Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án

2019. április 7.
Május 26-án nemcsak európai parlamenti képviseletünkről döntünk, hanem az Európai Unió jövőjéről is. Eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni a Kárpát-medencei magyar közösség érdekében Európában, vagy a magyarellenes politikusok hangja erősebb lesz, mint a miénk. Célunk az európai kisebbségvédelmi szabályozás megalkotása, az erdélyi fejlesztések folytatása, hogy közösségünk gyarapodjon a szülőföldön – fogalmazott Winkler Gyula szombaton, Kisiratoson, ahol lakossági fórumon vett részt Korondi Erika polgármester és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke meghívására.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula: Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án
Fotó: Winkler Gyula Facebook-oldala

„A következő időszakban három fontos célkitűzésünk van. Elsőként az, hogy május 26-án erős Kárpát-medencei magyar képviseletet kell elérnünk, minden erdélyi magyar számára világossá kell tennünk, hogy az EP-választás számunkra nemzeti ügy. Az összetartás nagyon fontos, hiszen a Bánságban és a Partiumban, a szórványban és a tömbben élő magyar közösségek érdekei azonosak, ezt Európában is el kell mondanunk képviseletünk által. Kiemelt célunk, hogy folytassuk fejlesztéseinket, európai forrásokat felhasználva. A következő hónapokban azért kell szövetségeseket keresni a megújult Európai Parlamentben, hogy a Közös Agrárpolitika számunkra kedvezően változzon, az erdélyi gazdák ne veszítsenek, hanem nyerjenek a KAP átalakulásából” – fejtette ki Winkler Gyula, aki bemutatta az RMDSZ EP-választási programját, amelyet két nappal korábban Kelemen Hunor ismertetett Kolozsváron az EP-jelöltekkel közösen.

„Fontos célkitűzésünk, hogy a következő években kidolgozzuk az európai keretszabályozást az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére. Nem kérünk semmi olyant, amire ne lenne már példa valamely európai tagállamban. Azt akarjuk, hogy amikor az itthoni jogtiprások ellen felszólalunk Európában, akkor az EU ne csak nyilatkozatokkal támogasson, hanem legyen konkrét szabályozás, amellyel megvédheti jogainkat” – mondta el az EP-képviselő, aki kitért arra is, hogy egészen hihetetlen és felháborító számára, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnököt pár órával korábban visszafordították az ukrán határról. „Kelemen Hunort az ukrán határőrség nem engedte be Ukrajnába, sőt, magyarázat nélkül kitiltotta másfél évre az országból. Történik mindez egy olyan állam esetében, amelynek vezetői azt mondják, közeledni szeretnének az Európai Unióhoz. Ukrajnának vízummentességet biztosított az Európai Parlament, amely gazdasági-kereskedelmi nyitásról is döntött. Ilyen körülmények között vajon nem pontosan a Kárpát-medencei magyar összefogás eszméje volt-e az, amely miatt retorziót alkalmazott az ukrán állam?” – fogalmazta meg dilemmáit Winkler Gyula.

A kisiratosi lakossági fórumon a helybeliek mellett a környező falvak önkormányzati vezetői is részt vettek, a felvezetőt követően tartalmas beszélgetést alakult ki, a jelenlevők az uniós változásokról, pályázatokról kérdezték az EP-képviselőt – számolt be az RMDSZ Tájékoztató.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.