Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon

2017. augusztus 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon
Illusztráció

Az aradi városi képviselő-testület augusztus 17-i, csütörtök délelőtti ülésén szavaznak az idei városnapok kitüntetett személyiségeiről. Megszokhattuk, hogy minden évben magyar személyiségeket is oklevéllel jutalmaznak hivatástudatukért és a város hírnevének öregbítéséért. Idén Simó Margit képzőművészt és Lészay Magdolna veterán asztaliteniszezőt terjesztették fel Kiválóság-díjra. Rajtuk kívül Marius Copil teniszező, Adriana Giniță színmésznő, Mariana Tocaciu és Ioan Stan pedagógusok, valamint Marius Țîrle civil aktivista kap kitüntetést. Az előkelőbb Pro Urbe-díjra szintén egy magyar gyökerű személyiséget, a mozgássérületek egyesülete helyi szervezetének elnökét, Ecaterina Jagert (Jager Katalint), illetve Constantin Ciuce sebésprofesszort, akadémikust terjesztették fel.

Az Aradi Városnapok egyébként augusztus 18-án kezdődik és 27-én ér véget. Az első három nap a Szabadság (Arvam Iancu) téren az aradi termékek vásárát rendezik meg, ezzel egy időben a Maros-parton, a Perla Mureșului és a Belvedere vendéglő közötti sétányon gasztronómiai fesztivál zajlik majd. A hagyományos belvárosi vásárt – a kézművesek és az árusok sajnálatára - „szétszórták”, és az Alfa, Mikelaka, Gáj negyedekben szervezik meg. Augusztus 21-től a programsorozat végéi pedig a Forray (Mețianu) utcában régiségkereskedők vásárát tartják.

Hagyomány, hogy a barayai testvérvárosnak, Pécsnek is szentelnek egy napot. Ez idén augusztus 24-re, csütörtökre esik. 17 órától a Klió-teremben Marsalkó Péter pécsi fotóművészeti kiállítását nyitják meg, 18 órától a bábszínházban a MárkusZínház mutatja be az Égig érő fát, ezzel egy időben pedig a Román–magyar megbékélési parkban koncertek kezdődnek: fellép a Clarsax dzsesszegyüttes, a Híres Pannónia régizenekar, a Mecsek Néptáncegyüttes, amely szabadtéri táncházot is tart, végül a Jazzimipair együttes zárja az estet.

A több mint ötven rendezvényből álló városnapok részletes, román nyelvű programja itt érhető el.

További hírek

Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Hír beküldése
Több mint 500 millió forintot szánnak rá.
Hír beküldése
Visszavonnák a decemberi adóemelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Az egymásrautaltság ereje [AUDIÓ]
Vékony Zsolt református lelkipásztor szerint a jövő nemzedékére gondolva kell építeni a gyülekezeteket.
<em>Hír szerkesztése</em> Félreértés vagy uszítás a Tudose-nyilatkozat?
A kormányfő a székely zászló mellé lógatná fel a lobogókat kitűzőket.
Hír beküldése
A Maros-völgye, a Béli- és a Zaránd-hegység településeinek képviselőit hívták csak meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Ingyen malacok a mangalica- és a báznai-tenyésztőknek
Minimum két, maximum tíz példányt adnak, és legkalább 130 kilósra kell hizlalni az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Új hulladékgyűjtési program Pécskán
Január 15-től május elsejéig lesz érvényben.
Hír beküldése
Ellenben drágul majd a szemétszállítás.
Hír beküldése
Az aradi magyar közösségért végzett munka elismerése.