Családias hangulatú templombúcsú Pécskán

2019. június 19.
Bár nem tudjuk teljesen megérteni, éreznünk kell a Szentháromságot mindennapi életünkben – ez volt Bajnai Beke István kanonok, battonyai plébános szentbeszédének üzenete vasárnap délután a pécskai római katolikus templom búcsúján.
<em>Hír szerkesztése</em> Családias hangulatú templombúcsú Pécskán

Az ünnepi szentmisét ft. Király Árpád marosi főesperessel, ft. Czank Gábor gyomendrődi plébánossal, ft. Salman Demeter nagylaki plébánossal, ft. Kocsik Zoltánnal, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum aligazgatójóval és ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébánossal közösen mutatta be a gyomai, endrődi, hunyai, battonyai és pécskai hívek előtt.

Kitért a két testvérváros közötti kötelékekre is: mindkettő templomát a Szenháromságnak ajánlották fel, Battonyán délelőtt tartották az ünnepi szentmisét, a pécskai templom építését pedig a korábban Battonyán is szolgáló Szabados József kanonok plébános vezette.

„Megkaptuk a földet, ezért minden nap újra kell teremtenünk az Atyával, és meg kell váltanunk Jézussal, a Szentlélek kegyelmeivel” – fogalmazott Bajnai Beke István kanonok, utalva a napjainkban nagyon aktuális környezetvédelemre is, prédációját Lev Tolsztoj és Nikosz Kazantzakisz íróktól vett idézetekkel egészítve ki.

A szentmise végén ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános köszönetet mondott minden vendégnek, helybelinek, az önkormányzatnak, a jelen lévő Miodrag Stanoiov alpolgármesternek a támogatásért, a Búzavirág Néptáncegyüttes népviseletbe bevonult táncosainak, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületnek, az Egyháztanácsnak és a Kolping Család vezetőségének.


Fotók: Nagy István, Stoicovici Anita

19 órától vette kezdetét a piactéren a népzenei és néptáncműsor. Bár egyre jobban gyülekeztek a viharfelnők, a a pécskai 2-es számú Általános Iskola I–IV. osztályának néptánccsoportja, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Kis Maros citerazenekara, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes apraja-nagyja (Bojtocska, Kis Boglárka, Nagy Boglárka és Búzavirág csoportja) és a pécskai Păstrătorii Tradiţiei Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja sikeresen be tudták mutatni műsorukat a padokon és a sörsátrak alatt helyet foglaló közönségnek.

A családias hangulatú esemény első estéjén a 2-es számú Általános Iskola I–IV. osztályának könnyűzenei műsorát, az aradi Dum-Dance Team tánciskola bemutatóját és a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Enery csoportjainak előadását láthatta a közönség, utána pedig utcabál következett éjfélig a Kvint zenekarral.

A hétvégén újra megtelik a piactér, hiszen péntektől vasárnapig szervezik meg a Pécski Magyar Napok hetedik kiadását.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tervezet: januártól 2262 lej lenne a minimálbér
Felsőfokú végzettségűeknek még több.
Hír beküldése
A bevételt a Pio Atya Gyermekotthonnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.
Hír beküldése
Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek.
<em>Hír szerkesztése</em> EMNP-gyűlés Sofronyán
Közösségi rendezvénnyé nemesült az együttlét.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétvégén óraátállítás!
Áttérünk a téli időszámításra.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar állami kitüntetést kap Khell Levente
Pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló munkásságát ismerik el.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra megnyitotta kapuit a váraljai uszoda
Műszaki okok miatt két hónapig volt zárva az idén átadott létesítmény.
<em>Hír szerkesztése</em> Tovább tart az indiánnyár
A jövő héttől azonban lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes kőfaragványokat találtak a borosjenői várfalban
Szeretnének egy vándorkiállítást is szervezni, ám az anyag végső helye a vár lenne.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc – Előadás a nagy háború utolsó három napjáról
A magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon.