Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

2018. november 5.
Sok pécskai volt kíváncsi szombaton délután az egykori katonai sorozás felevenítésére a Búzavirág Néptánccsoport és a XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozóra meghívott csoportok és zenenekarok részvételével.
<em>Hír szerkesztése</em> Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Pécska-Battonya Színjátszócsoportjának tagjai által levezényelt toborzás a Kismalomtól indult, majd a 401-es (egykori Iskola) utcán végig vonulva a központban, a polgármesteri hivatal előtt ért véget.

Az útvonalon összegyűlt pécskaiakat pogácsával és borral kínálták a szervezők, a néptáncgála pedig 18 órakor kezdődött el a Doru Ioan Petescu Művelődési Házban.

Pap Enikő műsorvezető köszöntötte a vendégeket és a közönséget, kiemelve Antal Péter polgármestert – aki üdvözölte a résztvevőket –, Bölöni György megyei tanácsost, illetve Bartok András és ifj. Zágoni-Szabó András helyi tanácsosokat.

Elsőként a legkissebbek, a házigazda Búzavirág Néptánccsoport Bojtocska csoportja lépett színpadra, őket felváltva követték a vendégek: a Baglas Néptánccsoport Marcaliból (Somogy megyéből), a micskei Görböc és a borsi Galagonya néptánccsoportok (mindekettő a szomszédos Bihar megyéből), illetve a Búzavirág Kisboglárka, Nagyboglárka és Búzavirág csoportja. A vendégek összetett koreográfiájukkal nyűgözték le a pécskai közönséget, a műsort záró Búzavirág csoport pedig bemutatta a nyári táborban tanult új táncot, nagy sikerrel.

Az élő zenét egymást váltva biztosította a nagykanizsai Bojtár zenekar és a békéscsabai Talléros zenekar.

A műsor végén Engi Márta, a Búzavirág Egyesület elnöke oklevelet és ajándékot adott át a fellépők képviselőinek, őt pedig virágcsokorral köszöntték a pécskai táncosok. A XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozót közös vacsora és táncház várta. A rendezvényt a Búzavirág Egyesület szervezte a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Arad Megyei Kulturális Központ, Pécska Város Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács támogatásával.

Sinka Pál

További hírek

Az Ipartestület szervezi.
Hír beküldése
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
Hír beküldése
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
Hír beküldése
Az erdelystat.ro portál magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők. Cél, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, a név marad! [AUDIÓ]
A Szabadság-szobor Egyesület várostörténeti sorozatának második kötete.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi áldozata is van az influenzának
Kilencre nőtt a betegségben meghalt személyek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Az UTA meghátrált az Előrével szemben
A békéscsabaiak nyerték az idei első edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Újságírót jelöl Ezüstfenyő-díjra az aradi RMDSZ
Balta János január 25-én veheti át a kitüntetést.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatása ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Elárverezik az Andrényi-palotát
Az aradi belváros jellegzetes épületének kikiáltási ára 2,5 millió euró.