Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében

2018. május 13.
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Az aradi Viola néptáncegyüttes tavalyelőtt állt össze ismét, mintegy 30 év után

Habár a csütörtöki, május 10-i Függetlenség-napi programot is hozzácsatolták a szervezők, Pécska Város Napjai hivatalosan pénteken este kezdődtek el a piactéren, szokás szerint a magyar programokkal.

19 órától népzenei- és néptáncműsorral várták a közönséget, amely folyamatosan érkezett. Az idei meghívottak az aradi Viola néptánccsoport, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium gyerekkórusa voltak, amelyek többször is felléptek az est folyamán.


Khell Jolán tanítónő gyerekkórusa a Csiky-ből

Természetesen bemutatkoztak a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai, vastapsot kapott a nagyok cigánytánca, Ruscsánszky László és Kecskés Tamás táncosok koregráfiája alapján. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület felvonultatta mindkét – kezdő, illetve haladó – citerazenekarát, a Kis- és a Nagy-Marost, dalcsokorral kiegészítve.


A Búzavirág


A Nagy-Maros citeraegyüttes

Pécska multikulturális jellegét kiemelve, most először egy román műsorszám is helyet kapott a péntek esti programban: a mácsai Edera néptánccsoport mutatott be színvonalas műsort.

Az est sztárvendége a Sláger TV-ből ismert Royal Team volt. A szatmárnémeti trió másfél órán keresztül szórakoztatta a népes közönséget saját és örökzöld dalokkal. Az első sorban ott voltak az együttes fazekasvarsándi rajongóklubjának tagjai, pécskaikkal kiegészülve, akik az együttes képével és nevével díszített pólóban énekelték végig a koncertet. Sokan maradtak az estét záró utcabálon a padokon és a sörsátrak alatt, többen táncoltak is a Kisperegi Roulette zenéjére.


A Royal Team

Szombaton a Pécskai Diákklub, folkzenészek, aradi és temesvári együttesek szórakoztatták a közönség, a sztárvendég Lora volt, utána utcabál következett.

A vasárnap délelőtti tanácsülésen Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt nyilvánították díszpolgárrá post mortem, Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta pedig Pécskai Gyökerek-díjat vett át. Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most a Helyi Tanács gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával.

A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indul, este a folkóré a főszerep, fellép a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kap a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellép az ismert horváth énekesnő, Neda Ukraden is, a programot pedig tűzijáték zárja.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.