Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

2018. június 11.
A múlt kedden a „Szűz Máriás” Molnár C. Pál vallásos festőművész nyomában járó zarándokok látogattak Pécskára.
<em>Hír szerkesztése</em> Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

A Budapestről érkezett „bizalom zarándokok” az anyaország különböző vidékeit látogatják a hazáért és a nemzetért imádkozva, és most először utaztak a határon túlra, Kemenes Gábor nagykovácsi plébános vezetésével.

Molnár C. Pál Battonyához született 1894. április 28-án, az apja uradalmi intéző volt a közeli Tompapusztán. Iskolai tanulmányait Battonyán kezdte, onnan Aradra, majd Budapestre került. Egyik legszebb műve a battonyai Szentháromság templom főoltárképe. A pécskai magyar közösségről és a létrejövendő Magyar Közösségi Házról a testvérvárosban, Battonyán hallottak a zarándokok, akik mindenképpen meg szerették volna ismerni e nemes cél érdekében munkálkodókat és segítő kezeket nyújtani számukra.

A zarándokokat Antal Péter polgármester és Balta-Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző egyesület elnöke fogadta, majd a polgármesteri hivatal disztermében Bacsilla Eszter, a 2-es számú Általános Iskola igazgatóasszonya köszöntötte. A magyar tagozat I., II., III. és V. osztályos tanulói szép műsorral mutatták be hogyan is őrizzük mi, határon túli magyarok nemzeti értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat.

Antal Péter polgármester, a Pécskai Kisebbségi Hagyományörző Egyesület tagjai és annak Nagy-Maros citerazenekara finom vacsorával és szép muzsikával fogadták a bivalyfarmra érkező zarándokokat, akik egy szép estét töltöttek el. Balta Tajcs Tünde elmondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy a Pécskára látogatott „bizalom zarándokok” otthonukba hazaérkezve, szívükben megőrizzék a Pécskán látottakat és tapasztaltakat.

A 49 fős társaság, amelynek legidősebb tagja 92 éves vol, 294 ezer forint adománnyal járult hozzá a Pécskai Magyar Közösségi Ház létesítéséhez.

További hírek

Az Ipartestület szervezi.
Hír beküldése
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
Hír beküldése
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
Hír beküldése
Az erdelystat.ro portál magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők. Cél, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, a név marad! [AUDIÓ]
A Szabadság-szobor Egyesület várostörténeti sorozatának második kötete.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi áldozata is van az influenzának
Kilencre nőtt a betegségben meghalt személyek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Az UTA meghátrált az Előrével szemben
A békéscsabaiak nyerték az idei első edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Újságírót jelöl Ezüstfenyő-díjra az aradi RMDSZ
Balta János január 25-én veheti át a kitüntetést.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatása ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Elárverezik az Andrényi-palotát
Az aradi belváros jellegzetes épületének kikiáltási ára 2,5 millió euró.