Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

2017. október 4.
Egy közösség jogainak bővítése nem csökkenti a többségiek szabadságát – fejtette ki Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerda délelőtt az alsóház plénumában. A honatya az aradi vértanúkról emlékezett meg politikai nyilatkozatában.
<em>Hír szerkesztése</em> Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

„Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát” – idézte a szövetség hírlevele mondta Faragó Pétert. A politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.


Faragó Péter

„168 éve minden esztendőben megemlékezünk az aradi vértanúk szabadságért folytatott küzdelméről és mártírhaláláról. Ez a megemlékezés azonban nem csupán a múltra való visszatekintés. A szabadságért folytatott küzdelmünk, az identitásunk, a kultúránk megőrzéséért folyatott harc a jelenünk. Így akarunk jövőt teremteni, értékeket átörökíteni. Ehhez a román többség partnerségét kell megszereznünk” – hangsúlyozta Faragó Péter, majd hozzátette: a teret, ahol 2004 óta az aradi kiszabadított szabadságszobor ismét áll, a Román–magyar megbékélés parkjának nevezték el, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem maradhat meg a gesztus szintjén, valós tartalommal kell megtölteni.

 

További hírek

Hír beküldése
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
Hír beküldése
Negyven Arad és Hunyad megyei rendőr tartott egy időben hat házkutatást a múlt pénteken a Hunyad megyei Zsilyvajdejvulkánban, ahol azzal gaynúsítottak öt férfit és egy nőt, hogy két rablást és három betörést hajtottak végre nemrég Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék több településén.
Hír beküldése
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Gólzáporos pályaavatót játszott az UTA
Az aradiak magabiztos győzelmet arattak a 2. Liga második fordulójában.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 ezren tüntetnek a kormány ellen
Több mint hatvanezresre duzzadt a bukaresti Victoriei téren tüntető tömeg. Újabb dulakodás tört ki a csendőrök és demonstrálók között. A bukaresti tájékoztatása szerint eddig 172-en szorultak orvosi ellátásra. Kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük ketten csendőrök. A tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyottakkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Holttestet emeltek ki a feltóti víztározóból
A búvároknak 240 hektáros vízfelületet és 4-től 16- méterig terjedő mélységet kellett „átfésülniük”. Egy 28 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújításra készül a gazdaszervezet
Ifj. Zágoni-Szabó András az elnöki poszt várományosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy halott és öt sérült a nagylaki balesetben
Mentőhelikoptert is kellett hívni az egyik sérülthöz.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést
Minden második hétfőn viszik el a műanyag és a fém hulladékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele
Még nem takarították el a tavaly szeptemberi vihar nyomait.