Centenáriumi pótemlékmű

2018. december 1.
A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a művész zsebre vágta a tiszteletdíjat, műalkotás sehol.
<em>Hír szerkesztése</em> Centenáriumi pótemlékmű

Centenáriumi „pótemlékművet” avatott Gheorghe Falcă polgármester pénteken Aradon. A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a 24 méter magas és 150 tonnás emlékoszlopot idén tavasszal Aradra kellett volna szállítania a művésznek, Florin Codrének, akinek a kultuszminisztérium évekkel ezelőtt kifizette a tízmillió lejes tisztelet- és anyagdíjat.

A szobrász állítólag Kínában alkotta meg a nagy művet, de azt senki nem látta. Időközben a szaktárca – még Kelemen Hunor vezetése idején – perre vitte a dolgot, s az ítélet szerint Codrénak saját költségén kellett volna felállítatnia Aradon. Csakhogy az eredeti helyszínt, a városliget tó víztükrét elvetették, és hosszas egyeztetések után a megyeháza előtti teret jelölték ki, ami a művész szerint nem alkalmas egy ilyen monumentális alkotás közszemlére tételéhez (pedig a képzőművészeti műtermeket is lebontották, hogy ne zavarják a gyönyörködésben a szemlélőlet…)

Amint egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az aradi válaszott román vezetők által hőn áhított emlékmű nem kerül a városba, a polgármester a művészeti líceum diákjait kérte fel egy centenárium alkotásra. Ezt (a rozsdás vastáblákba kivágott kontúrokat) a volt Dacia-mozi előtti járdaszigeten állították fel. Erre futotta a centenáriumra…

 

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.