Centenáriumi pótemlékmű

2018. december 1.
A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a művész zsebre vágta a tiszteletdíjat, műalkotás sehol.
<em>Hír szerkesztése</em> Centenáriumi pótemlékmű

Centenáriumi „pótemlékművet” avatott Gheorghe Falcă polgármester pénteken Aradon. A nagy egyesülés emlékműve körüli botrány hűen jelzi a romániai közállapotokat: a 24 méter magas és 150 tonnás emlékoszlopot idén tavasszal Aradra kellett volna szállítania a művésznek, Florin Codrének, akinek a kultuszminisztérium évekkel ezelőtt kifizette a tízmillió lejes tisztelet- és anyagdíjat.

A szobrász állítólag Kínában alkotta meg a nagy művet, de azt senki nem látta. Időközben a szaktárca – még Kelemen Hunor vezetése idején – perre vitte a dolgot, s az ítélet szerint Codrénak saját költségén kellett volna felállítatnia Aradon. Csakhogy az eredeti helyszínt, a városliget tó víztükrét elvetették, és hosszas egyeztetések után a megyeháza előtti teret jelölték ki, ami a művész szerint nem alkalmas egy ilyen monumentális alkotás közszemlére tételéhez (pedig a képzőművészeti műtermeket is lebontották, hogy ne zavarják a gyönyörködésben a szemlélőlet…)

Amint egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az aradi válaszott román vezetők által hőn áhított emlékmű nem kerül a városba, a polgármester a művészeti líceum diákjait kérte fel egy centenárium alkotásra. Ezt (a rozsdás vastáblákba kivágott kontúrokat) a volt Dacia-mozi előtti járdaszigeten állították fel. Erre futotta a centenáriumra…

 

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.