Felújítják a központot, kezdődik a káosz

2019. február 27.
A 35 millió eurós beruházás során kicserélik a víz- és csatornahálózatot, aszfaltoznak és műemléképületeket újítanak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Felújítják a központot, kezdődik a káosz

Hamarosan kezdődő, az aradi városközpontot érintő infrastrukturális beruházást jelentett be sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă aradi polgármester. A 35 millió eurós összköltségvetésű (amiből 25 millió európai támogatás, a többi a helyi költségvetési forrás) munkálatok során kicserélik a főutcán (a mai Forradalom sugárúton) a csatorna- és az ivóvízhálózat egy részét, új aszfaltburkolatot öntenek, és több műemléképület homlokzatát is felújítják.

„A főutca csatornahálózata már száztíz éves, az ivóvízrendszert pedig 1970-ben építették ki. A mostani felújítás során öt kilométernyi szennyvízcsatornát és 7,1 kilométernyi ivóvízhálózatot fogunk kicserélni. Új kerámia-vezetékeket fektetnek le, amelyek szavatossági ideje száz év” – mondta az elöljáró.

A városvezetés 11 belvárosi bérpalota felújítását tűzte ki a közeljövőre, ebből kettőnek a restaurálását a projekt keretében megkezdik. Ezekkel párhuzamosan a Ioan Slavici (volt Ferenc József) Színház, a Dimitrie Țichindeal Pedagógiai Líceum (egykori Mállami Magyar Tanítóképző), a kereskedelmi líceum és az Elena Ghiba Birta 19. századi épületeinek már korábban beharangozott felújítását is megkezdik.

A heteken belül kezdődő és az ígéretek szerint 2020-ban befejeződő munkálatok idejére forgalomváltozás lesz a központban, úgyhogy az amúgy is zsúfolt belvárosban még körülményesebb lesz a közlekedés és a parkolás is.

A belvárosi utcákat az elmúlt három-négy esztendőben szinte minden évben felásták, van, hol a kábeltévé- és internetvezetékek, hol a villanykábelek föld alá vezetése miatt, hogy csőtörés miatt, gyhogy az aradiak joggal remélik, hosszú évekig ez lesz az utolsó nagy „felfordulás” a belvárosban.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.