Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében

2018. május 13.
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Az aradi Viola néptáncegyüttes tavalyelőtt állt össze ismét, mintegy 30 év után

Habár a csütörtöki, május 10-i Függetlenség-napi programot is hozzácsatolták a szervezők, Pécska Város Napjai hivatalosan pénteken este kezdődtek el a piactéren, szokás szerint a magyar programokkal.

19 órától népzenei- és néptáncműsorral várták a közönséget, amely folyamatosan érkezett. Az idei meghívottak az aradi Viola néptánccsoport, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium gyerekkórusa voltak, amelyek többször is felléptek az est folyamán.


Khell Jolán tanítónő gyerekkórusa a Csiky-ből

Természetesen bemutatkoztak a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai, vastapsot kapott a nagyok cigánytánca, Ruscsánszky László és Kecskés Tamás táncosok koregráfiája alapján. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület felvonultatta mindkét – kezdő, illetve haladó – citerazenekarát, a Kis- és a Nagy-Marost, dalcsokorral kiegészítve.


A Búzavirág


A Nagy-Maros citeraegyüttes

Pécska multikulturális jellegét kiemelve, most először egy román műsorszám is helyet kapott a péntek esti programban: a mácsai Edera néptánccsoport mutatott be színvonalas műsort.

Az est sztárvendége a Sláger TV-ből ismert Royal Team volt. A szatmárnémeti trió másfél órán keresztül szórakoztatta a népes közönséget saját és örökzöld dalokkal. Az első sorban ott voltak az együttes fazekasvarsándi rajongóklubjának tagjai, pécskaikkal kiegészülve, akik az együttes képével és nevével díszített pólóban énekelték végig a koncertet. Sokan maradtak az estét záró utcabálon a padokon és a sörsátrak alatt, többen táncoltak is a Kisperegi Roulette zenéjére.


A Royal Team

Szombaton a Pécskai Diákklub, folkzenészek, aradi és temesvári együttesek szórakoztatták a közönség, a sztárvendég Lora volt, utána utcabál következett.

A vasárnap délelőtti tanácsülésen Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt nyilvánították díszpolgárrá post mortem, Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta pedig Pécskai Gyökerek-díjat vett át. Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most a Helyi Tanács gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával.

A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indul, este a folkóré a főszerep, fellép a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kap a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellép az ismert horváth énekesnő, Neda Ukraden is, a programot pedig tűzijáték zárja.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
Verdi A trúbadúr című operáját adják elő a felújított kultúrpalota első hangversenyén.
Hír beküldése
Majdnem 11 millió eurós pályázatot nyert a város.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy-egy arany- és ezüstérmet szereztek a Csiky-sek a sportolimpián
Röplabdában és strandröplabdában állhattak a dobogóra a fiúk.
Hír beküldése
A RO-ALERT lényege, hogy várható szélsőséges időjárás vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben (sms-ben) értesítik a lakosságot. Szeptember 24-én, hétfőn az egész megyében tesztelik majd a rendszert, míg 26-án, szerdán 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között országszerte küldenek majd figyelmeztető próbaüzeneteket.
Lépten-nyomon tapasztaljuk. Sajnos.
<em>Hír szerkesztése</em> Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
A magyarvistai Mátyás Istvánnak és Martin György néptánckutatónak állít emléket a produkció.
<em>Hír szerkesztése</em> Románnyelvoktatás: elégedetlenkedő szülők, megalázott tanítók [AUDIÓ]
A románul még nem beszélő gyerekek nem tudnak értekezni a hozzájuk kinevezett tanárokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Az utolsó percben kapott ki az UTA
Két volt játékosuk intézte el az aradiakat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos hulladékgyűjtés Pécskán és környékén
Tombolán új gépeket nyerhetnek a régiekért cserébe.
<em>Hír szerkesztése</em> A sertéspestis miatt nehéz a kukorica értékesítése [AUDIÓ]
Félő, hogy a járvány megfékezése érdekében betiltják a háztáji disznótartást.