Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

2017. szeptember 11.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

Az elmúlt hétvégén összesen huszonöt illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagylak térségében, miközben a zöldhatáron át próbáltak Magyarrszágra, s ezáltal a belső határőrizet nélküli schengeni övezetbe jutni – olvasható az aradi határrendészet közleményében. Mind irakiak voltak.

Vasárnap hajnali kettőkör két Temes megyei rendszámú Volkswagen Golf vezetőit ellenőrizték a határrendészek, akik gyanút fogta, mert a két 26 éves sofőr nem tutdat hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy mit keresnek a határ menti településen. Ezzel egy időben, a határrendészek egy másik járőrcsoportja kilenc irakit állított meg az orszéghatártól mintegy 600 méternyire. A három felnőttből és hat kiskorúból álló csaport tagjai bevallották, hogy a két Temes megyei féri szállította őket Nagylakra, és fejenként 200 lej és 150 euró közötti összeget fizettek a fuvarért.

Vasárnap éjjel már a határ közvetlen közelében, 50 méterre Magyarországtól állítottak meg egy 16 fős csoportot a román határrendészek. A 11 felnőtt férfi, a két nő és a három kiskorú szintén iraki állampolgár volt, s akárcsak honfitársaik, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni, természetesen papírok nélkül. Egyébként kiderült, hogy valammennyi határsértő korábban menedékjogot kért már a román hatóságoktól.

Az irakiak ellen tiltott határátlépés, a két Temes megyei férfi ellen embercsempészet vádjával indítottak eljárást. A határrendéset a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott határátlépésre készülő személyek segítése, útbaigazítása, szállítása vagy számukra hajlékot nyújtani, bűncselekménynek számít és kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, s ha mindezt bizonyítottan haszonszerzési céllal teszi valaki, arra háromtól tíz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak.

További hírek

Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Hír beküldése
Több mint 500 millió forintot szánnak rá.
Hír beküldése
Visszavonnák a decemberi adóemelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Az egymásrautaltság ereje [AUDIÓ]
Vékony Zsolt református lelkipásztor szerint a jövő nemzedékére gondolva kell építeni a gyülekezeteket.
<em>Hír szerkesztése</em> Félreértés vagy uszítás a Tudose-nyilatkozat?
A kormányfő a székely zászló mellé lógatná fel a lobogókat kitűzőket.
Hír beküldése
A Maros-völgye, a Béli- és a Zaránd-hegység településeinek képviselőit hívták csak meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Ingyen malacok a mangalica- és a báznai-tenyésztőknek
Minimum két, maximum tíz példányt adnak, és legkalább 130 kilósra kell hizlalni az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Új hulladékgyűjtési program Pécskán
Január 15-től május elsejéig lesz érvényben.
Hír beküldése
Ellenben drágul majd a szemétszállítás.
Hír beküldése
Az aradi magyar közösségért végzett munka elismerése.