Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

2018. június 11.
A múlt kedden a „Szűz Máriás” Molnár C. Pál vallásos festőművész nyomában járó zarándokok látogattak Pécskára.
<em>Hír szerkesztése</em> Budapesti adakozás a pécskai közösségi házért

A Budapestről érkezett „bizalom zarándokok” az anyaország különböző vidékeit látogatják a hazáért és a nemzetért imádkozva, és most először utaztak a határon túlra, Kemenes Gábor nagykovácsi plébános vezetésével.

Molnár C. Pál Battonyához született 1894. április 28-án, az apja uradalmi intéző volt a közeli Tompapusztán. Iskolai tanulmányait Battonyán kezdte, onnan Aradra, majd Budapestre került. Egyik legszebb műve a battonyai Szentháromság templom főoltárképe. A pécskai magyar közösségről és a létrejövendő Magyar Közösségi Házról a testvérvárosban, Battonyán hallottak a zarándokok, akik mindenképpen meg szerették volna ismerni e nemes cél érdekében munkálkodókat és segítő kezeket nyújtani számukra.

A zarándokokat Antal Péter polgármester és Balta-Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző egyesület elnöke fogadta, majd a polgármesteri hivatal disztermében Bacsilla Eszter, a 2-es számú Általános Iskola igazgatóasszonya köszöntötte. A magyar tagozat I., II., III. és V. osztályos tanulói szép műsorral mutatták be hogyan is őrizzük mi, határon túli magyarok nemzeti értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat.

Antal Péter polgármester, a Pécskai Kisebbségi Hagyományörző Egyesület tagjai és annak Nagy-Maros citerazenekara finom vacsorával és szép muzsikával fogadták a bivalyfarmra érkező zarándokokat, akik egy szép estét töltöttek el. Balta Tajcs Tünde elmondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy a Pécskára látogatott „bizalom zarándokok” otthonukba hazaérkezve, szívükben megőrizzék a Pécskán látottakat és tapasztaltakat.

A 49 fős társaság, amelynek legidősebb tagja 92 éves vol, 294 ezer forint adománnyal járult hozzá a Pécskai Magyar Közösségi Ház létesítéséhez.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlen játszott az újonccal az aradi csapat.
Hír beküldése
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabadon kószáló állatokat fogtak be a központban
A gazdájuk járt rosszul: 500 lejre büntették.