Pereg és Zerénd is aradi vizet kap [AUDIÓ]

2018. május 15.
Több mint 50-re nőtt azoknak a közigazgatási egységeknek a száma, amelyek az Arad Megyei Közösségi Víz- és Csatornahálózat-fejlesztő Egyesületnek a tagjai, és amelyekben az aradi Vízművek a vízszolgáltató.
<em>Hír szerkesztése</em> Pereg és Zerénd is az aradi Vízművektől kapja majd a vizet [AUDIÓ]
Kovács Imre németperegi polgármester

Legutóbb Németpereg, Ottlaka és Nagyzerénd községek léptek be az egyesületbe, amelynek hosszú tárvú stratégiai célja – az európai uniós előírásokkal összhangban –, hogy minden Arad megyei településen legyen vezetékes ivóvíz és szennyvízhálózat.

A törvény szerint a községi önkormányzatok már nem végezhetnek ivóvízszolgáltatást, hanem egy új, az illető önkormányzatnak alárendelt vízszolgáltató vállalatot kellene létrehozniuk. Ez viszont jelentősen megemelné a költségeket – magyarázta Németpereg polgármestere, Kovács Imre.

A község mindkét településén, Németperegen és Kisperegen is működik az ivóvízhálózat, a csatornázásra azonban még várni kell – tette hozzá az elöljáró.

A szintén a magyar határ mentén lévő Ottlaka és Nagyzerénd is csatlakozott az Arad Megyei Közösségi Víz- és Csatornahálózat-fejlesztő Egyesülethez. Zerénden és a hozzá tartozó Feketegyarmaton jelenleg 12 kilométernyi ivóvíz- és négy kilométer csatornahálózat működik, de az önkormányzat nyert egy fejlesztési projektet, amiből mind a 17 kilométernyi vezetéket szeretnék működésbe helyezni. Simándi Sándor polgármester kifejtette, hogy nem voltak elégedettek az eddigi kisjenői vízszolgáltatóval, ráadásul nagyon magas az ivóvíz arzéntartalma, ezért elsősorban a jobb minőség reményében adták át a szolgáltatást az aradi Vízműveknek.


20. század eleji zeréndi közkút - ma már nem iható a vize

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amely a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el:

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.