Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében

2018. május 13.
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Az aradi Viola néptáncegyüttes tavalyelőtt állt össze ismét, mintegy 30 év után

Habár a csütörtöki, május 10-i Függetlenség-napi programot is hozzácsatolták a szervezők, Pécska Város Napjai hivatalosan pénteken este kezdődtek el a piactéren, szokás szerint a magyar programokkal.

19 órától népzenei- és néptáncműsorral várták a közönséget, amely folyamatosan érkezett. Az idei meghívottak az aradi Viola néptánccsoport, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium gyerekkórusa voltak, amelyek többször is felléptek az est folyamán.


Khell Jolán tanítónő gyerekkórusa a Csiky-ből

Természetesen bemutatkoztak a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai, vastapsot kapott a nagyok cigánytánca, Ruscsánszky László és Kecskés Tamás táncosok koregráfiája alapján. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület felvonultatta mindkét – kezdő, illetve haladó – citerazenekarát, a Kis- és a Nagy-Marost, dalcsokorral kiegészítve.


A Búzavirág


A Nagy-Maros citeraegyüttes

Pécska multikulturális jellegét kiemelve, most először egy román műsorszám is helyet kapott a péntek esti programban: a mácsai Edera néptánccsoport mutatott be színvonalas műsort.

Az est sztárvendége a Sláger TV-ből ismert Royal Team volt. A szatmárnémeti trió másfél órán keresztül szórakoztatta a népes közönséget saját és örökzöld dalokkal. Az első sorban ott voltak az együttes fazekasvarsándi rajongóklubjának tagjai, pécskaikkal kiegészülve, akik az együttes képével és nevével díszített pólóban énekelték végig a koncertet. Sokan maradtak az estét záró utcabálon a padokon és a sörsátrak alatt, többen táncoltak is a Kisperegi Roulette zenéjére.


A Royal Team

Szombaton a Pécskai Diákklub, folkzenészek, aradi és temesvári együttesek szórakoztatták a közönség, a sztárvendég Lora volt, utána utcabál következett.

A vasárnap délelőtti tanácsülésen Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt nyilvánították díszpolgárrá post mortem, Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta pedig Pécskai Gyökerek-díjat vett át. Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most a Helyi Tanács gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával.

A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indul, este a folkóré a főszerep, fellép a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kap a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellép az ismert horváth énekesnő, Neda Ukraden is, a programot pedig tűzijáték zárja.

Sinka Pál

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.