Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon

2017. augusztus 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is kitüntetnek a városnapokon
Illusztráció

Az aradi városi képviselő-testület augusztus 17-i, csütörtök délelőtti ülésén szavaznak az idei városnapok kitüntetett személyiségeiről. Megszokhattuk, hogy minden évben magyar személyiségeket is oklevéllel jutalmaznak hivatástudatukért és a város hírnevének öregbítéséért. Idén Simó Margit képzőművészt és Lészay Magdolna veterán asztaliteniszezőt terjesztették fel Kiválóság-díjra. Rajtuk kívül Marius Copil teniszező, Adriana Giniță színmésznő, Mariana Tocaciu és Ioan Stan pedagógusok, valamint Marius Țîrle civil aktivista kap kitüntetést. Az előkelőbb Pro Urbe-díjra szintén egy magyar gyökerű személyiséget, a mozgássérületek egyesülete helyi szervezetének elnökét, Ecaterina Jagert (Jager Katalint), illetve Constantin Ciuce sebésprofesszort, akadémikust terjesztették fel.

Az Aradi Városnapok egyébként augusztus 18-án kezdődik és 27-én ér véget. Az első három nap a Szabadság (Arvam Iancu) téren az aradi termékek vásárát rendezik meg, ezzel egy időben a Maros-parton, a Perla Mureșului és a Belvedere vendéglő közötti sétányon gasztronómiai fesztivál zajlik majd. A hagyományos belvárosi vásárt – a kézművesek és az árusok sajnálatára - „szétszórták”, és az Alfa, Mikelaka, Gáj negyedekben szervezik meg. Augusztus 21-től a programsorozat végéi pedig a Forray (Mețianu) utcában régiségkereskedők vásárát tartják.

Hagyomány, hogy a barayai testvérvárosnak, Pécsnek is szentelnek egy napot. Ez idén augusztus 24-re, csütörtökre esik. 17 órától a Klió-teremben Marsalkó Péter pécsi fotóművészeti kiállítását nyitják meg, 18 órától a bábszínházban a MárkusZínház mutatja be az Égig érő fát, ezzel egy időben pedig a Román–magyar megbékélési parkban koncertek kezdődnek: fellép a Clarsax dzsesszegyüttes, a Híres Pannónia régizenekar, a Mecsek Néptáncegyüttes, amely szabadtéri táncházot is tart, végül a Jazzimipair együttes zárja az estet.

A több mint ötven rendezvényből álló városnapok részletes, román nyelvű programja itt érhető el.

További hírek

Hír beküldése
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
Hír beküldése
Negyven Arad és Hunyad megyei rendőr tartott egy időben hat házkutatást a múlt pénteken a Hunyad megyei Zsilyvajdejvulkánban, ahol azzal gaynúsítottak öt férfit és egy nőt, hogy két rablást és három betörést hajtottak végre nemrég Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék több településén.
Hír beküldése
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Gólzáporos pályaavatót játszott az UTA
Az aradiak magabiztos győzelmet arattak a 2. Liga második fordulójában.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 ezren tüntetnek a kormány ellen
Több mint hatvanezresre duzzadt a bukaresti Victoriei téren tüntető tömeg. Újabb dulakodás tört ki a csendőrök és demonstrálók között. A bukaresti tájékoztatása szerint eddig 172-en szorultak orvosi ellátásra. Kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük ketten csendőrök. A tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyottakkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Holttestet emeltek ki a feltóti víztározóból
A búvároknak 240 hektáros vízfelületet és 4-től 16- méterig terjedő mélységet kellett „átfésülniük”. Egy 28 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújításra készül a gazdaszervezet
Ifj. Zágoni-Szabó András az elnöki poszt várományosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy halott és öt sérült a nagylaki balesetben
Mentőhelikoptert is kellett hívni az egyik sérülthöz.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést
Minden második hétfőn viszik el a műanyag és a fém hulladékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele
Még nem takarították el a tavaly szeptemberi vihar nyomait.