REFFESZT: az aradi református fiatalok fesztiválja

2019. november 2.
Október utolsó szombatja jó választásnak bizonyult, hiszen Isten csodálatos gondviselésének köszönhetően az idei utolsó igazi napsütéses hétvégének ígérkezett az idő. Az előző években megszervezett rendezvényekhez hasonlóan a fő cél az volt, hogy minél több fiatalt megszólítva, a célcsoport életkori sajátosságainak megfelelő módon vigyük a fiatalok elé az evangélium örökké érvényes útmutatását.
<em>Hír szerkesztése</em> REFFESZT: az aradi református fiatalok fesztiválja
A Thábor együttes koncertje

Igazi odaadással készülődtek a helyszínt biztosító ágyaiak, az egyházmegye lelkészei, és azok házastársai is a fesztivál napjára, hiszen több „műhelyfoglalkozást” is beterveztek. A filmklub, a teaház és pihenősarok, a kézműves foglalkozás, a dicsőítő kör, a hat állomásos imaséta, valamint a sporttevékenységek (pingpong, kispályás foci és kosárlabda) felügyelete lelkészek, lelkészházastársak, pedagógusok és önkéntesek számára is adtak feladatot. Itt köszönjük meg az Ágyai Olosz Lajos Általános Iskolának a helyszín biztosítását, valamint a pedagógusok és önkéntesek sokoldalú segítségét is.


Vékony Zsolt József ifjúsági előadó

Az esemény regisztrációval és az ágyai hívek önkéntes felajánlásából biztosított szeretvendégséggel kezdődött a Szabó Magda Művelődési Házban. Az ágyai, Arad-belvárosi, Arad-gáji, Arad-mosóczítelepi, angyalkúti, Kisjenő-erdőhegyi, feketegyarmati, nagyzeréndi, kisperegi, pécskai, németszentpéteri, szentleányfalvi, zimándközi, vadászi fiatalok és a Thábor keresztyén zenekar tagjai, valamint a szervezőkkel együtt mintegy 180 személy vett részt a fesztiválon.


A résztvevők

A rendezvény a református templomban kezdődött ifjúsági áhítattal. Vékony Zsolt József egyházmegyei ifjúsági előadó a Lukács evangéliuma 24. fejezetének 14-16. versei alapján azt fejtette ki, hogy amint a feltámadott Jézus a megváltozott élethelyzetből menekülő tanítványok mellé szegődött az emmausi úton, ugyanúgy velünk, mai fiatalokkal is együtt akar menni. A fesztivál ideje alatt, sokféle eseményre kerül majd sor, mindenütt érezhetjük, hogy Jézus velünk van az úton.

Az áhítat a nagybányai Thábor együttes kíséretében énekes dicsőítéssel folytatódott. A fiatalok lelkesen tanulták és énekelték a kivetített énekeket.


Paintballozni is lehetett

Megtisztelte jelenlétével a fiatalokat Faragó Péter parlamenti képviselő, Arad megyei RMDSZ-elnök, akinek ajánlására az Arad Megyei Kulturális Központ támogatását is élvezhette e rendezvény, Bíró Zoltán, az Aradi Református Egyházmegye főgondnoka, Erdős Bálint szintei polgármester. Köszöntő szavaikban elmondták, hogy mennyire nagyszerű alkalomnak tartják ezt a református ifjúsági fesztivált, a nemzetünk folytonosságát és hitünk értékeinek ápolását. A köszöntések rendjén még szót kapott Kiss Anikó, a társszervező Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola igazgatónője, valamint Erdős Sándor ágyai főgondnok is.

Módi József, házigazda esperes-lelkipásztor a fiatalokhoz intézte köszöntő beszédét, melyben örömének adott hangot annak, hogy ennyi fiatalt láthat egyszerre a templomban, Isten áldását kérte a találkozóra.


Meg sportolni is

Vékony Zsolt József, szentleányfalvi lelkipásztor, az egyházmegye ifjúsági előadója a programot és a napi szabályokat ismertette a fiatalokkal, megköszönve Tóbiás Tibor György kisperegi lelkipásztornak az esemény megszervezésében tanúsított sokrétű munkáját.

