Sör, bor, pálinka

2019. szeptember 12.
<em>Hír szerkesztése</em> Sör, bor, pálinka

Ménesi borok, csíki sörök és tiszaföldvári pálinkák kóstolóját szervezik meg az Aradi Magyar Napokon.

Balla Géza borai

A tavaly az első határon túliként a legjobb magyar borásznak választott ménesi Balla Géza a következő tételeket mutatja be szeptember 27-én, pénteken 17 órától, a nagysátorban, a Román–Magyar Megbékélési Parkban: Magyarádi Mustos 2018, Furmint Sziklabor 2017, Rose Cuvée 2018, Kadarka 2017, Feketeleányka 2017, Cabernet Franc Sziklabor 2016.

Balla Géza Pincészete minőségi boraival ismertette meg magát az egész világgal. Arad-Hegyalja, Ménes a vörösborairól híres, itt 120 hektáron művelik a szőlőt, legfőképp kék szőlőt termesztenek. Borai jellegzetesek, tüzesek, különleges karakterrel rendelkeznek, nem hasonlíthatóak össze más borvidék boraival. A borkóstoló alkalmával ezeket a zamatos ízeket kóstolhatják meg az érdeklődők. A ménesi bor „...szikrát ad a szerelemnek, / szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak".

A borkóstolóra a helyek száma korlátozott, jelentkezni az RMDSZ Arad megyei szervezetének székházában (Episcopiei utca 32. szám) lehet. A részvételi díj elővételben 30 lej.

Tiltott Csíki Sör

A sörkóstolón a következő söröket fogják bemutatni az érdeklődőknek szeptember 28-án, szombaton 15 órától, a nagysátorban: Tiltott Csíki Sör, Tiltott Csíki Barna Sör, Tiltott Csíki Krém Sör, Tiltott Csíki Vadmálna Vitaminsör, Tiltott Csíki pIPA.

A gyártók különlegesen tiszta vízre és a helyi kitűnő adottságokra alapozva Csíkszentsimonban építették fel a Csíki Sör Manufaktúrát, ahol hagyományos sörfőző technológiát használnak. Náluk a sör csak természetes úton érik, a természet folyamataiba mesterséges érlelésgyorsítókkal, kiegészítő anyagokkal, vegyületekkel nem avatkoznak be. A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában megközelítőleg 100 székely ember dolgozik.

Együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltjukat, ők maguk alakítják ki receptjeiket. Így biztosítják, hogy sörük csíki és egyben valódi székely sör legyen.

A kóstolóra a helyek száma korlátozott, jelentkezni az RMDSZ székházában (Episcopiei utca 32. szám) lehet. A részvételi díj elővételben 20 lej.

Szicsek Pálinkafőzde

Birsalma, Irsai Olivér szőlő, kajszibarack, cigánymeggy és Jonathán alma ízű Szicsek pálinkákat lehet majd kóstolni szeptember 28-án, szombaton 18 órától a nagysátorban.

A Szicsek Pálinkafőzde az egyik legrégebbi pálinkafőző műhely, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legjelentősebb magánvállalkozása. A Tisza és a Körösök uralta tájon, a Tiszazug északi peremén, Tiszaföldvár kertvárosi részén, Homokon üzemelteti főzdéjét, apjuk nyomdokaiba lépve, Szicsek János és Szicsek Attila.

A hazai és a Kárpát-medencei termesztett és vadon termő gyümölcsökből készített pálinkákat és párlatokat évente 1000-1200 tonna gyümölcs felhasználásával állítják elő. Folyamatosan bővítik termékpalettájukat, új és új pálinkával elégítik ki a különlegességekre vágyó fogyasztók igényeit.

A pálinkakóstolóra a helyek száma korlátozott, jelentkezni az RMDSZ székházában (Episcopiei utca 32. szám) lehet. A részvételi díj elővételben 25 lej.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Faültetéssel ünnepelték a határ menti programokat Pécskán és Gyulán
Összesen négyszáz facsemetét ültettek.
Hír beküldése
Hagyományőrzés Pécskán.
A jövő évi helyhatósági és parlamenti választások előkészületeiről is szó lesz.
Hír beküldése
Juhász Béla újabb interjúkötetének bemutatója.
<em>Hír szerkesztése</em> Baleset miatt áll a forgalom az autópályán
Forró aszfalt folyt a úttestre a tartálykocsiból.
<em>Hír szerkesztése</em> Migránsok a kamion tengelyén és a csomagtartóban
Kilenc határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok az elmúlt 24 órában.
Az elnökválasztás második fordulójára.
<em>Hír szerkesztése</em> Hajszál híján tragédia: fa dőlt az útra a főutcán
Épp, hogy elkerülte az ütközést a sofőr.
<em>Hír szerkesztése</em> Marius Göndör az új főtanfelügyelő
November elseje óta nem volt vezetője az intézménynek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében negyedik lett Kelemen Hunor negyedik lett
Az elnökválasztás eredménye 99,09%-os feldolgozottságnál.