Malommúzeum Nagyvarjason [AUDIÓ, VIDEÓ]

2018. augusztus 24.
A nyugdíjas építőmérnök ipartörténeti múzeumot és a gyerekeknek játszóteret hozott létre a családi örökségben.
<em>Hír szerkesztése</em> Malommúzeum Nagyvarjason [AUDIÓ, VIDEÓ]
Bálint György az emlékek között

Túlélve a második világháború viszontagságait és a kommunista diktatúra enyészetét, ma is áll, és akár működhetne is a nagyvarjasi Borzák-malom. A magyar határ menti Arad megyei faluban lévő egykori parasztmalom tulajdonosát az erőltetett kollektivizálás idején meghurcolták a vállalkozása miatt, koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, családját kisemmizték.


A Borzák-malom

Az 1989-es rendszerváltás után a leszármazottak pénzt, időt és energiát nem kímélve visszaszerezték a malmot és újra üzemeltetni kezdték. Persze, az 1940-1950-es évek technológiája nem tarthatta a lépést a modern kor vívmányaival, így több mint tíz év után bezárt a malom, melynek a lisztjét a megyehatáron túlra is vitték.


1866-os mázsa

A jelenlegi tulajdonos, Bálint György nyugalmazott aradi építőmérnök nem akarta elkótyavetyélni a családi örökséget, hanem egyfajta ipartörténeti múzeumot hozott létre a Borzák-malomban. Célja, hogy mementóként álljon a kommunizmusban ártatlanul meghurcolt volt kisiparosok tiszteletére, de ugyanakkor oktatási célokat is szolgáljon a kilátogató gyerekek számára. Hogy vonzóbb legyen a fiatal nemzedéknek, sportolási, kikapcsolódási lehetőséget is kínál. Mindezt saját pénzén, ráadásul a látogatóknak semmibe sem kerül majd a használat.

Bálint Györgyöt a községi önkormányzat a múlt szombati falunapon érdemoklevéllel tüntette ki önzetlensége miatt. A megnyitó előtt Pataky Lehel Zsolt is kilátogatott a Borzák-malomba, ahol a tulajdonos mesélt annak történetéről. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készült riportot:

Alább megtekinthető a Borzák-malom 2015-ös bemutatófilmje. Szöveg: Szabó István, operatőr-vágó: László Ferenc, narrátor: Pataky Lehel Zsolt.

 

További hírek

Az Ipartestület szervezi.
Hír beküldése
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
Hír beküldése
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
Hír beküldése
Az erdelystat.ro portál magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők. Cél, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, a név marad! [AUDIÓ]
A Szabadság-szobor Egyesület várostörténeti sorozatának második kötete.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi áldozata is van az influenzának
Kilencre nőtt a betegségben meghalt személyek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Az UTA meghátrált az Előrével szemben
A békéscsabaiak nyerték az idei első edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Újságírót jelöl Ezüstfenyő-díjra az aradi RMDSZ
Balta János január 25-én veheti át a kitüntetést.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatása ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Elárverezik az Andrényi-palotát
Az aradi belváros jellegzetes épületének kikiáltási ára 2,5 millió euró.