Centenáriumi pótemlékmű

2018. december 1.
A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a művész zsebre vágta a tiszteletdíjat, műalkotás sehol.
<em>Hír szerkesztése</em> Centenáriumi pótemlékmű

Centenáriumi „pótemlékművet” avatott Gheorghe Falcă polgármester pénteken Aradon. A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a 24 méter magas és 150 tonnás emlékoszlopot idén tavasszal Aradra kellett volna szállítania a művésznek, Florin Codrének, akinek a kultuszminisztérium évekkel ezelőtt kifizette a tízmillió lejes tisztelet- és anyagdíjat.

A szobrász állítólag Kínában alkotta meg a nagy művet, de azt senki nem látta. Időközben a szaktárca – még Kelemen Hunor vezetése idején – perre vitte a dolgot, s az ítélet szerint Codrénak saját költségén kellett volna felállítatnia Aradon. Csakhogy az eredeti helyszínt, a városliget tó víztükrét elvetették, és hosszas egyeztetések után a megyeháza előtti teret jelölték ki, ami a művész szerint nem alkalmas egy ilyen monumentális alkotás közszemlére tételéhez (pedig a képzőművészeti műtermeket is lebontották, hogy ne zavarják a gyönyörködésben a szemlélőlet…)

Amint egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az aradi válaszott román vezetők által hőn áhított emlékmű nem kerül a városba, a polgármester a művészeti líceum diákjait kérte fel egy centenárium alkotásra. Ezt (a rozsdás vastáblákba kivágott kontúrokat) a volt Dacia-mozi előtti járdaszigeten állították fel. Erre futotta a centenáriumra…

 

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.