Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

2017. október 4.
Egy közösség jogainak bővítése nem csökkenti a többségiek szabadságát – fejtette ki Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerda délelőtt az alsóház plénumában. A honatya az aradi vértanúkról emlékezett meg politikai nyilatkozatában.
<em>Hír szerkesztése</em> Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

„Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát” – idézte a szövetség hírlevele mondta Faragó Pétert. A politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.


Faragó Péter

„168 éve minden esztendőben megemlékezünk az aradi vértanúk szabadságért folytatott küzdelméről és mártírhaláláról. Ez a megemlékezés azonban nem csupán a múltra való visszatekintés. A szabadságért folytatott küzdelmünk, az identitásunk, a kultúránk megőrzéséért folyatott harc a jelenünk. Így akarunk jövőt teremteni, értékeket átörökíteni. Ehhez a román többség partnerségét kell megszereznünk” – hangsúlyozta Faragó Péter, majd hozzátette: a teret, ahol 2004 óta az aradi kiszabadított szabadságszobor ismét áll, a Román–magyar megbékélés parkjának nevezték el, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem maradhat meg a gesztus szintjén, valós tartalommal kell megtölteni.

 

További hírek

Hír beküldése
A 2,4-es erősségű mozgás nem okozott károkat.
Hír beküldése
A hónap végétől látható az Ambrus Attila sztorijából készült film Romániában.
<em>Hír szerkesztése</em> A PSD jelöltje kapott kormányalakítási megbízást
Viorica Dăncilă lehet az első női miniszterelnöke Romániának, ha a parlament megszavazza majd a kormánynévsort. Klaus Iohannis államfő szerdán az eddig is kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció által javasolt EP-képviselőt bízta meg kormányalakítással, a lemondott Mihai Tudose helyett.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét fennakadást okozott az esővíz
Az árkok és kanálisok nem bírták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsz éve „világít” [AUDIÓ]
Decemberben jubilált az aradi kulturális szemle.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-díjátadó és Arany-balladák
Január 25-én a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Khell Levente harmadik a „hétköznapi hősök” versenyén
A Nőileg magazin hirdette meg a Mutass jó példát! programot.
Pécskán két bált is rendeznek.
Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Az Eurotrans Alapítvány által szolgáltatásai ingyenesek.