Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

2017. szeptember 11.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

Az elmúlt hétvégén összesen huszonöt illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagylak térségében, miközben a zöldhatáron át próbáltak Magyarrszágra, s ezáltal a belső határőrizet nélküli schengeni övezetbe jutni – olvasható az aradi határrendészet közleményében. Mind irakiak voltak.

Vasárnap hajnali kettőkör két Temes megyei rendszámú Volkswagen Golf vezetőit ellenőrizték a határrendészek, akik gyanút fogta, mert a két 26 éves sofőr nem tutdat hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy mit keresnek a határ menti településen. Ezzel egy időben, a határrendészek egy másik járőrcsoportja kilenc irakit állított meg az orszéghatártól mintegy 600 méternyire. A három felnőttből és hat kiskorúból álló csaport tagjai bevallották, hogy a két Temes megyei féri szállította őket Nagylakra, és fejenként 200 lej és 150 euró közötti összeget fizettek a fuvarért.

Vasárnap éjjel már a határ közvetlen közelében, 50 méterre Magyarországtól állítottak meg egy 16 fős csoportot a román határrendészek. A 11 felnőtt férfi, a két nő és a három kiskorú szintén iraki állampolgár volt, s akárcsak honfitársaik, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni, természetesen papírok nélkül. Egyébként kiderült, hogy valammennyi határsértő korábban menedékjogot kért már a román hatóságoktól.

Az irakiak ellen tiltott határátlépés, a két Temes megyei férfi ellen embercsempészet vádjával indítottak eljárást. A határrendéset a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott határátlépésre készülő személyek segítése, útbaigazítása, szállítása vagy számukra hajlékot nyújtani, bűncselekménynek számít és kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, s ha mindezt bizonyítottan haszonszerzési céllal teszi valaki, arra háromtól tíz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Színesen álmodik, de fekete-fehéren él” [AUDIÓ]
Az aradi festészet nagyasszonyának, Eisele-Szűcs Zoének a kiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Kolozsvári és temesvári magyar előadások a színházi fesztiválon
Kézdi Imola ás Éder Enikő ismét aradi színpadon.
Hír beküldése
Több mint kéttucatnyian jelentkeztek, határon innen és túl.
<em>Hír szerkesztése</em> Színházi krimi az Aradi Kamaraszínházban
A Várj, míg sötét lesz című előadást az Orlai Produkció mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez is ritka: utcára vonultak a polgármesterek
A kormány adópolitikája ellen tüntettek a választott elöljárók.
<em>Hír szerkesztése</em> Eisele-Szűcs Zoé a Kölcsey Képtárban
A jubileumi kiállításra egy albumot is megjelentetett az egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer büntették meg egy nap
1100 leje bánta a törmelék kiborításáért és amiért felügyelet nélkül hagyta a lovát.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város
Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége szerint csak keddig voltak elegendők a tartalékaik. Tavaly 16 millió lejt kapott a város a kormánytól a fűtésre, idén viszont semmit.
A csanádpalotai Kelemen László Amatőr Színtársulat előadásában.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisjenőben is bemutatták Vida Gábor könyvét
A kötetben sok egykori osztálytárs magára ismerhet.