Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

2017. október 4.
Egy közösség jogainak bővítése nem csökkenti a többségiek szabadságát – fejtette ki Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerda délelőtt az alsóház plénumában. A honatya az aradi vértanúkról emlékezett meg politikai nyilatkozatában.
<em>Hír szerkesztése</em> Az aradi vértanúkról emlékezett meg a parlamentben Faragó Péter

„Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát” – idézte a szövetség hírlevele mondta Faragó Pétert. A politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.


Faragó Péter

„168 éve minden esztendőben megemlékezünk az aradi vértanúk szabadságért folytatott küzdelméről és mártírhaláláról. Ez a megemlékezés azonban nem csupán a múltra való visszatekintés. A szabadságért folytatott küzdelmünk, az identitásunk, a kultúránk megőrzéséért folyatott harc a jelenünk. Így akarunk jövőt teremteni, értékeket átörökíteni. Ehhez a román többség partnerségét kell megszereznünk” – hangsúlyozta Faragó Péter, majd hozzátette: a teret, ahol 2004 óta az aradi kiszabadított szabadságszobor ismét áll, a Román–magyar megbékélés parkjának nevezték el, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem maradhat meg a gesztus szintjén, valós tartalommal kell megtölteni.

 

További hírek

Hír beküldése
A tavalyi 13 lej helyett 20 lejbe kerül idén egy felnőtt belépőjegy!
A történész betegség miatt nem jöhet Aradra.
Hír beküldése
A hagyományos májusi időponthoz képest idén valamivel később, június 2–3-án rendezik meg a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják a törölt buszjáratok 90 százalékát
Az Arad Megyei Tanács hétfő kora délutáni ülésén megszavazták a márciustól eltörölt elővárosi és vidéki autóbuszjáratok 90 százalékának a visszaállítását. Ezenkívül napi egyről háromra növelik a kisiratosi menetrend szerinti járatok számát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdán és szombaton gyűjtik a szemetet Pécskán
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban és a hozzá tartozó falvakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Jótékonysági nótagála Pécskán
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.