Malommúzeum Nagyvarjason [AUDIÓ, VIDEÓ]

2018. augusztus 24.
A nyugdíjas építőmérnök ipartörténeti múzeumot és a gyerekeknek játszóteret hozott létre a családi örökségben.
<em>Hír szerkesztése</em> Malommúzeum Nagyvarjason [AUDIÓ, VIDEÓ]
Bálint György az emlékek között

Túlélve a második világháború viszontagságait és a kommunista diktatúra enyészetét, ma is áll, és akár működhetne is a nagyvarjasi Borzák-malom. A magyar határ menti Arad megyei faluban lévő egykori parasztmalom tulajdonosát az erőltetett kollektivizálás idején meghurcolták a vállalkozása miatt, koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, családját kisemmizték.


A Borzák-malom

Az 1989-es rendszerváltás után a leszármazottak pénzt, időt és energiát nem kímélve visszaszerezték a malmot és újra üzemeltetni kezdték. Persze, az 1940-1950-es évek technológiája nem tarthatta a lépést a modern kor vívmányaival, így több mint tíz év után bezárt a malom, melynek a lisztjét a megyehatáron túlra is vitték.


1866-os mázsa

A jelenlegi tulajdonos, Bálint György nyugalmazott aradi építőmérnök nem akarta elkótyavetyélni a családi örökséget, hanem egyfajta ipartörténeti múzeumot hozott létre a Borzák-malomban. Célja, hogy mementóként álljon a kommunizmusban ártatlanul meghurcolt volt kisiparosok tiszteletére, de ugyanakkor oktatási célokat is szolgáljon a kilátogató gyerekek számára. Hogy vonzóbb legyen a fiatal nemzedéknek, sportolási, kikapcsolódási lehetőséget is kínál. Mindezt saját pénzén, ráadásul a látogatóknak semmibe sem kerül majd a használat.

Bálint Györgyöt a községi önkormányzat a múlt szombati falunapon érdemoklevéllel tüntette ki önzetlensége miatt. A megnyitó előtt Pataky Lehel Zsolt is kilátogatott a Borzák-malomba, ahol a tulajdonos mesélt annak történetéről. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készült riportot:

Alább megtekinthető a Borzák-malom 2015-ös bemutatófilmje. Szöveg: Szabó István, operatőr-vágó: László Ferenc, narrátor: Pataky Lehel Zsolt.

 

További hírek

Hír beküldése
Egy pécsi darabot és egy Arad–Gyula koprodukciót láthatnak a nézők.
Hír beküldése
Az RMDSZ megyei tanácsosai indítványozták.
<em>Hír szerkesztése</em> Kabaré Kisjenőben
A margittai Horváth János Színjátszó Csoport nevetteti meg a közönséget.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthonnak gyűjtöttek [AUDIÓ]
A Csiky Gergely Főgimnázium diákjai kitettek magukért a zöldség–gyümölcs-akcióban.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizikai és lelki építkezés Varsándon [AUDIÓ]
Megáldották az evangélikus templom új tornyát és a felújított Obetkó-házat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bákóban sem ment a gólszerzés
Kikapott az UTA Moldvában, ráadásul emberhátrányban fejezte be a meccset.
Hír beküldése
Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. Az aradi önkormányzat küldöttsége szerdán látogatott a fürdővárosba a Kézfogások programsorozat keretében. Az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni.
Minden második kedden és pénteken viszik el az újrahasznosíthatót.
Hír beküldése
Zenél a Roulette.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek halálának 90. évfordulóján [AUDIÓ]
A költő nevét viseli az aradi irodalmi kör.