Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

2017. szeptember 11.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöten próbálkoztak Nagylaknál a zöldhatáron

Az elmúlt hétvégén összesen huszonöt illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagylak térségében, miközben a zöldhatáron át próbáltak Magyarrszágra, s ezáltal a belső határőrizet nélküli schengeni övezetbe jutni – olvasható az aradi határrendészet közleményében. Mind irakiak voltak.

Vasárnap hajnali kettőkör két Temes megyei rendszámú Volkswagen Golf vezetőit ellenőrizték a határrendészek, akik gyanút fogta, mert a két 26 éves sofőr nem tutdat hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy mit keresnek a határ menti településen. Ezzel egy időben, a határrendészek egy másik járőrcsoportja kilenc irakit állított meg az orszéghatártól mintegy 600 méternyire. A három felnőttből és hat kiskorúból álló csaport tagjai bevallották, hogy a két Temes megyei féri szállította őket Nagylakra, és fejenként 200 lej és 150 euró közötti összeget fizettek a fuvarért.

Vasárnap éjjel már a határ közvetlen közelében, 50 méterre Magyarországtól állítottak meg egy 16 fős csoportot a román határrendészek. A 11 felnőtt férfi, a két nő és a három kiskorú szintén iraki állampolgár volt, s akárcsak honfitársaik, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni, természetesen papírok nélkül. Egyébként kiderült, hogy valammennyi határsértő korábban menedékjogot kért már a román hatóságoktól.

Az irakiak ellen tiltott határátlépés, a két Temes megyei férfi ellen embercsempészet vádjával indítottak eljárást. A határrendéset a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott határátlépésre készülő személyek segítése, útbaigazítása, szállítása vagy számukra hajlékot nyújtani, bűncselekménynek számít és kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, s ha mindezt bizonyítottan haszonszerzési céllal teszi valaki, arra háromtól tíz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A hullaégető
Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon
Hír beküldése
A civil szerveződés célja az összmagyarság összefogása, 95 országában 236 társklubja van.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 20-ig lehet regisztrálni a választásokra [AUDIÓ]
Az RMDSZ a levélszavazatok eljuttatását is vállalja, hogy véletlenül se vesszen kárba egyetlen voks sem.
Hír beküldése
Narancssárga jelzésű – másodfokú – árvízriadó van érvényben több erdélyi, illetve a nyugati határ menti megyében is március 19-én, hétfőn délig. Arad megyében a Fehér-Körös több helyen kilépett a medréből, de elöntött ingatlanokról és ingóságokról egyelőre nem érkezett jelentés. Kétszáz tűzoltó áll készenlétben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett a Vlaicu-negyedi piac
Kigyulladt a lángosos bódé, onnan terjedt át a tűz.
<em>Hír szerkesztése</em> A forradalom kitörésének 170. évfordulóját ünnepelték [AUDIÓ]
A béke és elfogadás, valamint a magyar–magyar egyetértés szükségességét hangoztatták a szónokok.
<em>Hír szerkesztése</em> Közös kokárdakészítéssel készültek március 15-re [AUDIÓ]
Ünnepi hangulat kicsiknek és nagyoknak a forradalom kitörésének 170. évfordulójára várva.
<em>Hír szerkesztése</em> Jászai Mari-díjat kapott Harsányi Attila
Az Aradi Kamaraszínház tagja kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként részesült kitüntetésben.
Hír beküldése
Ez lesz a nyolcadik a Gyulai Várkertben, március 16–18. között.
Meghívottak: Varga Ferenc József és Aradi Tibor.