Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját

2018. május 9.
Sikeretelenül zárult az 1958-ban kivégzett Szoboszlay Aladás római katolikus plébános és társai sírhelyének keresése az aradi Alsótemetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját
Három gödröt ástak, egyikben sem találtak semmit

A kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló bukaresti intézet (IICCMER) által kedden kezdett ásatásokat szerdán befejezték, anélkül, hogy a kommunista diktatúra által koholt vádak alapján kivégzettek földi maradványait megtalálták volna.

A munkálatokat vezető Gheorghe Petrov régész az Aradi Híreknek elmondta: a temető végén található parcellában mindhárom lehetséges helyszínt megvizsgálták, mélyebbre és szélesebbre is ástak, mint tervezték, de semmit nem találtak. „Több 20. századi sírhely is van ott, valamikor ott működött a szegények temetője, de amit mi kerestünk, ben találtuk. Eljött annak a magyarországi cégnek a képviselője is, aik tavaly talajszkennerrel vizsgálták meg a területet, összevetettük az adatainkat, jó helyen kerestünk, de sajnos sikertelenül. Néhány éve a közelben épület meg az autópálya, és elképzelhető, hogy annak a nyomvonalán volt valaha a közös sír” – nyilatkozta.

Szoboszlay Aladár néhai pécskai plébánost és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. Vekov Károly történész, kutató szerint ez volt az 1956-os magyar forradalmat követő legnagyobb romániai koncepciós per. A vádlottak közül tíz ember ítéltek halálra, és végeztek ki, de nem tudni, hogy hol hantolták el őket. A hozzátartozók hiába reménykedtek az ásatások sikerében, 60 év elteltével sem tudhatják meg, hol nyugosznak szeretteik.

Gheorghe Petrov az MTI-nek hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek.

További hírek

Hír beküldése
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
Hír beküldése
Negyven Arad és Hunyad megyei rendőr tartott egy időben hat házkutatást a múlt pénteken a Hunyad megyei Zsilyvajdejvulkánban, ahol azzal gaynúsítottak öt férfit és egy nőt, hogy két rablást és három betörést hajtottak végre nemrég Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék több településén.
Hír beküldése
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Gólzáporos pályaavatót játszott az UTA
Az aradiak magabiztos győzelmet arattak a 2. Liga második fordulójában.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 ezren tüntetnek a kormány ellen
Több mint hatvanezresre duzzadt a bukaresti Victoriei téren tüntető tömeg. Újabb dulakodás tört ki a csendőrök és demonstrálók között. A bukaresti tájékoztatása szerint eddig 172-en szorultak orvosi ellátásra. Kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük ketten csendőrök. A tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyottakkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Holttestet emeltek ki a feltóti víztározóból
A búvároknak 240 hektáros vízfelületet és 4-től 16- méterig terjedő mélységet kellett „átfésülniük”. Egy 28 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújításra készül a gazdaszervezet
Ifj. Zágoni-Szabó András az elnöki poszt várományosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy halott és öt sérült a nagylaki balesetben
Mentőhelikoptert is kellett hívni az egyik sérülthöz.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést
Minden második hétfőn viszik el a műanyag és a fém hulladékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele
Még nem takarították el a tavaly szeptemberi vihar nyomait.