Újabb hárommillió lejt kap a Gyerekpalota

2019. november 21.
További hárommillió lejjel járul hozzá a tanügyminisztérium az aradi Gyerekpalota építésének költségeihez, hogy mielőbb befejezzék az intézmény új székhelyét, és a szakkörök átköltözhessenek az belvárosból az új épületbe – jelentette be Marius Göndör Arad megyei főtanfelügyelő csütörtökön.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb hárommillió lejt kap a Gyerekpalota
Több mint tíz éve kezdtek neki építeni | Archív felvétel

A néhány héttel ezelőtt kormányra került Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kinevezett régi-új főtanfelügyelő emlékeztetett: idén előbb 1,5 millió, majd az augusztusi állami költségvetés-kiegészítés után 1,8 millió lejt utaltak a munkálatok folytatására, ezt toldja meg a szaktárca további hárommillióval.

A mintegy harminc szakkört működtető Gyerekpalota (az 1950-es évektől az 1989-es rendszerváltásig Pionírklub) az impozáns belvárosi Andrényi-palotában működik megalapítása óta. A bérházat a második világháború után államosították, de a kommunizmus megdőlése után, a restitúciós törvények értelmében visszakerült magántulajdonba. Göndör szerint a tanügyminisztérium jelenleg havi 10 354 lejes (mintegy 2200 eurós) bérleti díjat fizet a használatért. De nemcsak az anyagiak miatt sürgős az új saját székház befejezése, hanem azért is, mert mint beszámoltunk róla, az Andrényi-palotára árverést hirdettek.


Marius Göndör főtanfelügyelő

A főtanfelügyelő számára érthetetlennek nevezte, hogy bár a Gyerekpalota és a szomszédságában lévő tanfelügyelőség székházának építkezése nagyjából egyszerre kezdődött el 2008-ban, amikor még ugyancsak ő volt a főtanfelügyelő, utóbbiba már két-három éve átköltözhettek, míg a Gyerekpalota építését esztendőkre felfüggesztették, s csak 2017-ben folytatták. Göndör szerint a Gyerekpalota kellett volna elsőbbséget élvezzen (más kérdés, hogy az aradiak egyiket sem nézték túl jó szemmel, hiszen a városligetbe húzták fel mindkettőt, jelentős részt kikanyarítva az amúgy is oly kevés zöldövezetből).

Marius Göndör becslése szerint a Gyerekpalota befejezéséhez összesen legalább tízmillió lejre van szükség, de hogy mikorra tehető a kulcsátadás, azt senki sem tudja. Ha elkészül, közel 4700 négyzetméteres hasznos területen működhet majd az intézmény, több mint kétszer akkorán, mint jelenleg. A tanfelügyelőség adatai szerint évente mintegy kétezer gyerek jár a különböző szakkörökre.

További hírek

Hír beküldése
Három a magyar igazság!
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék felhasználni a természetes hőforrásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Karácsonyi előadás és kézműves foglalkozások
Szombati programajánló.
<em>Hír szerkesztése</em> Műszaki mentés miatt áll a forgalom a sztrádán
Átszakította a szalagkorlátot gy kamion.