Családias hangulatú templombúcsú Pécskán

2019. június 19.
Bár nem tudjuk teljesen megérteni, éreznünk kell a Szentháromságot mindennapi életünkben – ez volt Bajnai Beke István kanonok, battonyai plébános szentbeszédének üzenete vasárnap délután a pécskai római katolikus templom búcsúján.
<em>Hír szerkesztése</em> Családias hangulatú templombúcsú Pécskán

Az ünnepi szentmisét ft. Király Árpád marosi főesperessel, ft. Czank Gábor gyomendrődi plébánossal, ft. Salman Demeter nagylaki plébánossal, ft. Kocsik Zoltánnal, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum aligazgatójóval és ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébánossal közösen mutatta be a gyomai, endrődi, hunyai, battonyai és pécskai hívek előtt.

Kitért a két testvérváros közötti kötelékekre is: mindkettő templomát a Szenháromságnak ajánlották fel, Battonyán délelőtt tartották az ünnepi szentmisét, a pécskai templom építését pedig a korábban Battonyán is szolgáló Szabados József kanonok plébános vezette.

„Megkaptuk a földet, ezért minden nap újra kell teremtenünk az Atyával, és meg kell váltanunk Jézussal, a Szentlélek kegyelmeivel” – fogalmazott Bajnai Beke István kanonok, utalva a napjainkban nagyon aktuális környezetvédelemre is, prédációját Lev Tolsztoj és Nikosz Kazantzakisz íróktól vett idézetekkel egészítve ki.

A szentmise végén ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános köszönetet mondott minden vendégnek, helybelinek, az önkormányzatnak, a jelen lévő Miodrag Stanoiov alpolgármesternek a támogatásért, a Búzavirág Néptáncegyüttes népviseletbe bevonult táncosainak, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületnek, az Egyháztanácsnak és a Kolping Család vezetőségének.


Fotók: Nagy István, Stoicovici Anita

19 órától vette kezdetét a piactéren a népzenei és néptáncműsor. Bár egyre jobban gyülekeztek a viharfelnők, a a pécskai 2-es számú Általános Iskola I–IV. osztályának néptánccsoportja, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Kis Maros citerazenekara, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes apraja-nagyja (Bojtocska, Kis Boglárka, Nagy Boglárka és Búzavirág csoportja) és a pécskai Păstrătorii Tradiţiei Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja sikeresen be tudták mutatni műsorukat a padokon és a sörsátrak alatt helyet foglaló közönségnek.

A családias hangulatú esemény első estéjén a 2-es számú Általános Iskola I–IV. osztályának könnyűzenei műsorát, az aradi Dum-Dance Team tánciskola bemutatóját és a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Enery csoportjainak előadását láthatta a közönség, utána pedig utcabál következett éjfélig a Kvint zenekarral.

A hétvégén újra megtelik a piactér, hiszen péntektől vasárnapig szervezik meg a Pécski Magyar Napok hetedik kiadását.

További hírek

Hír beküldése
Külső munkavégzés közben lépett meg a lopásért elítélt férfi.
Hír beküldése
Elkészült a bajnokság menetrendje.
<em>Hír szerkesztése</em> Két nótaest egy időben Aradon
Folytatódik a mulatós hagyomány.
<em>Hír szerkesztése</em> Vizsgálat egy Facebookra feltöltött verekedős videó miatt
Szentmártonban balhéztak össze a tinédzserek.
<em>Hír szerkesztése</em> Tornádót filmeztek Bélkirálymezőn
A szemtanúk szerint egy nőt fel is kapott a forgószél.
<em>Hír szerkesztése</em> Halálos baleset történt Simánd és Zimánd között
Túlméretes rakományt szállító kamionnal ütközött egy kisautó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem jött össze a címvédés a Magyar Falvak Kupáján
Sofronyai győzelemmel ért véget a második alkalommal megtartott bajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc migránst találtak egy kamionban Nagylaknál
Iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat.
<em>Hír szerkesztése</em> Csempészhálózatot számoltak fel
Lőfegyver és 170 ezer szál cigi a fogás az Arad és Temes megyei razzián.
Hír beküldése
Szentpálon rendezik meg ismét a kispályás focibajnokságot.