Elutasították az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését [AUDIÓ]

2017. október 4.

A parlament alsóházának jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága, majd plénuma is leszavazta az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amely az anyanylevhasználati küszöb csökkentésére vonatkozott. A 215/2001-es helyi közigazgatási törvény szerint azokon atelepüléseken használható egy wtnikai közösség nyelve, amelyik a közössség aránya eléri legalább a 20 százalékot. Az RMDSZ ezt szerette volna csökkenteni.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a törvénymódosítás leszavazásának üzenete az, hogy a román többség visszautasította a párbeszédet a magyarokkal. Az RMDSZ hírlevelében a szövetségi elnök kifejtette: „Tartalom nélküli hamis állítás az, hogy Románia modellértékű ország lenne a kisebbségek helyzetének rendezését tekintve. A 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása is ezt jelzi.”


Kelemen Hunor

Szerinte az RMDSZ – mint minden más törvénytervezet esetében – a 215-ös közigazgatási törvénymódosítással is a normalitás, a parlamentáris demokrácia útját választotta. Párbeszédet javasolt az összes parlamenti párt és a nemzeti kisebbségek képviselőinek, arra kérve őket: fogalmazzák meg véleményeiket a tervezett módosítással kapcsolatosan, keressenek közösen kompromisszumos megoldást azért, hogy a romániai magyar közösség jogos elvárása teljesüljön, hogy az anyanyelv-használati küszöböt húsz százalékról tízre, esetleg tizenötre csökkentsék. „A mai üzenet az RMDSZ és a magyar emberek számára is egyértelmű: a román többség visszautasította a párbeszédet” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök szerint az elmúlt hónapok magyarellenes kirohanásai, főként az ellenzéki pártok vezetőinek kisebbségellenes retorikái 2018 közeledtével nem a megbékélést, a közeledést, a bizalomerősítést segítik elő románok és magyarok között, hanem ellenkezőleg hatnak.

A szövetség továbbra sem mond le arról, hogy a jelenlegi húsz százalékos nyelvhasználati küszöböt tízre, esetleg tizenötre csökkentse, és a törvénymódosítás kapcsán a szenátus lesz a döntő ház.

Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata itt meghallgatható:

További hírek

Hír beküldése
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban.
Hír beküldése
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták a közösségi ház tervét Pécskán [AUDIÓ]
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület új kulturális központot tervez a helyi magyarságnak.
Hír beküldése
A csoporthoz 13 felnőtt és hat kiskorú tartozott, akik valamennyien menedéket kértek korábban Romániában. Kisbusszal szállították őket a határ térségébe, hogy onnan gyalog folytassák az útjukat.
<em>Hír szerkesztése</em> 160 éve született Zala György [AUDIÓ]
Aradiak is koszorúztak a lendvai ünnepségen.
Közreműködnek az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola diákjai.