektus és Florentina Horgea prefektus koszorúz


Karácsonyi díszlet


Trikolór minden mennyiségben


Kezdődik a parádé


Megbénították a várost

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.