Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án

2019. április 7.
Május 26-án nemcsak európai parlamenti képviseletünkről döntünk, hanem az Európai Unió jövőjéről is. Eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni a Kárpát-medencei magyar közösség érdekében Európában, vagy a magyarellenes politikusok hangja erősebb lesz, mint a miénk. Célunk az európai kisebbségvédelmi szabályozás megalkotása, az erdélyi fejlesztések folytatása, hogy közösségünk gyarapodjon a szülőföldön – fogalmazott Winkler Gyula szombaton, Kisiratoson, ahol lakossági fórumon vett részt Korondi Erika polgármester és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke meghívására.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula: Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án
Fotó: Winkler Gyula Facebook-oldala

„A következő időszakban három fontos célkitűzésünk van. Elsőként az, hogy május 26-án erős Kárpát-medencei magyar képviseletet kell elérnünk, minden erdélyi magyar számára világossá kell tennünk, hogy az EP-választás számunkra nemzeti ügy. Az összetartás nagyon fontos, hiszen a Bánságban és a Partiumban, a szórványban és a tömbben élő magyar közösségek érdekei azonosak, ezt Európában is el kell mondanunk képviseletünk által. Kiemelt célunk, hogy folytassuk fejlesztéseinket, európai forrásokat felhasználva. A következő hónapokban azért kell szövetségeseket keresni a megújult Európai Parlamentben, hogy a Közös Agrárpolitika számunkra kedvezően változzon, az erdélyi gazdák ne veszítsenek, hanem nyerjenek a KAP átalakulásából” – fejtette ki Winkler Gyula, aki bemutatta az RMDSZ EP-választási programját, amelyet két nappal korábban Kelemen Hunor ismertetett Kolozsváron az EP-jelöltekkel közösen.

„Fontos célkitűzésünk, hogy a következő években kidolgozzuk az európai keretszabályozást az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére. Nem kérünk semmi olyant, amire ne lenne már példa valamely európai tagállamban. Azt akarjuk, hogy amikor az itthoni jogtiprások ellen felszólalunk Európában, akkor az EU ne csak nyilatkozatokkal támogasson, hanem legyen konkrét szabályozás, amellyel megvédheti jogainkat” – mondta el az EP-képviselő, aki kitért arra is, hogy egészen hihetetlen és felháborító számára, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnököt pár órával korábban visszafordították az ukrán határról. „Kelemen Hunort az ukrán határőrség nem engedte be Ukrajnába, sőt, magyarázat nélkül kitiltotta másfél évre az országból. Történik mindez egy olyan állam esetében, amelynek vezetői azt mondják, közeledni szeretnének az Európai Unióhoz. Ukrajnának vízummentességet biztosított az Európai Parlament, amely gazdasági-kereskedelmi nyitásról is döntött. Ilyen körülmények között vajon nem pontosan a Kárpát-medencei magyar összefogás eszméje volt-e az, amely miatt retorziót alkalmazott az ukrán állam?” – fogalmazta meg dilemmáit Winkler Gyula.

A kisiratosi lakossági fórumon a helybeliek mellett a környező falvak önkormányzati vezetői is részt vettek, a felvezetőt követően tartalmas beszélgetést alakult ki, a jelenlevők az uniós változásokról, pályázatokról kérdezték az EP-képviselőt – számolt be az RMDSZ Tájékoztató.

További hírek

Hír beküldése
Sokan töltik külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
Vasárnap hajnalban negyed három körül történt a baleset. A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve. A rendőrség egy 1996–2000 közötti gyártmányú, szürkészöld Volkswagen Passat típusú gépkocsit és annak segítségnyújtás nélkül tovább hajtó sofőrjét keresi.
Hír beküldése
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.
<em>Hír szerkesztése</em> Templombúcsú a hétvégén Pécskán
Idén is kétnapos dínomdánomot tartanak az ünnep alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejelentette megbízott polgármester-jelöltjét a PNL
A jövő évi választások „húzóembereit” is bemutatta a párt városi szervezete.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyorsforgalmi úttal kötnék össze Aradot Nagyváraddal
Biztonságosabb és gyorsabb közlekedés a két megyeszékhely között.