Vasárnaptól ismét jár a „Zöld nyíl”

2017. június 9.
A 20 lejes menettérti jegy ellenében a bormúzeumot és a villamosmúzeumot is meglátogathatják az utasok.
<em>Hír szerkesztése</em> Vasárnaptól ismét jár a „Zöld nyíl”

Június 18-tól vasárnapoként ismét közlekedik majd az arad-hegyaljai helyi érdekű villamosvasút – jelentették be a megyeházán tartott pénteki sajtótájékoztatón. A gyoroki depóban és villamosmúzeumban őrzött, eddig csak különleges alkalmakkor sínre bocsátott nosztalgiavonatot a nyári szezon végéig fogják üzemeltetni heti egy alkalommal, de ha lesz rá igény, bővítik a járatok számát szombati forgalomba helyezéssel is.

A felújtott Ganz-vonatok beüzemelésétől a turizmus fellendülését remélik, s egyben az arad-hegyaljai szőlő- és borvidéket népszerűsítik. Az ötletgazda Gyorok polgármestere, Corneliu Popi Morodan, aki szeretné helyi érdekű turisztikai központtá minősítetni a hegyaljai községet, kihasználva a bányatavakban rejlő idegenforgalmi vonzerőt, a természeti adottságokat és az ipartörténeti emlékeket. Partnernek sikerült megnyernie a megyei tanács, a megyei múzeum, a megyei kulturális központ és az aradi közszállítási vállalat vezetőségét. Utóbbi intézménynél egyébként már csak két villamosvezető van, akik tudják vezetni a muzeális értékű vonatokat.

A turistajárat vasárnapoként 10 órakor indul majd a mikelakai Kaufland szupermarket előtti megállóból, és (a megállókkal együtt) mintegy másfél óra alatt teszi meg Gyorokig a 25 kilométeres utat. A végállomáson szórakoztató műsorral várják majd az utasokat, akik a 20 lejes menettérti jegy ellenében a bormúzeumot és a villamosmúzeumot is meglátogathatják. A gyoroki depóban egyébként aradi közlekedéstörténeti múzeumot szeretnének idővel létrehozni, amelynek igazi látványossága egy rekonstruált, hajdanán Aradon gyártott MARTA-gépkocsi lenne – közölte Doru Sinaci, a megyei kulturális központ igazgatója.

A megyei tanács létrehozta a sageataverde.ro internetes honlapot is, amelyen online foglalhatók jegyek az aradi által egykoron csak „zöld nyílnak” nevezett vicinálisra. Az ígéret szerint hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz.

Arad és Hegyalja között 1906-ban indult meg a vasúti közlekedés, és 1913-ban villamosították a pályát. Az első világháború után a román állmavasutak, az 1980-as években az aradi tömegközlekedési vállalat kezelésébe került, az utolsó járat pedig 1991 októberében indult. A hegyaljai vasút helyét a városi villamosközlekedés vette át.

A villamosítás centenáriumáról készített rádióriportunkat itt hallgathatják meg.

További hírek

A múlt év eleje óta 7282 kanyarós esetet igazoltak Romániában, és eddig 30 haláleset is történt a betegség miatt, a lehetséges 31-iket pedig jelenleg vizsgálják Aradon. Csütörtökön egy pécskai héthónapos kisfiú hunyt el, de még nem bizonyosodott be, hogy kanyarós volt, bár a tünetek arra utalnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyed óra alatt felfordította a megyét a vihar
Háztetőket bontott meg, reklámtáblákat tépett szét, kábeleket szakított le és fákat döntött ki mintegy a szélvész.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghamisították az ittas vezetésen ért sofőrök véralkoholszint-jelentéseit
Vizsgálatot indított a DNA egy ügyvéd és annak az Arad Megyei Törvényszéki Orvosszakértői Szolgálatnál dolgozó testvére ellen.
Hír beküldése
Kilenc ázsiait tartóztattak fel az aradi határrendészek az elmúlt két napban.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét felkerekedik a Bánsági Vándorszínház
Temes és Arad megye mellett Krassó-Szörény megyébe is ellátogatnak a színészek.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: „Ijesztő ez a sovinizmus”
Az aradi honatya szerint a kialakult helyzet nem befolyásolja a kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködést.
<em>Hír szerkesztése</em> Korrupcióellenes eljárás az UTÁ-nál
A Foresta–Sepsiszentgyörgy labdarúgó-mérkőzés kimenetelének (2–4) állítólagos befolyásolására keresnek nyomokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Leváltotta a parlament Sorin Grindeanu kormányfőt
Az államfőnek kell újabb kormányalakítási megbízást adnia.
<em>Hír szerkesztése</em> Harsányi Attila közönségdíjas lett az ATELIER-fesztiválon
A Popriscsin című monodrámában, valamint az Oroszok című Viszockij-estben nyújtott alakításáért kapta az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdától a váradi RER takarítja az aradi utcákat [AUDIÓ]
A szerződés december 31-én jár le, illetve meghosszabbítahó jövő április végéig.