Elment a „csipkés mézeskalácsos”

2017. június 19.
<em>Hír szerkesztése</em> Elment a „csipkés mézeskalácsos”

Ismét szegényebb lett a partiumi magyarság egy igaz emberrel – adta hírül az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája megoboldogult Szénási Ferenc halálhírét. A családtól megdöbbenéssel értesültünk utána, hogy a múlt szerdán, egy életmentőnek szánt kolozsvári műtét közben következett be a tragédia, és Feri bácsit már szombaton örök nyugalomra helyezték a nagyzeréndi temetőben. Súlyos szív- és érrendszeri problémáival Gyulán kezelték, de a szövődményként fellépett súlyos tüdőgyulladással a kincses városba mentek. Ő maga vállalta az igen kockázatosnak nevezett műtétet, mert hitt abban, hogy 67 esztendőnél több adatott meg neki… Sajnos tévedett.

Vásári forgatagok, sátoros ünnepek, közösségi rendezvények állandó résztvevőjeként, mézeskalács-készítőként és -árusként vált ismertté az utóbbi bő egy évtizedben. Oktatta, tanítgatta is az érdeklődőket, mert nem akarta sírba vinni a tudományát, hanem hittel vallotta, hogy a hagyományokat és a tudást tovább kell adni a fiatalabb nemzedék tagjainak.

Arad megyében talán kevesen ismerik közéleti szerepvállalását, de az 1990-es években Nagyszalonta egy igen aktív személyisége volt. Nevéhez fűződik Bocskai István fejedelem szobrának megvalósítása, hisz ő volt az, aki a a hajdúvárosi RMDSZ szervezetének kulturális alelnökeként elindította a Bocskai-szobor projektet, amelyet a fejedelmi város 2000-ben vitelezett ki a Bocskai István Társaságon keresztül. Kolozsi Tibor alkotását Dávid Ibolya és Tőkés László leplezte le ugyanabban az esztendőben.

A szoboravatót követően a megyei és a helyi RMDSZ-szervezet politikájával egyre kevésbé egyező nézetei miatt, érdemeit is elvitatva félreállították, melynek következtében kivonult a közéletből.

Ezt követően az Arad megyei Nagyzeréndre költözött, és sokévnyi keresgélés után a mézeskalács-készítésben valósította meg önmagát. Ez nemcsak megélhetési forrást jelentett nei és a családjának, hanem hivatást – a magyar hagyományok ápolása és megismertetése volt a célja. A tavalyi Kisperegi Néptánctalálkozón azt mondta, hogy kedvence a régi recehorgolásos csipkék megjelenítése a mézeskalácson, amiért a szakmabeliek úgy is ismerték, mint a „csipkés mézeskalácsost”.

Tekintse meg Szénási Ferencet munka közben:

Az élet ezzel nem állt meg – mondta özvegye és lánya, akik hozzátették, hogy már nekiláttak a „mézesnek”, mert hátrahagyta, hogy mit, hogyan kell csinálni. Tehát, ha vele nem is, de az összetéveszthetetlen Szénási-mézeskalácsokkal még találkozhatunk ezután is.

2013 karácsonyán a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el beszélgetés vele arról, hogyan is lett szenvedélye a mézeskalács-készítés. A riport itt meghallgatható.

Nyugodjék békében, emléke legyen áldott!

Pataky Lehel Zsolt

További hírek

A múlt év eleje óta 7282 kanyarós esetet igazoltak Romániában, és eddig 30 haláleset is történt a betegség miatt, a lehetséges 31-iket pedig jelenleg vizsgálják Aradon. Csütörtökön egy pécskai héthónapos kisfiú hunyt el, de még nem bizonyosodott be, hogy kanyarós volt, bár a tünetek arra utalnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyed óra alatt felfordította a megyét a vihar
Háztetőket bontott meg, reklámtáblákat tépett szét, kábeleket szakított le és fákat döntött ki mintegy a szélvész.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghamisították az ittas vezetésen ért sofőrök véralkoholszint-jelentéseit
Vizsgálatot indított a DNA egy ügyvéd és annak az Arad Megyei Törvényszéki Orvosszakértői Szolgálatnál dolgozó testvére ellen.
Hír beküldése
Kilenc ázsiait tartóztattak fel az aradi határrendészek az elmúlt két napban.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét felkerekedik a Bánsági Vándorszínház
Temes és Arad megye mellett Krassó-Szörény megyébe is ellátogatnak a színészek.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: „Ijesztő ez a sovinizmus”
Az aradi honatya szerint a kialakult helyzet nem befolyásolja a kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködést.
<em>Hír szerkesztése</em> Korrupcióellenes eljárás az UTÁ-nál
A Foresta–Sepsiszentgyörgy labdarúgó-mérkőzés kimenetelének (2–4) állítólagos befolyásolására keresnek nyomokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Leváltotta a parlament Sorin Grindeanu kormányfőt
Az államfőnek kell újabb kormányalakítási megbízást adnia.
<em>Hír szerkesztése</em> Harsányi Attila közönségdíjas lett az ATELIER-fesztiválon
A Popriscsin című monodrámában, valamint az Oroszok című Viszockij-estben nyújtott alakításáért kapta az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdától a váradi RER takarítja az aradi utcákat [AUDIÓ]
A szerződés december 31-én jár le, illetve meghosszabbítahó jövő április végéig.