Elment a „csipkés mézeskalácsos”

2017. június 19.
<em>Hír szerkesztése</em> Elment a „csipkés mézeskalácsos”

Ismét szegényebb lett a partiumi magyarság egy igaz emberrel – adta hírül az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája megoboldogult Szénási Ferenc halálhírét. A családtól megdöbbenéssel értesültünk utána, hogy a múlt szerdán, egy életmentőnek szánt kolozsvári műtét közben következett be a tragédia, és Feri bácsit már szombaton örök nyugalomra helyezték a nagyzeréndi temetőben. Súlyos szív- és érrendszeri problémáival Gyulán kezelték, de a szövődményként fellépett súlyos tüdőgyulladással a kincses városba mentek. Ő maga vállalta az igen kockázatosnak nevezett műtétet, mert hitt abban, hogy 67 esztendőnél több adatott meg neki… Sajnos tévedett.

Vásári forgatagok, sátoros ünnepek, közösségi rendezvények állandó résztvevőjeként, mézeskalács-készítőként és -árusként vált ismertté az utóbbi bő egy évtizedben. Oktatta, tanítgatta is az érdeklődőket, mert nem akarta sírba vinni a tudományát, hanem hittel vallotta, hogy a hagyományokat és a tudást tovább kell adni a fiatalabb nemzedék tagjainak.

Arad megyében talán kevesen ismerik közéleti szerepvállalását, de az 1990-es években Nagyszalonta egy igen aktív személyisége volt. Nevéhez fűződik Bocskai István fejedelem szobrának megvalósítása, hisz ő volt az, aki a a hajdúvárosi RMDSZ szervezetének kulturális alelnökeként elindította a Bocskai-szobor projektet, amelyet a fejedelmi város 2000-ben vitelezett ki a Bocskai István Társaságon keresztül. Kolozsi Tibor alkotását Dávid Ibolya és Tőkés László leplezte le ugyanabban az esztendőben.

A szoboravatót követően a megyei és a helyi RMDSZ-szervezet politikájával egyre kevésbé egyező nézetei miatt, érdemeit is elvitatva félreállították, melynek következtében kivonult a közéletből.

Ezt követően az Arad megyei Nagyzeréndre költözött, és sokévnyi keresgélés után a mézeskalács-készítésben valósította meg önmagát. Ez nemcsak megélhetési forrást jelentett nei és a családjának, hanem hivatást – a magyar hagyományok ápolása és megismertetése volt a célja. A tavalyi Kisperegi Néptánctalálkozón azt mondta, hogy kedvence a régi recehorgolásos csipkék megjelenítése a mézeskalácson, amiért a szakmabeliek úgy is ismerték, mint a „csipkés mézeskalácsost”.

Tekintse meg Szénási Ferencet munka közben:

Az élet ezzel nem állt meg – mondta özvegye és lánya, akik hozzátették, hogy már nekiláttak a „mézesnek”, mert hátrahagyta, hogy mit, hogyan kell csinálni. Tehát, ha vele nem is, de az összetéveszthetetlen Szénási-mézeskalácsokkal még találkozhatunk ezután is.

2013 karácsonyán a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el beszélgetés vele arról, hogyan is lett szenvedélye a mézeskalács-készítés. A riport itt meghallgatható.

Nyugodjék békében, emléke legyen áldott!

Pataky Lehel Zsolt

További hírek

Hír beküldése
A tavalyi 13 lej helyett 20 lejbe kerül idén egy felnőtt belépőjegy!
A történész betegség miatt nem jöhet Aradra.
Hír beküldése
A hagyományos májusi időponthoz képest idén valamivel később, június 2–3-án rendezik meg a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják a törölt buszjáratok 90 százalékát
Az Arad Megyei Tanács hétfő kora délutáni ülésén megszavazták a márciustól eltörölt elővárosi és vidéki autóbuszjáratok 90 százalékának a visszaállítását. Ezenkívül napi egyről háromra növelik a kisiratosi menetrend szerinti járatok számát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdán és szombaton gyűjtik a szemetet Pécskán
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban és a hozzá tartozó falvakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Jótékonysági nótagála Pécskán
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.