Magyar néptáncok három országból egy színpadon

2019. november 12.
A vidéken egyedülálló kezdeményezés folytatódott a hétvégén Pécskán szombaton: a több mint másfél évtizeddel ezelőtt Nemzetiségi Néptánctalálkozóként elindított esemény immár Nemzetközi Néptánctalálkozóvá nőtte ki magát, három ország magyar néptánccsoportjainak részvételével.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar néptáncok három országból egy színpadon

Az idei, XVII. kiadásra már pénteken megérkeztek a határokon túli résztvevők: Magyarországról a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes, illetve a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Néptánccsoport, a Vajdaság Észak-bánsági körzetéből.

A szervező Búzavirág Egyesület és Néptáncegyüttes gondoskodott szállásukról és étkeztetésükről, pénteken este pedig főpróbát rögtönöztek a táncosok, amely igazi táncházzá alakult.

A próbákat követően, szombaton délután 17 órakor vette kezdetét a gálaműsor a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban. A közönség igazán változatos műsort láthatott, amelyben különböző vidékekre jellemző koreográfiákat mutattak be a táncosok, de volt olyan műsor is, amelyben – jelenetek formájában – együtt léptek színpadra a házigazdák és a meghívottak, szemet gyönyörködtető népviseletekben, fergeteges ritmusban.

Fellépett még a battonyai Szivárvány Néptánccsoport, itthonról pedig a krasznai (Szilágy megye) Bokréta Néptánccsoport és a zerindi Ibolya Néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget, de természetesen készültek a házigazda Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai is: a Bojtocska, a Kisboglárka, a Nagyboglárka és a Búzavirág.

A műsort a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Nagy Maros citerazenekarának nótacsokra egészítette ki.

A szervezők nevében Engi Márta egyesületi elnök köszöntötte a nézőket, köztük Antal Péter polgármestert és Miodrag Stanoiov alpolgármestert, és bemutatta a meghívott csoportokat, a műsor végén pedig oklevéllel köszönte meg nekik a színvonalas műsort.

A néptáncgála elő muzsikával volt az igazi, a békéscsabai Talléros Zenekarnak és a nagyváradi Soroglya Zenekarnak köszönhetően.

A XVII. Nemzetközi Néptánctalálkozóra a magyarországi Emberi Erőforrások Támogatáskezelő, a Bethlen Gábor Alap, az Arad Megyei Kulturális Központ és Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának támogatásával kerülhetett sor.

Sinka Pál

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Lélekemelő hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Aradot is beiktatta adventi turnéjába a székelyföldi kórus.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: a forradalmat nem tekintjük befejezettnek
Gálaest volt a temesvári emlékhét egyik kiemelt programpontja.
<em>Hír szerkesztése</em> Csodasarkot nyertek a Csiky-s diákok
Három a magyar igazság! Ismét jól szerepeltek a Miénk a város című vetélkedőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék fordítani.