Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

2018. június 11.
A múlt kedden a „Szűz Máriás” Molnár C. Pál vallásos festőművész nyomában járó zarándokok látogattak Pécskára.
<em>Hír szerkesztése</em> Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

A Budapestről érkezett „bizalom zarándokok” az anyaország különböző vidékeit látogatják a hazáért és a nemzetért imádkozva, és most először utaztak a határon túlra, Kemenes Gábor nagykovácsi plébános vezetésével.

Molnár C. Pál Battonyához született 1894. április 28-án, az apja uradalmi intéző volt a közeli Tompapusztán. Iskolai tanulmányait Battonyán kezdte, onnan Aradra, majd Budapestre került. Egyik legszebb műve a battonyai Szentháromság templom főoltárképe. A pécskai magyar közösségről és a létrejövendő Magyar Közösségi Házról a testvérvárosban, Battonyán hallottak a zarándokok, akik mindenképpen meg szerették volna ismerni e nemes cél érdekében munkálkodókat és segítő kezeket nyújtani számukra.

A zarándokokat Antal Péter polgármester és Balta-Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző egyesület elnöke fogadta, majd a polgármesteri hivatal disztermében Bacsilla Eszter, a 2-es számú Általános Iskola igazgatóasszonya köszöntötte. A magyar tagozat I., II., III. és V. osztályos tanulói szép műsorral mutatták be hogyan is őrizzük mi, határon túli magyarok nemzeti értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat.

Antal Péter polgármester, a Pécskai Kisebbségi Hagyományörző Egyesület tagjai és annak Nagy-Maros citerazenekara finom vacsorával és szép muzsikával fogadták a bivalyfarmra érkező zarándokokat, akik egy szép estét töltöttek el. Balta Tajcs Tünde elmondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy a Pécskára látogatott „bizalom zarándokok” otthonukba hazaérkezve, szívükben megőrizzék a Pécskán látottakat és tapasztaltakat.

A 49 fős társaság, amelynek legidősebb tagja 92 éves vol, 294 ezer forint adománnyal járult hozzá a Pécskai Magyar Közösségi Ház létesítéséhez.

További hírek

Hír beküldése
A diákok játékos formában sajátíthatnak el informatikai, matematikai és angolnyelv-ismereteket, emellett sportolhatnak és helyismereti városnéző túrán vesznek részt.
Hír beküldése
A gyorshajtás okozta a vesztét egy fiatalembernek, aki ráadásul négy másik személyt is életveszélybe sodort.
Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Csődvédelem alá került a hőerőmű
A veszteség fő oka az elavult rendszer és a vezetők arcpirítóan magas fizetése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszáz éves az aradi magyar színjátszás [AUDIÓ]
Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték szombaton az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tombolt Aradon
A kiadós esőt orkánerejű szél kísérte, ami reklámtáblákat, molinókat szaggatott le, utcai kukákat borított fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint kéttucat új villamost vásárol Arad
Az 57 millió eurós beruházásból 28 új szerelvényt vásárolnak, meglévő húszat pedig felújítanak.
Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2–1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G-csoportjában, hétfőn este. Ennél sokkal simábban nyertek a belgák a vb-újonc Panama ellen. Svédország tizenegyesgóllal verte Dél-Koreát.
<em>Hír szerkesztése</em> Befejeződtek a képességvizsgák
A nemzetiségi tantárgyak maradtak a végére. Keddre várhatók az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> 80 nap alatt a Föld körül
Fábry Sándor önálló szabadtéri estje Aradon.