Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében

2018. május 13.
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Az aradi Viola néptáncegyüttes tavalyelőtt állt össze ismét, mintegy 30 év után

Habár a csütörtöki, május 10-i Függetlenség-napi programot is hozzácsatolták a szervezők, Pécska Város Napjai hivatalosan pénteken este kezdődtek el a piactéren, szokás szerint a magyar programokkal.

19 órától népzenei- és néptáncműsorral várták a közönséget, amely folyamatosan érkezett. Az idei meghívottak az aradi Viola néptánccsoport, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium gyerekkórusa voltak, amelyek többször is felléptek az est folyamán.


Khell Jolán tanítónő gyerekkórusa a Csiky-ből

Természetesen bemutatkoztak a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai, vastapsot kapott a nagyok cigánytánca, Ruscsánszky László és Kecskés Tamás táncosok koregráfiája alapján. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület felvonultatta mindkét – kezdő, illetve haladó – citerazenekarát, a Kis- és a Nagy-Marost, dalcsokorral kiegészítve.


A Búzavirág


A Nagy-Maros citeraegyüttes

Pécska multikulturális jellegét kiemelve, most először egy román műsorszám is helyet kapott a péntek esti programban: a mácsai Edera néptánccsoport mutatott be színvonalas műsort.

Az est sztárvendége a Sláger TV-ből ismert Royal Team volt. A szatmárnémeti trió másfél órán keresztül szórakoztatta a népes közönséget saját és örökzöld dalokkal. Az első sorban ott voltak az együttes fazekasvarsándi rajongóklubjának tagjai, pécskaikkal kiegészülve, akik az együttes képével és nevével díszített pólóban énekelték végig a koncertet. Sokan maradtak az estét záró utcabálon a padokon és a sörsátrak alatt, többen táncoltak is a Kisperegi Roulette zenéjére.


A Royal Team

Szombaton a Pécskai Diákklub, folkzenészek, aradi és temesvári együttesek szórakoztatták a közönség, a sztárvendég Lora volt, utána utcabál következett.

A vasárnap délelőtti tanácsülésen Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt nyilvánították díszpolgárrá post mortem, Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta pedig Pécskai Gyökerek-díjat vett át. Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most a Helyi Tanács gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával.

A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indul, este a folkóré a főszerep, fellép a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kap a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellép az ismert horváth énekesnő, Neda Ukraden is, a programot pedig tűzijáték zárja.

Sinka Pál

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.