Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

2017. szeptember 11.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

Az elmúlt hétvégén összesen huszonöt illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagylak térségében, miközben a zöldhatáron át próbáltak Magyarrszágra, s ezáltal a belső határőrizet nélküli schengeni övezetbe jutni – olvasható az aradi határrendészet közleményében. Mind irakiak voltak.

Vasárnap hajnali kettőkör két Temes megyei rendszámú Volkswagen Golf vezetőit ellenőrizték a határrendészek, akik gyanút fogta, mert a két 26 éves sofőr nem tutdat hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy mit keresnek a határ menti településen. Ezzel egy időben, a határrendészek egy másik járőrcsoportja kilenc irakit állított meg az orszéghatártól mintegy 600 méternyire. A három felnőttből és hat kiskorúból álló csaport tagjai bevallották, hogy a két Temes megyei féri szállította őket Nagylakra, és fejenként 200 lej és 150 euró közötti összeget fizettek a fuvarért.

Vasárnap éjjel már a határ közvetlen közelében, 50 méterre Magyarországtól állítottak meg egy 16 fős csoportot a román határrendészek. A 11 felnőtt férfi, a két nő és a három kiskorú szintén iraki állampolgár volt, s akárcsak honfitársaik, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni, természetesen papírok nélkül. Egyébként kiderült, hogy valammennyi határsértő korábban menedékjogot kért már a román hatóságoktól.

Az irakiak ellen tiltott határátlépés, a két Temes megyei férfi ellen embercsempészet vádjával indítottak eljárást. A határrendéset a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott határátlépésre készülő személyek segítése, útbaigazítása, szállítása vagy számukra hajlékot nyújtani, bűncselekménynek számít és kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, s ha mindezt bizonyítottan haszonszerzési céllal teszi valaki, arra háromtól tíz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak.

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.