Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon

2017. augusztus 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon
Illusztráció

Az aradi városi képviselő-testület augusztus 17-i, csütörtök délelőtti ülésén szavaznak az idei városnapok kitüntetett személyiségeiről. Megszokhattuk, hogy minden évben magyar személyiségeket is oklevéllel jutalmaznak hivatástudatukért és a város hírnevének öregbítéséért. Idén Simó Margit képzőművészt és Lészay Magdolna veterán asztaliteniszezőt terjesztették fel Kiválóság-díjra. Rajtuk kívül Marius Copil teniszező, Adriana Giniță színmésznő, Mariana Tocaciu és Ioan Stan pedagógusok, valamint Marius Țîrle civil aktivista kap kitüntetést. Az előkelőbb Pro Urbe-díjra szintén egy magyar gyökerű személyiséget, a mozgássérületek egyesülete helyi szervezetének elnökét, Ecaterina Jagert (Jager Katalint), illetve Constantin Ciuce sebésprofesszort, akadémikust terjesztették fel.

Az Aradi Városnapok egyébként augusztus 18-án kezdődik és 27-én ér véget. Az első három nap a Szabadság (Arvam Iancu) téren az aradi termékek vásárát rendezik meg, ezzel egy időben a Maros-parton, a Perla Mureșului és a Belvedere vendéglő közötti sétányon gasztronómiai fesztivál zajlik majd. A hagyományos belvárosi vásárt – a kézművesek és az árusok sajnálatára - „szétszórták”, és az Alfa, Mikelaka, Gáj negyedekben szervezik meg. Augusztus 21-től a programsorozat végéi pedig a Forray (Mețianu) utcában régiségkereskedők vásárát tartják.

Hagyomány, hogy a barayai testvérvárosnak, Pécsnek is szentelnek egy napot. Ez idén augusztus 24-re, csütörtökre esik. 17 órától a Klió-teremben Marsalkó Péter pécsi fotóművészeti kiállítását nyitják meg, 18 órától a bábszínházban a MárkusZínház mutatja be az Égig érő fát, ezzel egy időben pedig a Román–magyar megbékélési parkban koncertek kezdődnek: fellép a Clarsax dzsesszegyüttes, a Híres Pannónia régizenekar, a Mecsek Néptáncegyüttes, amely szabadtéri táncházot is tart, végül a Jazzimipair együttes zárja az estet.

A több mint ötven rendezvényből álló városnapok részletes, román nyelvű programja itt érhető el.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Közel hatmillió lej értékű kártalanítást kértek a vihar után [FRISSÍTETT]
Remélik, hogy már csütörtökön megjelenik a határozat az öszeg kiutalásáról. A súlyos kárt szenvedett települések nem mindegyike tudta jelenteni a károkat az áramszünet és a megszakadt telefonos összeköttetés miatt. Ha mindenütt összeírják a károkat, újabb segélyt kérnek. Több mint 4000 háztartásban még mindig nincs villany.
Hír beküldése
Sok esetben a gazdáknak még a befektetésük sem térül meg.
Hír beküldése
A Hunyadi László után A víg özvegy következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Kerékpárutat építenének Aradtól Pécskáig
A megyei kórház fejlesztésére is pályáznak egymillió eurót.
<em>Hír szerkesztése</em> Vihar utáni mérleg
A katasztrófavédelemhez 174 segélykérő hívás futott be; 89 településen még mindig akadozik az áramellátás, ami több mint 42 ezer lakost érint.
<em>Hír szerkesztése</em> Folyamatos a kárelhárítás
Arad öt kerületében összesen 45 utácban szakadt meg az áramszolgáltatás, de több tucat vidéki településen sincs villany.
<em>Hír szerkesztése</em> Daniela Monteiro-Dodean vezette Eb-győzelemre a női asztalitensz-válogatottat
Férje ezüstérmes lett Portugáliával.
<em>Hír szerkesztése</em> Vihar tombolt Aradon [FRISSÍTVE]
Kidőlt fák, lesepert tetőcserepek maradtak a nagyerejű szél után. Menyházán emberéletet követelt.
A nagy utazás a budapesti könyvhétre jelent meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Hullámvölgyben az UTA
Az első vereség pályaválasztóként.