A fesztivált megnyitó áhítat után a fiatalok első harmincas csoportja a németperegi és a szintei polgármesteri hivatalok által biztosított két iskolabusszal útra kelt az ágyai erdőbe, ahol a Terran paintball cég szervezésében és felügyelete alatt megindult az egyik legvonzóbb program. Terepszínű védőruhába,n a biztonsági sisakokkal felvértezett fiatalok festékgolyós lövedékekkel felszerelve igyekeztek a csatában győzedelmeskedni. Bár nem is a harc, vagy a győzelem volt a legfontosabb, hanem az, hogy a különböző gyülekezetekből érkező fiatalok megtanultak közösségben, csapatban küzdeni.


Kézműveskedni s közben teázni is lehetett

Közben az ágyai iskolában és a művelődési ház körül megindultak a különféle foglalkozások. Az iskolában Papp József lelkipásztor moderálásával filmvetítésekre került sor. A megtekintett 25 perces keresztyén film után, a rendelkezésre álló időben a csoportoknak lehetőségük volt a film mondanivalójával kapcsolatos gondolataik megbeszélésére is.

Egy másik iskolateremben Nemes Emil lelkipásztor társaságában egyénileg indultak a fiatalok egy hat állomásos imasétára. Itt alkalom volt az imastációk alatt önmagunkat, társainkat megismerni, és imádságban Isten felé fordulni.

A kézműves foglalkozás egy másik iskolateremben zajlott Vékony Dóra szentleányfalvi tiszteletesné irányításával. Különböző dísztárgyakat készíthettek itt maguknak a fiatalok, vagy egyszerűen csak kipróbálhatták magukat a festésben, gyurmaékszer készítésben.


Dobterápia

A következő osztályteremben a pihenésé, a relaxációjé volt a főszerep. Ide az tért be, aki épp elfáradt, és egy tea mellett elbeszélgethetett társaival, vagy kipihenhette magát egy matracon, vagy babzsákon. Ezt a „pihenőhelyet” Tóbiás Emőke Piroska lelkész vezette.

Az iskola udvarán, a diófa alatt, igazi rusztikus környezetet biztosító elsárgult falevelek szőnyegére kiterített fahasáb székek között volt megtartva a dicsőítés Mkl Szilvia lelkész és Mkl Acacia dobterapeuta vezetésével. Az ide látogató fiataloknak lehetőségük volt még héber nyelvű énekek tanulására is.

A sportolni vágyók is kiélhették magukat, hiszen a művelődési házban két pingpongasztal volt felállítva, illetve a csapatot szervező fiatalok fociban vagy kosárlabdában is kipróbálhatták magukat a műfüves sportpályán. A sporttevékenységek felvigyázója Forró Csilla, Molnár Szilárd önkéntes, Szabó Attila sporttanár, valamint Lőrincz Lóránd Péter lelkész voltak.

Amikor idő volt rá enni is lehetett. Gyorséttermi menüvel készült egy arad-gáji presbiter ilyen téren tevékenykedő vállalkozása. Az ebédet minden gyülekezet biztosította a fiataljainak.

Este valamivel hat óra után került sor a fesztivál záróeseményére, a Thábor együttes dicsőítő koncertjére, melynek minőségi hangosítását Duka Lehel biztosította. Az ágyai református templom parkjában lévő szabadtéri színpad elé egyre több fiatal gyülekezett. Voltak akik padra, mások fűre ültek. De sokan állva hallgatták és énekelték végig az ifjúsági dalokat. Igazi közös csapattá kovácsolódott ez a sokfelől érkező fiatal. Együtt énekeltek, miután együtt voltak egész nap örömben, játékban, versengésben. És felismerték, hogy Jézus is velük volt. Mint mindennap velünk van a világ végezetéig.

Lőrincz Lóránd Péter vadászi lelkipásztor

További hírek

Hír beküldése
Jól sikerült a második edzőmeccs is.
Hír beküldése
A zöldhatáron próbálkoztak volna.
<em>Hír szerkesztése</em> Útszéli villanypóznának ütközött a Maros-völgyében
A sofőr könnyebben, két utasa súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Múzeumi est a Magyar Kultúra Napján [AUDIO]
Az előadássorozat folytatódik egész évben.
<em>Hír szerkesztése</em> Tetemes bírságot kapott a német iskola diákjait megbetegítő cég
Tiltólistán szereplő vegyszert használtak, ráadásul rosszul.
<em>Hír szerkesztése</em> A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Sándor Tivadart
A magyar kultúra határon túli ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta a kitüntetést.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Kislányokat kényszerítettek prostitúcióra
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.