Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját

2018. május 9.
Sikeretelenül zárult az 1958-ban kivégzett Szoboszlay Aladás római katolikus plébános és társai sírhelyének keresése az aradi Alsótemetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját
Három gödröt ástak, egyikben sem találtak semmit

A kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló bukaresti intézet (IICCMER) által kedden kezdett ásatásokat szerdán befejezték, anélkül, hogy a kommunista diktatúra által koholt vádak alapján kivégzettek földi maradványait megtalálták volna.

A munkálatokat vezető Gheorghe Petrov régész az Aradi Híreknek elmondta: a temető végén található parcellában mindhárom lehetséges helyszínt megvizsgálták, mélyebbre és szélesebbre is ástak, mint tervezték, de semmit nem találtak. „Több 20. századi sírhely is van ott, valamikor ott működött a szegények temetője, de amit mi kerestünk, ben találtuk. Eljött annak a magyarországi cégnek a képviselője is, aik tavaly talajszkennerrel vizsgálták meg a területet, összevetettük az adatainkat, jó helyen kerestünk, de sajnos sikertelenül. Néhány éve a közelben épület meg az autópálya, és elképzelhető, hogy annak a nyomvonalán volt valaha a közös sír” – nyilatkozta.

Szoboszlay Aladár néhai pécskai plébánost és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. Vekov Károly történész, kutató szerint ez volt az 1956-os magyar forradalmat követő legnagyobb romániai koncepciós per. A vádlottak közül tíz ember ítéltek halálra, és végeztek ki, de nem tudni, hogy hol hantolták el őket. A hozzátartozók hiába reménykedtek az ásatások sikerében, 60 év elteltével sem tudhatják meg, hol nyugosznak szeretteik.

Gheorghe Petrov az MTI-nek hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek.

További hírek

Hír beküldése
Október 15-ig közlekedhető, de az időjárás függvényében hamarabb is lezárhatják.
Hír beküldése
Pál József Csaba kanonokot, hegyvidéki főesperest nevezte ki a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyes püspökévé Ferenc pápa május 16-án, szerdán – közölte az egyházmegye sajtószolgálata. Az új püspök 1955. december 3-án született Csíkcsomortánban, 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa.
Hír beküldése
A Wowsteren magyarul, legálisan, biztonságosan és reklámok nélkül nézhetünk filmeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pereg és Zerénd is az aradi Vízművektől kapja majd a vizet [AUDIÓ]
Jó minőséget ígérnek elfogadható áron.
<em>Hír szerkesztése</em> Hatvan éve nem volt ennyi konfirmandus Szentleányfalván [AUDIÓ]
Vasárnap nyolcan tettek tanúságot a hitükről a gyülekezet előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Klasszikus vígjáték a kamaraszínház műsorán
Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját a tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Téma lett az RMDSZ aradi székházvásárlása
A megvásárolt ingatlanok közül ez a legdrágább.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdkor az egyházmegyébe látogat a pápai nagykövet
Május 19-én a nuncius Máriaradnán celebrál szentmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is meghallgatást tart az X-Faktor
Énekesek, duók, csapatok, zenekarok és rapperek is jelentkezhetnek.