Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

2017. szeptember 11.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

Az elmúlt hétvégén összesen huszonöt illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagylak térségében, miközben a zöldhatáron át próbáltak Magyarrszágra, s ezáltal a belső határőrizet nélküli schengeni övezetbe jutni – olvasható az aradi határrendészet közleményében. Mind irakiak voltak.

Vasárnap hajnali kettőkör két Temes megyei rendszámú Volkswagen Golf vezetőit ellenőrizték a határrendészek, akik gyanút fogta, mert a két 26 éves sofőr nem tutdat hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy mit keresnek a határ menti településen. Ezzel egy időben, a határrendészek egy másik járőrcsoportja kilenc irakit állított meg az orszéghatártól mintegy 600 méternyire. A három felnőttből és hat kiskorúból álló csaport tagjai bevallották, hogy a két Temes megyei féri szállította őket Nagylakra, és fejenként 200 lej és 150 euró közötti összeget fizettek a fuvarért.

Vasárnap éjjel már a határ közvetlen közelében, 50 méterre Magyarországtól állítottak meg egy 16 fős csoportot a román határrendészek. A 11 felnőtt férfi, a két nő és a három kiskorú szintén iraki állampolgár volt, s akárcsak honfitársaik, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni, természetesen papírok nélkül. Egyébként kiderült, hogy valammennyi határsértő korábban menedékjogot kért már a román hatóságoktól.

Az irakiak ellen tiltott határátlépés, a két Temes megyei férfi ellen embercsempészet vádjával indítottak eljárást. A határrendéset a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott határátlépésre készülő személyek segítése, útbaigazítása, szállítása vagy számukra hajlékot nyújtani, bűncselekménynek számít és kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, s ha mindezt bizonyítottan haszonszerzési céllal teszi valaki, arra háromtól tíz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Közel hatmillió lej értékű kártalanítást kértek a vihar után [FRISSÍTETT]
Remélik, hogy már csütörtökön megjelenik a határozat az öszeg kiutalásáról. A súlyos kárt szenvedett települések nem mindegyike tudta jelenteni a károkat az áramszünet és a megszakadt telefonos összeköttetés miatt. Ha mindenütt összeírják a károkat, újabb segélyt kérnek. Több mint 4000 háztartásban még mindig nincs villany.
Hír beküldése
Sok esetben a gazdáknak még a befektetésük sem térül meg.
Hír beküldése
A Hunyadi László után A víg özvegy következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Kerékpárutat építenének Aradtól Pécskáig
A megyei kórház fejlesztésére is pályáznak egymillió eurót.
<em>Hír szerkesztése</em> Vihar utáni mérleg
A katasztrófavédelemhez 174 segélykérő hívás futott be; 89 településen még mindig akadozik az áramellátás, ami több mint 42 ezer lakost érint.
<em>Hír szerkesztése</em> Folyamatos a kárelhárítás
Arad öt kerületében összesen 45 utácban szakadt meg az áramszolgáltatás, de több tucat vidéki településen sincs villany.
<em>Hír szerkesztése</em> Daniela Monteiro-Dodean vezette Eb-győzelemre a női asztalitensz-válogatottat
Férje ezüstérmes lett Portugáliával.
<em>Hír szerkesztése</em> Vihar tombolt Aradon [FRISSÍTVE]
Kidőlt fák, lesepert tetőcserepek maradtak a nagyerejű szél után. Menyházán emberéletet követelt.
A nagy utazás a budapesti könyvhétre jelent meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Hullámvölgyben az UTA
Az első vereség pályaválasztóként.