Ítéletidő tört Arad megyére

2019. június 5.
Több mint száz Arad megyei gazdaságot öntött el a víz az elmúlt 24 órában lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A megyei tanács a megrongálódott utakra különített el pénzt, a prefektúra gyorssegélyt juttat a károsultaknak. Lippán lezárt a 7-es számú országutat, mert a sárlavina miatt nem lehet közlekedni.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tört Arad megyére
Megáradtak a folyók és patakok | Fotó: a megyei tanács sajtószolgálata

Csak Berzován nyolcvan gazdaságot öntött el az ár, több családot kitelepítettek, néhány állat belefulladt a vízbe, gépkocsikat sodor el az ár – tájékoztatott George Pleşca százados, az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

„Ítéletidő volt, a néhol kétméteres víz minden elmosott az útjából” – nyilatkozta Gabriel Faur, Berzova polgármestere. Berzován, de Nagylakon is a tűzoltók motoros szivattyúkkal segítenek az embereknek, hogy eltávolítsák a vizet otthonaikból.

Gyorssegélyt utalnak ki a károsultaknak

Az Arad Megyei Tanács közleményben tudatta, hogy rendkívüli határozattal 828 ezer lejt különít el a költségvetésből a megrongálódott utak és hidak rendbetételére. A prefektúra tudatta, hogy egy hétfői kormányhatározat értelmében pénzbeli gyorssegélyt nyújtanak az árvízkárosult családoknak és egyedül élő személyeknek.


Egész utcákat öntött el a víz | Fotó: a megyei tanács sajtószolgálata

Háromezer lejt kapnak azok a családok/egyedül élők, akiknek az ingatlanjuk/javaik több mint 90 százalékban megsemmisültek; kétezer lejre jogosultak azok, akiknek a javaik 50 és 90 százalék közötti mértékben szenvedtek kárt, és ezerötszáz lej azonnal kárpótlást utalnak ki azoknak, akiknek ingatlan és ingó javaik legfeljebb 50 százalékban sérültek meg az áradásokban.

A kárfelmérést már megkezdték az érintett településeken a megyei intervenciós és kifizetési ügynökség és a katasztrófavédelem szakemberei, a jelentést a helyi önkormányzatoknak is láttamozniuk kell.

Az esőzések miatt szünetel a forgalom a 7-es számú országúton Lippánál

Szerdán dél körül lezárták a forgalom elől az ország egyik legforgalmasabb tranzit útvonalát, a 7-es számú országút Maros-völgyében átvezető szakaszát Lippa környékén az utat elárasztó sárlavina miatt.


Sok helyütt járhatatlanok az utak | Fotó: Temesvári Út- és Hídépítő Vállalat

George Pleşca, a katasztrófavédelem sajtószóvivője elmondta, hogy a domboldalról lezúduló eső ágakat, sarat sodort az aszfaltra, jelenleg pedig mintegy 20 centiméteres víz alatt áll egy körülbelül százméteres útszakasz.

Jelenleg is narancssárga jelzésű, másodfokú esőriadó van érvényben Arad megyében.

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.