KMKF: az autonómia a megmaradás kulcsa

2017. november 8.
<em>Hír szerkesztése</em> KMKF: az autonómia a megmaradás kulcsa

Kedden tartotta ülését Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), amely a nagyvárosi magyar közösségek helyzetét a szórványban és a diaszpórában tekintette át.

Burián Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyei szervezetének elnöke az EMNP képviseletében szólalt fel, és elmondta: be kell látni, hogy a legtöbb jószándékú, a szórványmagyarságot támogató program csak ideig-óráig tudja elodázni a beolvadást. A valódi megoldás a többlépcsős autonómia lenne, amire Székelyföld és a Partium esetében léteznek kidolgozott koncepciók, de a felvidéki Csallóköz is rászorul az autonómiára.

Az EMNP közleménye szerint Burián rámutatott, hogy az autonómia nemcsak a gazdasági felemelkedést tudná biztosítani a régióban élőknek, hanem a magyar nyelv elismerésével, amely regionálisan egyenrangú lehetne a románnal illetve a szlovákkal, megszűnne nyelvünk fokozódó háttérbe szorulása a mindennapi életben, megszűnne az az érzés, hogy másodrendű állampolgárai vagyunk az országnak. A gyűlésen szó esett még az egyházak és a civil szervezetek fontos szerepéről a szórványban élők magyarságtudatának megmaradásában. „Sajnos, amíg alapvető változás nem áll be a Kárpát-medencei szórványmagyarság jogi helyzetében, addig nem lehetünk optimisták a jövőnket illetően" – fogalmazott.

A KMKF-en előadást tartott Bodó Barna, a temesvári Szórvány Alapítvány elnöke, Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke, Gábrity Molnár Irén, a Magyarságkutató Tudományos Társaság részéről és Kovács Eszter, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja részéről, akik bemutatták a trianoni utódállamok nagyvárosaiban élő szórványmagyarság és a nyugati diaszpórában élő magyarok helyzetét. Kiderült, hogy leginkább azoknak az elcsatolt nagyvárosoknak csökken a magyar lakossága, ahol már eleve szórványlétben élnek, ahol arányuk nem éri el a város lakosságának a harminc százalékát. Minél kisebb a városban a magyarság aránya, annál erőteljesebb a csökkenés. Bodó Barna azonban a Svájc lakosságának egy százalékát kitevő rétorománok ellenpéldáját hozta fel, akik, bár csak 75 ezren vannak, lélekszámuk nem csökken, nem olvadnak be. Ők rendelkeznek ugyanis olyasmivel amivel egyetlen külhoni magyar közösség sem: autonómiájuk van.

További hírek

Hír beküldése
Több mint hét kilométernyi utcát leaszfaltoztak, jön a szennyvízprogram, a LED-es közvilágítás és óvodafelújítás.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlent játszott az újonccal az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nívódíjas a kamaraszínház művésze
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.