Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon

2017. augusztus 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon
Illusztráció

Az aradi városi képviselő-testület augusztus 17-i, csütörtök délelőtti ülésén szavaznak az idei városnapok kitüntetett személyiségeiről. Megszokhattuk, hogy minden évben magyar személyiségeket is oklevéllel jutalmaznak hivatástudatukért és a város hírnevének öregbítéséért. Idén Simó Margit képzőművészt és Lészay Magdolna veterán asztaliteniszezőt terjesztették fel Kiválóság-díjra. Rajtuk kívül Marius Copil teniszező, Adriana Giniță színmésznő, Mariana Tocaciu és Ioan Stan pedagógusok, valamint Marius Țîrle civil aktivista kap kitüntetést. Az előkelőbb Pro Urbe-díjra szintén egy magyar gyökerű személyiséget, a mozgássérületek egyesülete helyi szervezetének elnökét, Ecaterina Jagert (Jager Katalint), illetve Constantin Ciuce sebésprofesszort, akadémikust terjesztették fel.

Az Aradi Városnapok egyébként augusztus 18-án kezdődik és 27-én ér véget. Az első három nap a Szabadság (Arvam Iancu) téren az aradi termékek vásárát rendezik meg, ezzel egy időben a Maros-parton, a Perla Mureșului és a Belvedere vendéglő közötti sétányon gasztronómiai fesztivál zajlik majd. A hagyományos belvárosi vásárt – a kézművesek és az árusok sajnálatára - „szétszórták”, és az Alfa, Mikelaka, Gáj negyedekben szervezik meg. Augusztus 21-től a programsorozat végéi pedig a Forray (Mețianu) utcában régiségkereskedők vásárát tartják.

Hagyomány, hogy a barayai testvérvárosnak, Pécsnek is szentelnek egy napot. Ez idén augusztus 24-re, csütörtökre esik. 17 órától a Klió-teremben Marsalkó Péter pécsi fotóművészeti kiállítását nyitják meg, 18 órától a bábszínházban a MárkusZínház mutatja be az Égig érő fát, ezzel egy időben pedig a Román–magyar megbékélési parkban koncertek kezdődnek: fellép a Clarsax dzsesszegyüttes, a Híres Pannónia régizenekar, a Mecsek Néptáncegyüttes, amely szabadtéri táncházot is tart, végül a Jazzimipair együttes zárja az estet.

A több mint ötven rendezvényből álló városnapok részletes, román nyelvű programja itt érhető el.

További hírek

Hír beküldése
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban.
Hír beküldése
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták a közösségi ház tervét Pécskán [AUDIÓ]
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület új kulturális központot tervez a helyi magyarságnak.
Hír beküldése
A csoporthoz 13 felnőtt és hat kiskorú tartozott, akik valamennyien menedéket kértek korábban Romániában. Kisbusszal szállították őket a határ térségébe, hogy onnan gyalog folytassák az útjukat.
<em>Hír szerkesztése</em> 160 éve született Zala György [AUDIÓ]
Aradiak is koszorúztak a lendvai ünnepségen.
Közreműködnek az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola diákjai.