Elnökválasztás – 2019: így zajlik a szavazás [FRISSÍTVE]

2019. november 10.
Arad megyében 387 977-en szerepelnek az állandó választói névjegyzékben, és 437 szavazókörzetet alakítottak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Elnökválasztás – 2019: így zajlik a szavazás [FRISSÍTVE]

Vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a belföldi szavazóhelyiségek, ahol az ország 18 216 156 szavazópolgára államfőt választ a következő ötéves időszakra. 

Meghaladta a 45 százalékot a részvételi arány az elnökválasztáson: vasárnap 19 órakor a választópolgárok 45,08 százaléka voksolt, ami 8 212 964 személyt jelent. Öt évvel ezelőtt ugyanebben az órában magasabb volt a választói kedv, akkor a névjegyzékben szereplők 48,89 százaléka járult az urnák elé este hét óráig.

A városi környezetben egyébként nagyobb a részvétel, mint a vidéken élők körében: 4,74 millió, illetve 3,46 millió személy volt eddig szavazni.

Így alakult eddig a szavazás Arad megyében

4. FRISSÍTÉS: 19.29-kor Arad egyében 43,24%-os a részvételi arány, vagyis 167 787-en voltak eddig szavazni.

3. FRISSÍTÉS: Vasárnap 16 óra 34 percig a Központi Választási Iroda (BEC) honlapja szerint 35,98 százalékos volt a választáson a részvételi arány.

Arad megyében ugyanekkor 32,13 százaléka a szavazópolgároknak ment el voksolni, ez 124 680 személyt jelent.

2. FRISSÍTÉS: Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMSZ Arad megyei szervezetének elnöke lakhelyén, Kisiratoson voksolt.

1. FRISSÍTÉS: 11 óra 26 perckor országos szinten 13,07 százalékos volt a részvételi arány, míg Arad megyében 10,29 sázalékos – ez 39 994 szavazót jelent.

9 óra 55 perckor országszerte 1 186 509-en járultak már az urnákhoz, ez 6,352 százalékos részvételi arányt jelent.

Arad megyében 387 977-en szerepelnek az állandó választói névjegyzékben, és 437 szavazókörzetet alakítottak ki. 9 óra 55 percig 20 041-en szavaztak már Arad megyében, ami 5,21 százalékos aránynak felel meg.

Szavaznak itthon és külföldön

Külföldön – a csaknem négymilliós román diaszpóra számára berendezett 835 szavazóhelyiségben – már péntek óta voksolnak, hogy elkerüljék a korábbi választásokon botrányt okozó torlódásokat: vasárnap reggel 8-kor a Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint a külföldön leadott szavazatok száma meghaladta a 300 ezret.

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének – csaknem 9,5 millió szavazónak a – támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Belföldön 18 748 szavazókörbe várják a választókat. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – van jó esélye arra, hogy a voksok több mint 40 százalékára számító, újrázni készül Klaus Iohannis jelenlegi államfő ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.

A romániai összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között: az RMDSZ a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

Az elnökválasztáson három közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti romániai urnazáráskor, 21 órakor ismertetik a hírtelevíziók.

További hírek

Hír beküldése
Valósággá vált a több mint százéves álom.
<em>Hír szerkesztése</em> Győzelemmel zárta az évet az UTA
Az első helyről várják a folytatást az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gera Zoltán Aradon: „Az a célom, hogy jó ember legyek”
A közelmúlt egyik legkiválóbb magyar labdarúgójával találkozhatott a közönség.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisjenőnél és Kürtösnél is migránsok akadtak fenn
Indiai és vietnámi munkavállalók is „dobbantónak” használják Arad megyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Pro Ecclesia-díjat kapott a zeréndi egyházközség
Tenni akarásból példát mutathatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Jól szórakoztak a pécskai bálcsokorban
Közel kétszázan mulattak a névnaposokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat
Budapesten is bemutatják az értékes kőfaragvány-leleteket.
<em>Hír szerkesztése</em> Donau Lounge – irodalmi szalon [AUDIÓ]
A Duna-menti országok írói és költői találkoztak Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Az AMISZ-Mikulással találkoztak a gyerekek
Valamennyi aradi magyar óvodás és kisiskolás kapott ajándékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Tömegbaleset az autópályán: egy személy meghalt
Három gépkocsi ütközött össze, többen a roncsok közé szorultak.