Magyar vonatkozású is lesz zsinagógabeli néprajzi gyűjtemény

2017. november 27.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar vonatkozású is lesz zsinagógabeli néprajzi gyűjtemény

Az RMDSZ Arad megyei tanácsosai – Bölöni György és Péró Tamás – is megszavazták november 24-én, a múlt pénteken azt a határozat-tervezetet, amely szerint az aradi zsidó hitközség a Cozia utca 12. szám alatti ortodox zsinagóga épületét (a telekkel együtt) 49 évre ingyenesen használatába adja a megyei tanácsnak – olvasható a megyei RMDSZ-szervezet közleményében. Az épületben (a szükséges felújítást követően) az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Arad Megyei Múzeum hoz létre néprajzi kiállítást.

Az előzetes egyeztetés során Peter Hügel, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézmény helyhiánnyal küszködik, szükségük van új részlegekre, ahol a raktárban őrzött múzeumi tárgyakból minél többet megmutathatnak a nagyközönségnek. Biztosította az RMDSZ képviselőit arról, hogy a zsinagóga épületében létrehozandó új kiállítási termekbe a magyar és a többi aradi nemzetiség anyagaiból is válogatnak majd. 

További hírek

Hír beküldése
A névadóra emlékeztek péntek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Hír beküldése
Az Arad megyei határrendészet 42 iraki bevándorlót tartóztatott fel szerda este a román–magyar határ közelében. A migránsok egy kisbuszba zsúfolódva Kisvarjasnál közelítették meg a határt. A csoport tíz nőből, kilenc férfiból és 23 kiskorúból állt. A kisbuszt két férfi vezette a határ közelébe, ahol azonban sorsukra hagyták a migránsokat.
December 14-én átveszik a honosítási kérelmeket és magyar útlevéligényléseket.
Hír beküldése
Több mint húszéves a Kézfogások, a két város testvértelepülési együttműködése.
Megkoszorúzzák P. Karácsonyi István mártír karnagy emléktábláját.
Hír beküldése
Kilencvenhat éves volt, daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, és ottani rezidenciáján érte a halál. Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepe volt abban, hogy 1944. augusztus 23-án Románia az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is eljött az AMISZ-Mikulás
Több szász aradi magyar óvodás és kisiskolás találkozhatott kedden a nagyszakállúval.
<em>Hír szerkesztése</em> Forgalomba áll a Mikulás-villamos
Nem kell rá jegy, de csak gyerekek és kísérőik szállhatnak fel rá.
Hír beküldése
Közel ezer méter fényfüzérrel és több tucat, hópehely formájú égővel díszítették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Megkezdődött a Karácsonyt megelőző várakozás és lelki felkészülés négyhetes időszaka.