Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében

2018. május 13.
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Az aradi Viola néptáncegyüttes tavalyelőtt állt össze ismét, mintegy 30 év után

Habár a csütörtöki, május 10-i Függetlenség-napi programot is hozzácsatolták a szervezők, Pécska Város Napjai hivatalosan pénteken este kezdődtek el a piactéren, szokás szerint a magyar programokkal.

19 órától népzenei- és néptáncműsorral várták a közönséget, amely folyamatosan érkezett. Az idei meghívottak az aradi Viola néptánccsoport, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium gyerekkórusa voltak, amelyek többször is felléptek az est folyamán.


Khell Jolán tanítónő gyerekkórusa a Csiky-ből

Természetesen bemutatkoztak a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai, vastapsot kapott a nagyok cigánytánca, Ruscsánszky László és Kecskés Tamás táncosok koregráfiája alapján. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület felvonultatta mindkét – kezdő, illetve haladó – citerazenekarát, a Kis- és a Nagy-Marost, dalcsokorral kiegészítve.


A Búzavirág


A Nagy-Maros citeraegyüttes

Pécska multikulturális jellegét kiemelve, most először egy román műsorszám is helyet kapott a péntek esti programban: a mácsai Edera néptánccsoport mutatott be színvonalas műsort.

Az est sztárvendége a Sláger TV-ből ismert Royal Team volt. A szatmárnémeti trió másfél órán keresztül szórakoztatta a népes közönséget saját és örökzöld dalokkal. Az első sorban ott voltak az együttes fazekasvarsándi rajongóklubjának tagjai, pécskaikkal kiegészülve, akik az együttes képével és nevével díszített pólóban énekelték végig a koncertet. Sokan maradtak az estét záró utcabálon a padokon és a sörsátrak alatt, többen táncoltak is a Kisperegi Roulette zenéjére.


A Royal Team

Szombaton a Pécskai Diákklub, folkzenészek, aradi és temesvári együttesek szórakoztatták a közönség, a sztárvendég Lora volt, utána utcabál következett.

A vasárnap délelőtti tanácsülésen Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt nyilvánították díszpolgárrá post mortem, Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta pedig Pécskai Gyökerek-díjat vett át. Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most a Helyi Tanács gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával.

A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indul, este a folkóré a főszerep, fellép a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kap a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellép az ismert horváth énekesnő, Neda Ukraden is, a programot pedig tűzijáték zárja.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
Október 15-ig közlekedhető, de az időjárás függvényében hamarabb is lezárhatják.
Hír beküldése
Pál József Csaba kanonokot, hegyvidéki főesperest nevezte ki a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyes püspökévé Ferenc pápa május 16-án, szerdán – közölte az egyházmegye sajtószolgálata. Az új püspök 1955. december 3-án született Csíkcsomortánban, 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa.
Hír beküldése
A Wowsteren magyarul, legálisan, biztonságosan és reklámok nélkül nézhetünk filmeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pereg és Zerénd is az aradi Vízművektől kapja majd a vizet [AUDIÓ]
Jó minőséget ígérnek elfogadható áron.
<em>Hír szerkesztése</em> Hatvan éve nem volt ennyi konfirmandus Szentleányfalván [AUDIÓ]
Vasárnap nyolcan tettek tanúságot a hitükről a gyülekezet előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Klasszikus vígjáték a kamaraszínház műsorán
Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját a tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Téma lett az RMDSZ aradi székházvásárlása
A megvásárolt ingatlanok közül ez a legdrágább.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdkor az egyházmegyébe látogat a pápai nagykövet
Május 19-én a nuncius Máriaradnán celebrál szentmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is meghallgatást tart az X-Faktor
Énekesek, duók, csapatok, zenekarok és rapperek is jelentkezhetnek.