Felújítják a központot, kezdődik a káosz

2019. február 27.
A 35 millió eurós beruházás során kicserélik a víz- és csatornahálózatot, aszfaltoznak és műemléképületeket újítanak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Felújítják a központot, kezdődik a káosz

Hamarosan kezdődő, az aradi városközpontot érintő infrastrukturális beruházást jelentett be sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă aradi polgármester. A 35 millió eurós összköltségvetésű (amiből 25 millió európai támogatás, a többi a helyi költségvetési forrás) munkálatok során kicserélik a főutcán (a mai Forradalom sugárúton) a csatorna- és az ivóvízhálózat egy részét, új aszfaltburkolatot öntenek, és több műemléképület homlokzatát is felújítják.

„A főutca csatornahálózata már száztíz éves, az ivóvízrendszert pedig 1970-ben építették ki. A mostani felújítás során öt kilométernyi szennyvízcsatornát és 7,1 kilométernyi ivóvízhálózatot fogunk kicserélni. Új kerámia-vezetékeket fektetnek le, amelyek szavatossági ideje száz év” – mondta az elöljáró.

A városvezetés 11 belvárosi bérpalota felújítását tűzte ki a közeljövőre, ebből kettőnek a restaurálását a projekt keretében megkezdik. Ezekkel párhuzamosan a Ioan Slavici (volt Ferenc József) Színház, a Dimitrie Țichindeal Pedagógiai Líceum (egykori Mállami Magyar Tanítóképző), a kereskedelmi líceum és az Elena Ghiba Birta 19. századi épületeinek már korábban beharangozott felújítását is megkezdik.

A heteken belül kezdődő és az ígéretek szerint 2020-ban befejeződő munkálatok idejére forgalomváltozás lesz a központban, úgyhogy az amúgy is zsúfolt belvárosban még körülményesebb lesz a közlekedés és a parkolás is.

A belvárosi utcákat az elmúlt három-négy esztendőben szinte minden évben felásták, van, hol a kábeltévé- és internetvezetékek, hol a villanykábelek föld alá vezetése miatt, hogy csőtörés miatt, gyhogy az aradiak joggal remélik, hosszú évekig ez lesz az utolsó nagy „felfordulás” a belvárosban.

További hírek

Hír beküldése
Péntektől vasárnapi rendezik meg a bulisorozatot a repülőtéren.
<em>Hír szerkesztése</em> Amerika megőrül a 18 éves, 231 centis aradi óriásért
A Nemzeti Sport riportja Bobróczky Róbertről.
<em>Hír szerkesztése</em> Kaszás Attila-díjra jelölték a kamaraszínház művészét
Harsányi Attila rangos elismerés küszöbén áll.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Fakerten: kukásautó gázolt halálosan
Szörnyű munkabaleset történt hétfőn kora este, egy 29 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska feljutott a 3. Ligába!
Az osztályozó mindkét meccsét megnyerte a Progresul.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Iván-éji tűzugrás Pécskán [AUDIÓ, VIDEÓ]
Hetedik alkalommal szervezték meg a magyar napokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Lovat mentettek ki egy csatornanyílásból a tűzoltók [VIDEÓ]
Emelődaruval húzták fel a pórul járt állatot.
Hír beküldése
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum szerintük Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. A románok szerint Trianon nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte a legutóbbi gólkirályt az UTA
Futószalagon erősítenek a következő bajnokságra az aradiak.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.