Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját

2018. május 9.
Sikeretelenül zárult az 1958-ban kivégzett Szoboszlay Aladás római katolikus plébános és társai sírhelyének keresése az aradi Alsótemetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem találták meg a Szoboszlay-per áldozatainak közös sírját
Három gödröt ástak, egyikben sem találtak semmit

A kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló bukaresti intézet (IICCMER) által kedden kezdett ásatásokat szerdán befejezték, anélkül, hogy a kommunista diktatúra által koholt vádak alapján kivégzettek földi maradványait megtalálták volna.

A munkálatokat vezető Gheorghe Petrov régész az Aradi Híreknek elmondta: a temető végén található parcellában mindhárom lehetséges helyszínt megvizsgálták, mélyebbre és szélesebbre is ástak, mint tervezték, de semmit nem találtak. „Több 20. századi sírhely is van ott, valamikor ott működött a szegények temetője, de amit mi kerestünk, ben találtuk. Eljött annak a magyarországi cégnek a képviselője is, aik tavaly talajszkennerrel vizsgálták meg a területet, összevetettük az adatainkat, jó helyen kerestünk, de sajnos sikertelenül. Néhány éve a közelben épület meg az autópálya, és elképzelhető, hogy annak a nyomvonalán volt valaha a közös sír” – nyilatkozta.

Szoboszlay Aladár néhai pécskai plébánost és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. Vekov Károly történész, kutató szerint ez volt az 1956-os magyar forradalmat követő legnagyobb romániai koncepciós per. A vádlottak közül tíz ember ítéltek halálra, és végeztek ki, de nem tudni, hogy hol hantolták el őket. A hozzátartozók hiába reménykedtek az ásatások sikerében, 60 év elteltével sem tudhatják meg, hol nyugosznak szeretteik.

Gheorghe Petrov az MTI-nek hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlen játszott az újonccal az aradi csapat.
Hír beküldése
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabadon kószáló állatokat fogtak be a központban
A gazdájuk járt rosszul: 500 lejre büntették.