Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját

2018. május 9.
Sikeretelenül zárult az 1958-ban kivégzett Szoboszlay Aladás római katolikus plébános és társai sírhelyének keresése az aradi Alsótemetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját
Három gödröt ástak, egyikben sem találtak semmit

A kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló bukaresti intézet (IICCMER) által kedden kezdett ásatásokat szerdán befejezték, anélkül, hogy a kommunista diktatúra által koholt vádak alapján kivégzettek földi maradványait megtalálták volna.

A munkálatokat vezető Gheorghe Petrov régész az Aradi Híreknek elmondta: a temető végén található parcellában mindhárom lehetséges helyszínt megvizsgálták, mélyebbre és szélesebbre is ástak, mint tervezték, de semmit nem találtak. „Több 20. századi sírhely is van ott, valamikor ott működött a szegények temetője, de amit mi kerestünk, ben találtuk. Eljött annak a magyarországi cégnek a képviselője is, aik tavaly talajszkennerrel vizsgálták meg a területet, összevetettük az adatainkat, jó helyen kerestünk, de sajnos sikertelenül. Néhány éve a közelben épület meg az autópálya, és elképzelhető, hogy annak a nyomvonalán volt valaha a közös sír” – nyilatkozta.

Szoboszlay Aladár néhai pécskai plébánost és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. Vekov Károly történész, kutató szerint ez volt az 1956-os magyar forradalmat követő legnagyobb romániai koncepciós per. A vádlottak közül tíz ember ítéltek halálra, és végeztek ki, de nem tudni, hogy hol hantolták el őket. A hozzátartozók hiába reménykedtek az ásatások sikerében, 60 év elteltével sem tudhatják meg, hol nyugosznak szeretteik.

Gheorghe Petrov az MTI-nek hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek.

További hírek

Az Ipartestület szervezi.
Hír beküldése
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
Hír beküldése
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
Hír beküldése
Az erdelystat.ro portál magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők. Cél, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, a név marad! [AUDIÓ]
A Szabadság-szobor Egyesület várostörténeti sorozatának második kötete.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi áldozata is van az influenzának
Kilencre nőtt a betegségben meghalt személyek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Az UTA meghátrált az Előrével szemben
A békéscsabaiak nyerték az idei első edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Újságírót jelöl Ezüstfenyő-díjra az aradi RMDSZ
Balta János január 25-én veheti át a kitüntetést.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatása ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Elárverezik az Andrényi-palotát
Az aradi belváros jellegzetes épületének kikiáltási ára 2,5 millió euró.