Elhunyt Túry László pápai prelátus, nagyprépost

2019. március 22.
Életének 91. évében elhunyt Túry László pápai prelátus, a temesvári Szent György Székesegyház székeskáptalanjának nyugalmazott nagyprépostja – tudatta a Temesvári Római Katolikus Püspökség sajtóhivatala.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Túry László pápai prelátus, nagyprépost

Túry László 1928. május 7-én a Temes megyei Dézsánfalván született, Túry Pál és Adél gyermekeként. A temesvári Piarista Főgimnázium végezőseként 1951 után követte szüleit a bărăgani száműzetésbe. Teológiai tanulmányait a Temesvári Hittudományi Főiskolán kezdte meg, majd a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán fejezte be. A gyulafehérvári székesegyházban 1957. április 28-án Márton Áron püspök szentelte pappá.

Túry László 1957–1959 az Arad megyei Németszentpéteren, 1959–1964 között Újaradon volt segédlelkész, 1964–1980 a Temes megyei Óbében plébániai kormányzói tisztséget látott el, 1980–1994 között az Arad megyei Kisiratoson szolgált és aradi esperes volt, 1994–2009 között Temesvár-Újkissodán volt plébános.

1990. augusztus 15-én a temesvári Szent György székeskáptalan kanonokjává (Canonicus Senior), 2002. szeptember 23-án pedig nagypréposttá nevezték ki. 2003. január 15-én Szent II. János Pál pápa a pápai prelátus címet adományozta Túry Lászlónak. Nyugalomba 2009. október elsején vonult, és a csáki Caritas idősek otthonában lakott (tavaly, 90. születsénapján ott köszöntötte kisiratosi híveinek egy csoportja), ahol idén március 21-én hunyt el.

A temetési szertartás aTemes megyei dettai plébániatemplomban március 24-én, vasárnap 15 órakor szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspök. A megboldogult pápai prelátust ezt követően a dettai temetőben helyezik örök nyugalomra.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.