Visszafogott ünneplést vár a románoktól Smaranda Enache [AUDIÓ]

2017. november 23.
Felül kell vizsgálniuk a románoknak, hogy az 1918. december elsejei Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígért kisebbségi jogokat betartotta-e a román állam vagy sem – jelentette ki Smaranda Enache román emberjogi aktivista.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszafogott ünneplést vár a románoktól Smaranda Enache [AUDIÓ]
Smaranda Enache

A Pro Európa Liga alapítója és elnöke szerint vannak olyan törekvések, amelyek a már megszerzett jogokat is megnyirbálnák.

A magyarul kiválóan beszélő Enache reméli, hogy az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári népgyűlés jövő évi centenáriumán visszafogott és realista lesz a románok ünneplése, és bízik abban, hogy az átlagemberek, a civil szféra és a jóindulatú politikusok bebizonyíthatják, hogy Erdélyben senkinek nem kell aggódnia vagy félnie a nemzeti hovatartozása miatt.

A soknemzetiségű régiók békéjéért, a az egymással szembeni sztereotípiák, az etnikai és felekezeti előítéletek lebontásáért küzdő Pro Európa Liga elnöke a hétvégén Aradon megrendezett román-magyar együttműködési konferencián vett részt. Munkatársunk, Pataky Lehel Zsolt szólaltatta meg Smaranda Enachét. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút:

További hírek

Hír beküldése
A névadóra emlékeztek péntek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Hír beküldése
Az Arad megyei határrendészet 42 iraki bevándorlót tartóztatott fel szerda este a román–magyar határ közelében. A migránsok egy kisbuszba zsúfolódva Kisvarjasnál közelítették meg a határt. A csoport tíz nőből, kilenc férfiból és 23 kiskorúból állt. A kisbuszt két férfi vezette a határ közelébe, ahol azonban sorsukra hagyták a migránsokat.
December 14-én átveszik a honosítási kérelmeket és magyar útlevéligényléseket.
Hír beküldése
Több mint húszéves a Kézfogások, a két város testvértelepülési együttműködése.
Megkoszorúzzák P. Karácsonyi István mártír karnagy emléktábláját.
Hír beküldése
Kilencvenhat éves volt, daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, és ottani rezidenciáján érte a halál. Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepe volt abban, hogy 1944. augusztus 23-án Románia az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is eljött az AMISZ-Mikulás
Több szász aradi magyar óvodás és kisiskolás találkozhatott kedden a nagyszakállúval.
<em>Hír szerkesztése</em> Forgalomba áll a Mikulás-villamos
Nem kell rá jegy, de csak gyerekek és kísérőik szállhatnak fel rá.
Hír beküldése
Közel ezer méter fényfüzérrel és több tucat, hópehely formájú égővel díszítették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Megkezdődött a Karácsonyt megelőző várakozás és lelki felkészülés négyhetes időszaka.