Elutasították az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését [AUDIÓ]

2017. október 4.

A parlament alsóházának jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága, majd plénuma is leszavazta az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amely az anyanylevhasználati küszöb csökkentésére vonatkozott. A 215/2001-es helyi közigazgatási törvény szerint azokon atelepüléseken használható egy wtnikai közösség nyelve, amelyik a közössség aránya eléri legalább a 20 százalékot. Az RMDSZ ezt szerette volna csökkenteni.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a törvénymódosítás leszavazásának üzenete az, hogy a román többség visszautasította a párbeszédet a magyarokkal. Az RMDSZ hírlevelében a szövetségi elnök kifejtette: „Tartalom nélküli hamis állítás az, hogy Románia modellértékű ország lenne a kisebbségek helyzetének rendezését tekintve. A 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása is ezt jelzi.”


Kelemen Hunor

Szerinte az RMDSZ – mint minden más törvénytervezet esetében – a 215-ös közigazgatási törvénymódosítással is a normalitás, a parlamentáris demokrácia útját választotta. Párbeszédet javasolt az összes parlamenti párt és a nemzeti kisebbségek képviselőinek, arra kérve őket: fogalmazzák meg véleményeiket a tervezett módosítással kapcsolatosan, keressenek közösen kompromisszumos megoldást azért, hogy a romániai magyar közösség jogos elvárása teljesüljön, hogy az anyanyelv-használati küszöböt húsz százalékról tízre, esetleg tizenötre csökkentsék. „A mai üzenet az RMDSZ és a magyar emberek számára is egyértelmű: a román többség visszautasította a párbeszédet” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök szerint az elmúlt hónapok magyarellenes kirohanásai, főként az ellenzéki pártok vezetőinek kisebbségellenes retorikái 2018 közeledtével nem a megbékélést, a közeledést, a bizalomerősítést segítik elő románok és magyarok között, hanem ellenkezőleg hatnak.

A szövetség továbbra sem mond le arról, hogy a jelenlegi húsz százalékos nyelvhasználati küszöböt tízre, esetleg tizenötre csökkentse, és a törvénymódosítás kapcsán a szenátus lesz a döntő ház.

Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata itt meghallgatható:

További hírek

Hír beküldése
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
Hír beküldése
Negyven Arad és Hunyad megyei rendőr tartott egy időben hat házkutatást a múlt pénteken a Hunyad megyei Zsilyvajdejvulkánban, ahol azzal gaynúsítottak öt férfit és egy nőt, hogy két rablást és három betörést hajtottak végre nemrég Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék több településén.
Hír beküldése
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Gólzáporos pályaavatót játszott az UTA
Az aradiak magabiztos győzelmet arattak a 2. Liga második fordulójában.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 ezren tüntetnek a kormány ellen
Több mint hatvanezresre duzzadt a bukaresti Victoriei téren tüntető tömeg. Újabb dulakodás tört ki a csendőrök és demonstrálók között. A bukaresti tájékoztatása szerint eddig 172-en szorultak orvosi ellátásra. Kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük ketten csendőrök. A tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyottakkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Holttestet emeltek ki a feltóti víztározóból
A búvároknak 240 hektáros vízfelületet és 4-től 16- méterig terjedő mélységet kellett „átfésülniük”. Egy 28 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújításra készül a gazdaszervezet
Ifj. Zágoni-Szabó András az elnöki poszt várományosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy halott és öt sérült a nagylaki balesetben
Mentőhelikoptert is kellett hívni az egyik sérülthöz.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést
Minden második hétfőn viszik el a műanyag és a fém hulladékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele
Még nem takarították el a tavaly szeptemberi vihar nyomait.