Vasárnaptól ismét jár a „Zöld nyíl”

2017. június 9.
A 20 lejes menettérti jegy ellenében a bormúzeumot és a villamosmúzeumot is meglátogathatják az utasok.
<em>Hír szerkesztése</em> Vasárnaptól ismét jár a „Zöld nyíl”

Június 18-tól vasárnapoként ismét közlekedik majd az arad-hegyaljai helyi érdekű villamosvasút – jelentették be a megyeházán tartott pénteki sajtótájékoztatón. A gyoroki depóban és villamosmúzeumban őrzött, eddig csak különleges alkalmakkor sínre bocsátott nosztalgiavonatot a nyári szezon végéig fogják üzemeltetni heti egy alkalommal, de ha lesz rá igény, bővítik a járatok számát szombati forgalomba helyezéssel is.

A felújtott Ganz-vonatok beüzemelésétől a turizmus fellendülését remélik, s egyben az arad-hegyaljai szőlő- és borvidéket népszerűsítik. Az ötletgazda Gyorok polgármestere, Corneliu Popi Morodan, aki szeretné helyi érdekű turisztikai központtá minősítetni a hegyaljai községet, kihasználva a bányatavakban rejlő idegenforgalmi vonzerőt, a természeti adottságokat és az ipartörténeti emlékeket. Partnernek sikerült megnyernie a megyei tanács, a megyei múzeum, a megyei kulturális központ és az aradi közszállítási vállalat vezetőségét. Utóbbi intézménynél egyébként már csak két villamosvezető van, akik tudják vezetni a muzeális értékű vonatokat.

A turistajárat vasárnapoként 10 órakor indul majd a mikelakai Kaufland szupermarket előtti megállóból, és (a megállókkal együtt) mintegy másfél óra alatt teszi meg Gyorokig a 25 kilométeres utat. A végállomáson szórakoztató műsorral várják majd az utasokat, akik a 20 lejes menettérti jegy ellenében a bormúzeumot és a villamosmúzeumot is meglátogathatják. A gyoroki depóban egyébként aradi közlekedéstörténeti múzeumot szeretnének idővel létrehozni, amelynek igazi látványossága egy rekonstruált, hajdanán Aradon gyártott MARTA-gépkocsi lenne – közölte Doru Sinaci, a megyei kulturális központ igazgatója.

A megyei tanács létrehozta a sageataverde.ro internetes honlapot is, amelyen online foglalhatók jegyek az aradi által egykoron csak „zöld nyílnak” nevezett vicinálisra. Az ígéret szerint hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz.

Arad és Hegyalja között 1906-ban indult meg a vasúti közlekedés, és 1913-ban villamosították a pályát. Az első világháború után a román állmavasutak, az 1980-as években az aradi tömegközlekedési vállalat kezelésébe került, az utolsó járat pedig 1991 októberében indult. A hegyaljai vasút helyét a városi villamosközlekedés vette át.

A villamosítás centenáriumáról készített rádióriportunkat itt hallgathatják meg.

További hírek

Zenél a Kisperegi Roulette.
A belépés ingyenes, de támogatásokat elfogadnak.
Hír beküldése
A reformáció 500. évfordulója és a néhai peregi lelkipásztorok emléke előtt is tisztelegtek.
Hír beküldése
A harmadik forduló óta először nyert a bajnokságban az UTA.
Hír beküldése
A rendőrség és a határrendészet is illegális dohányárut foglalt le néhány óra leforgása alatt. A váradi országúton egy szerb férfi kamionjában hatmillió szál cigarettát találtak, összesen hatszáz rekeszben. A tornyai határátkelőnél ruhaszállítmányként álcáztak ötszáz doboz cigarettát, amit egy Spanyolorzságba tartó busz csomagjai közt fedeztek fel.
<em>Hír szerkesztése</em> A jövő tudósainak seregszemléje [AUDIÓ]
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Tudományok fesztiválját.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor-napok a színészóriás emlékére
Aradi és szombathelyi közreműködéssel szervezik meg az Arta-moziban.
<em>Hír szerkesztése</em> Romántanárok szakmai tanácskozása a románnyelv-oktatásról
Átmenet az anyanyelvű és az idegennyelv-oktatás között.
Október 25-én a Tulipánban.
<em>Hír szerkesztése</em> Emlékműavatás és hálaadó istentisztelet Kisperegen
Teljesen felújították a viharban megrongálódott templomot.