Klebelsberg-évforduló: pécskai földet vittek Pesthidegkútra

2017. november 20.
<em>Hír szerkesztése</em> Klebelsberg-évforduló: pécskai földet vittek Pesthidegkútra
A képeket Bartok András pécskai tanácsos és Korényi Zoltán készítették

A szülőföldről, Magyarpécskáról vittek földet Pesthidegkútra, ahol fát ültettek Klebelsberg Kuno emlékére – számolt be Facebook-oldalán Nagy István pécskai fizikatanár, a Kálmány Lajos Művelődési Egylet elnöke, a néhai oktatási és vallásügyi miniszter pécskai emlékének ápolója.

„2017. november 18-án a pécskai Lovas Lórándtól és Szanda Lászlótól kapott kőris- és vöröstölgyfákat vittünk Pesthidegkútra, a Magyarpécskán született Klebelsberg Kuno idén felújított kastélyának kertjébe, ahol azt pécskai földbe (is) ültettük. A kezdeményezés a pesthidegkúti Klebelsberg Emléktársasággal közös volt” – olvasható a bejegyzésben. A faültetés mementójaként egy gránittáblát is elhelyeztek, amely a pécskai ifj. és id. Toth Károly kőfaragók ajándéka.

A pécskai földből a pesthidegkút-máriaremetei Szent Korona-dombra is szórtak. A Szent Korona-domb 2003. szeptember 12-én, Mária napján, a Kegytemplom kertjében megtartott Szent Korona-ünnepségre épült. A Kárpát-medence településeiről hozott sok-sok marék földből született domb mintegy ötezer fős közönség jelenlétében került megszentelésre. „Emlékeztessen a Magyar Szent Korona történelmi küldetésére, jelképezve a magyar nemzet összetartozását. / Pesthidegkúti Polgári Körök” – olvasható.


A Szent Korona-domb

Klebelsberg Kuno 1875. november 13-án született Magyarpécskán és Budapesten hunyt el 1932. október 12-én. Jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus volt, kis ideig (1921–1922) belügy-, majd közel tíz évig (1922–1931) vallás- és közoktatásügyi miniszterként tevékenykedett. Mandátuma idején bővüét az iskolahálózat, és ő teremtette meg a több ezer magyarországi tanyasi iskolát.


A megemlékezésen részt vevő pécskaiak

 

További hírek

Hír beküldése
A névadóra emlékeztek péntek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Hír beküldése
Az Arad megyei határrendészet 42 iraki bevándorlót tartóztatott fel szerda este a román–magyar határ közelében. A migránsok egy kisbuszba zsúfolódva Kisvarjasnál közelítették meg a határt. A csoport tíz nőből, kilenc férfiból és 23 kiskorúból állt. A kisbuszt két férfi vezette a határ közelébe, ahol azonban sorsukra hagyták a migránsokat.
December 14-én átveszik a honosítási kérelmeket és magyar útlevéligényléseket.
Hír beküldése
Több mint húszéves a Kézfogások, a két város testvértelepülési együttműködése.
Megkoszorúzzák P. Karácsonyi István mártír karnagy emléktábláját.
Hír beküldése
Kilencvenhat éves volt, daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, és ottani rezidenciáján érte a halál. Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepe volt abban, hogy 1944. augusztus 23-án Románia az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is eljött az AMISZ-Mikulás
Több szász aradi magyar óvodás és kisiskolás találkozhatott kedden a nagyszakállúval.
<em>Hír szerkesztése</em> Forgalomba áll a Mikulás-villamos
Nem kell rá jegy, de csak gyerekek és kísérőik szállhatnak fel rá.
Hír beküldése
Közel ezer méter fényfüzérrel és több tucat, hópehely formájú égővel díszítették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Megkezdődött a Karácsonyt megelőző várakozás és lelki felkészülés négyhetes időszaka.