Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

2018. december 1.
A helyi román potentátok által „a nagy egyesülés bölcsőjének” nevezett Aradon már napok óta a román nemzeti ünnepre és a Gyulafehérváron az Ó-Románia és Erdélyi egyesülését egyoldalúan kinyilvánító népgyűlés századik évfordulójára való készülődés járta át a közéletet.
<em>Hír szerkesztése</em> Erődemonstráció a román nemzeti ünnepen

A fő rendezvényt szombaton reggel fél kilenckor kezdték a városháza mögötti Mihai Eminescu- (volt Salacz Gyula-) parkban, az alkotójáról Rafiroiu-keresztként emlegetett első világháborús emlékműnél. (A világégés áldozatainak tiszteletére 1936-ban emelt műkő-kereszt eredetileg a Hegyalja téren állt, de a kommunista hatóságok lebontották, és a gáji ortodox kolostor őrizte darabjait, míg a rendszerváltás után ismét köztéren állíthatták fel.)

Az ünnepség „szűk körben”, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott. Timotei Seviciu ortodox érsek áhítata után elhelyezték koszorúikat a román hősök emlékművénél a politikai pártok és a helyi közigazgatás tisztségviselői, valamint a különböző veterán- és forradalmárszevezetek jelenlévő tagjai. A megyei tanács elnöke, Iustin Cionca és a város polgármestere, Gheorghe Falcă nem volt jelen, mert a gyulafehérvári ünnepségeken vesznek részt; helyettük Sergiu Bîlcea alelnök, illetve Călin Bibarț és Bognár Levente alpolgármesterek koszorúztak (szándékosságból vagy sem, de a magyar alpolgármester nevét nem mondta be a felsoroláskor a konferálással megbízott katonatiszt).


A román elöljárók magyar nemzeti ünnepeken
való részvétele viszonzásaként az RMDSZ-es 
tisztségviselők is koszorúztak

Az alföldön szokatlan, mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben zajlott ünnepség komolyságát és katonás szigorát ellensúlyozta a parkban berendezett karácsonyi vásár díszlete. A koszorúk elhelyezése után a jelenlévőket a főutcára invitálták, ahol már érdeklődők is gyülekeztek, hogy megtekintsék a várban működő helyőrség, a különleges erők, a csendőrség, rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bevonásával rendezett, erődemonstrációt idéző felvonulást a városközpontban.


Vasilica Damian alprefektus és Florentina Horgea prefektus koszorúz


Karácsonyi díszlet


Trikolór minden mennyiségben


Kezdődik a parádé


Megbénították a várost

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.