Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

2017. október 4.
Egy közösség jogainak bővítése nem csökkenti a többségiek szabadságát – fejtette ki Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerda délelőtt az alsóház plénumában. A honatya az aradi vértanúkról emlékezett meg politikai nyilatkozatában.
<em>Hír szerkesztése</em> Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

„Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát” – idézte a szövetség hírlevele mondta Faragó Pétert. A politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.


Faragó Péter

„168 éve minden esztendőben megemlékezünk az aradi vértanúk szabadságért folytatott küzdelméről és mártírhaláláról. Ez a megemlékezés azonban nem csupán a múltra való visszatekintés. A szabadságért folytatott küzdelmünk, az identitásunk, a kultúránk megőrzéséért folyatott harc a jelenünk. Így akarunk jövőt teremteni, értékeket átörökíteni. Ehhez a román többség partnerségét kell megszereznünk” – hangsúlyozta Faragó Péter, majd hozzátette: a teret, ahol 2004 óta az aradi kiszabadított szabadságszobor ismét áll, a Román–magyar megbékélés parkjának nevezték el, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem maradhat meg a gesztus szintjén, valós tartalommal kell megtölteni.

 

További hírek

Zenél a Kisperegi Roulette.
A belépés ingyenes, de támogatásokat elfogadnak.
Hír beküldése
A reformáció 500. évfordulója és a néhai peregi lelkipásztorok emléke előtt is tisztelegtek.
Hír beküldése
A harmadik forduló óta először nyert a bajnokságban az UTA.
Hír beküldése
A rendőrség és a határrendészet is illegális dohányárut foglalt le néhány óra leforgása alatt. A váradi országúton egy szerb férfi kamionjában hatmillió szál cigarettát találtak, összesen hatszáz rekeszben. A tornyai határátkelőnél ruhaszállítmányként álcáztak ötszáz doboz cigarettát, amit egy Spanyolorzságba tartó busz csomagjai közt fedeztek fel.
<em>Hír szerkesztése</em> A jövő tudósainak seregszemléje [AUDIÓ]
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Tudományok fesztiválját.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor-napok a színészóriás emlékére
Aradi és szombathelyi közreműködéssel szervezik meg az Arta-moziban.
<em>Hír szerkesztése</em> Romántanárok szakmai tanácskozása a románnyelv-oktatásról
Átmenet az anyanyelvű és az idegennyelv-oktatás között.
Október 25-én a Tulipánban.
<em>Hír szerkesztése</em> Emlékműavatás és hálaadó istentisztelet Kisperegen
Teljesen felújították a viharban megrongálódott templomot.