Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában

2019. június 20.
Életveszélyesek azok az öreg, teljesen vagy félig korhadt fák, amelyek az Arad megyei Nagyzerénd Kisjenő felőli bejáratánál, a 79-es számú országút mentén állnak, és minden kisebb viharban letöri az ágaikat a szél. Simándi Sándor polgármester megelégelte, hogy két év alatt semmi óvintézkedést nem tett a közútkezelő, ezért a sajtóhoz fordult figyelemfelkeltés céljából.
<em>Hír szerkesztése</em> Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában
Simándi Sándor polgármester felvételei

A román–magyar határral gyakorlatilag párhuzamosan futó, igen forgalmas műút mentén, nagyjából az Arad–Nagyvárad távolság felénél fekszik a Fekete-Körös-parti Nagyzerénd. A község bejáratánál lévő út menti fákról ágak, lombkoronák darabjai, olykor fatörzsek dőlnek az útra.

„Már nem kell nagy vihar, elég egy kisebb szél, és akadályozzák a forgalmat. Így történt tegnap is, akkor készítettem a képeket, amiket elküldtem a megyei tanácsnak és a sajtónak. Nem a szerdai eset a probléma, hanem az, hogy rendszeresen megtörténik, én pedig hiába értesítem a katasztrófavédelmet, a megyei önkormányzatot vagy a közútkezelőt kéthavonta, két éve semmilyen óvintézkedést nem tettek” – panaszolta az elöljáró.

Simándi ismertette a „forgatókönyvet”: általában az elakadt autósok kérnek segítséget a 112-es segélyhívó számon, a katasztrófavédelem pedig a zeréndi önkormányzatot „riadóztatja”.

„Ne értsék félre, szívesen segítünk, nem egyszer eltakarítottuk a fatörzseket, küldöm a buldózert, ha kell, de olykor félünk, mert nem tudjuk, nincs-e a fák alatt egy sebesült, aztán még nagyobb bajt okozunk... Nem mi vagyunk az országút kezelője, ezért nem a mi feladatunk rendben tartani az út menti fákat. Mi csak annyit kértünk, hogy nyessék meg azokat, amelyek kiszáradtak, azokat meg vágják ki. Tragédiának kell történnie ahhoz, hogy valamit már tegyenek végre?!” – háborgott a polgármester.

A Nagyzeréndből és Feketegyarmatból álló település vezetője kifejtette: önkormányzati vezetőként súlyos büntetést kockáztatna, ha kivágatná a fákat. Előtte ugyanis környezetvédelmi engedélyre, az erdészet jóváhagyására és az intézmény által a fák megjelölésére, kitermelési és értékesítési tervre van szükség, szóval elrettentően olyan hosszú procedúrára. „Két esztendeje kérem a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalattól, hogy tegyék ezt meg, mert az ő dolguk, de még csak nem is válaszoltak” – méltatlankodott Simándi Sándor.

Megkerestük a közútkezelő (CNAIR) regionális igazgatóságát, a Temesvári Út- és Hídépítő Vállalatot is az ügyben. Ha elküldik válaszaikat, frissítjük cikkünket.

További hírek

Hír beküldése
Azok is kérhetik, akik árammal melegítenek.
Hír beküldése
A Hegyalja tér felett.
<em>Hír szerkesztése</em> Pénteken nyílik a karácsonyi vásár
A fő helyszín idén is a volt Salacz Gyula-park.
<em>Hír szerkesztése</em> Növekvő igény a délutáni oktatásra [AUDIÓ]
A magyar kormány finanszírozza, az Iskola Alapítvány szervezi.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemaradt az UTA a Rapidról
Bukaresti veresége ellenére is első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiklott a Bukarest–Budapest vonat Berzován
Az utasokat busszal szállították Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemsokára itt az igazi tél
A 2019-es esztendő globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Temesváron: hárman meghaltak a kártevőirtás után
Egy csecsemő, egy kisgyerek és az anyja az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elszállították a Maros-parton talált kézigránátot [VIDEÓ]
Gyerekek találták meg a második világháborús töltényeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Szórványbált tartottak Borosjenőben
Több mint százan mulattak.