Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

2018. november 5.
Sok pécskai volt kíváncsi szombaton délután az egykori katonai sorozás felevenítésére a Búzavirág Néptánccsoport és a XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozóra meghívott csoportok és zenenekarok részvételével.
<em>Hír szerkesztése</em> Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Pécska-Battonya Színjátszócsoportjának tagjai által levezényelt toborzás a Kismalomtól indult, majd a 401-es (egykori Iskola) utcán végig vonulva a központban, a polgármesteri hivatal előtt ért véget.

Az útvonalon összegyűlt pécskaiakat pogácsával és borral kínálták a szervezők, a néptáncgála pedig 18 órakor kezdődött el a Doru Ioan Petescu Művelődési Házban.

Pap Enikő műsorvezető köszöntötte a vendégeket és a közönséget, kiemelve Antal Péter polgármestert – aki üdvözölte a résztvevőket –, Bölöni György megyei tanácsost, illetve Bartok András és ifj. Zágoni-Szabó András helyi tanácsosokat.

Elsőként a legkissebbek, a házigazda Búzavirág Néptánccsoport Bojtocska csoportja lépett színpadra, őket felváltva követték a vendégek: a Baglas Néptánccsoport Marcaliból (Somogy megyéből), a micskei Görböc és a borsi Galagonya néptánccsoportok (mindekettő a szomszédos Bihar megyéből), illetve a Búzavirág Kisboglárka, Nagyboglárka és Búzavirág csoportja. A vendégek összetett koreográfiájukkal nyűgözték le a pécskai közönséget, a műsort záró Búzavirág csoport pedig bemutatta a nyári táborban tanult új táncot, nagy sikerrel.

Az élő zenét egymást váltva biztosította a nagykanizsai Bojtár zenekar és a békéscsabai Talléros zenekar.

A műsor végén Engi Márta, a Búzavirág Egyesület elnöke oklevelet és ajándékot adott át a fellépők képviselőinek, őt pedig virágcsokorral köszöntték a pécskai táncosok. A XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozót közös vacsora és táncház várta. A rendezvényt a Búzavirág Egyesület szervezte a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Arad Megyei Kulturális Központ, Pécska Város Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács támogatásával.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
Egy pécsi darabot és egy Arad–Gyula koprodukciót láthatnak a nézők.
Hír beküldése
Az RMDSZ megyei tanácsosai indítványozták.
<em>Hír szerkesztése</em> Kabaré Kisjenőben
A margittai Horváth János Színjátszó Csoport nevetteti meg a közönséget.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthonnak gyűjtöttek [AUDIÓ]
A Csiky Gergely Főgimnázium diákjai kitettek magukért a zöldség–gyümölcs-akcióban.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizikai és lelki építkezés Varsándon [AUDIÓ]
Megáldották az evangélikus templom új tornyát és a felújított Obetkó-házat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bákóban sem ment a gólszerzés
Kikapott az UTA Moldvában, ráadásul emberhátrányban fejezte be a meccset.
Hír beküldése
Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. Az aradi önkormányzat küldöttsége szerdán látogatott a fürdővárosba a Kézfogások programsorozat keretében. Az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni.
Minden második kedden és pénteken viszik el az újrahasznosíthatót.
Hír beküldése
Zenél a Roulette.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek halálának 90. évfordulóján [AUDIÓ]
A költő nevét viseli az aradi irodalmi kör.