Centenáriumi pótemlékmű

2018. december 1.
A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a művész zsebre vágta a tiszteletdíjat, műalkotás sehol.
<em>Hír szerkesztése</em> Centenáriumi pótemlékmű

Centenáriumi „pótemlékművet” avatott Gheorghe Falcă polgármester pénteken Aradon. A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a 24 méter magas és 150 tonnás emlékoszlopot idén tavasszal Aradra kellett volna szállítania a művésznek, Florin Codrének, akinek a kultuszminisztérium évekkel ezelőtt kifizette a tízmillió lejes tisztelet- és anyagdíjat.

A szobrász állítólag Kínában alkotta meg a nagy művet, de azt senki nem látta. Időközben a szaktárca – még Kelemen Hunor vezetése idején – perre vitte a dolgot, s az ítélet szerint Codrénak saját költségén kellett volna felállítatnia Aradon. Csakhogy az eredeti helyszínt, a városliget tó víztükrét elvetették, és hosszas egyeztetések után a megyeháza előtti teret jelölték ki, ami a művész szerint nem alkalmas egy ilyen monumentális alkotás közszemlére tételéhez (pedig a képzőművészeti műtermeket is lebontották, hogy ne zavarják a gyönyörködésben a szemlélőlet…)

Amint egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az aradi válaszott román vezetők által hőn áhított emlékmű nem kerül a városba, a polgármester a művészeti líceum diákjait kérte fel egy centenárium alkotásra. Ezt (a rozsdás vastáblákba kivágott kontúrokat) a volt Dacia-mozi előtti járdaszigeten állították fel. Erre futotta a centenáriumra…

 

További hírek

Hír beküldése
Köszöntőbeszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Hír beküldése
Tudnivalók a megelőzési és kártérítési lehetőségekről.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisebbségi osztályoknak kedvező törvényt fogadtak el
Ki kell kérni az adott nemzeti közösség jóváhagyását.
<em>Hír szerkesztése</em> Márciusban kezdődik az iskolai beiratkozás
Aki augusztus 31-ig betölti a hat évet, kezdheti az előkészítő osztályt.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi idők farsangja a Búzavirággal
Télűző hagyományőrző előadás Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon és Pécskán a Mozgó Mozi
A Rákóczi Szövetség filmkaravánja kicsiknek és nagyoknak egyaránt hoz filmeket.
Hír beküldése
Történelmi extázis 21 táncképben.
Az első félév 15, a második 20 tanítási hétből áll majd. Januárban lesz majd a félévek közötti vakáció, a februári szünetet eltörlik, helyette háromhetes lesz a tavaszi vakáció. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2020. június 5-én végeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Szellőtitok – Nagy Gizella könyve
Csütörtökön mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Szombaton 9–18, vasárnap 9–16 óra között látogatható.