A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték

2017. június 13.
<em>Hír szerkesztése</em> A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték
A szentmisét Czank Gábor celebrálta

Az idei pécskai templombúcsú előestéjére meghirdetett kulturális program a tervezettnek megfelelően zajlott le, csak egy rövid zápor kényszerítette ideiglenesen a sátrak alá a nézőket.

A műsort a téren keresztül a színpadhoz vonuló kisiskolások nyitották meg. A 2-es számú Általános Iskola elemi osztályos diákjai mesejátékot adtak elő a tanítónők betanításában, amelyben a fáktól kezdve, a manókon és tündéreken át a virágokig, az erdő valamennyi lakója felvonult.


Az elemisek előadása

Őket az aradi Dum Dance Team tánciskola fiatal növedékei követték: a három pár latin és standard táncokat mutatott be profi módon.


Dum Dance Team

A 2-es számú Általános Iskola nemrégiben újraalakult mazsorettcsoportja, Bacsilla Eszter igazgatónő betanításával, mutatott be látványos produkciót, majd pedig a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Energy csoportjai táncoltak, felkészítőjük Zágoni Szabó Laura igazgatónő.


A mazsorettek


A gyerekklubosok

Újra a 2-es számú Általános Iskola növendékeié volt a színpad: ezúttal a román felső tagozatos diákok adtak elő cigánytáncot.


A felsősök cigánytánca

A táncok sorát a Kocsik Vali vezette pécskai Zumba-csoport pörgős műsora zárta, a lányok ezúttal is tele voltak energiával.


Zumba

21 órától lépett fel az est sztárvendége: Solymosi Tóni. Az egykori Express együttes frontembere és zenekara nosztalgiázásra invitálta a idősebbeket, a fiatalabbak pedig megismerhették slágereit.


Solymosi Tóni

A színpad előtti és a sátrak alatti padok is megteltek a koncert kezdetére, utána pedig sokan a téren maradtak beszélgetni, fogyasztani a szabadtéri diszkó idejére is.


Érdeklődők

Ünnepi szentmise és néptánc

A Szentháromsági Vasárnapi ünnepi szentmisére megteltek a templom padjai pécskai, környékbeli és a főcelebráns ft. Czank Gáborral érkező, egy busznyi gyomaendrődi hívekkel.


Megtöltötték a hívek a templomot

A templombúcsú megszervezését támogató polgármesteri hivatal és helyi tanács képviseletében jelen volt Antal Péter polgármester és több tanácsos, de részt vett Faragó Péter parlamenti képviselő is.

A tornyai származású gyomaendrődi plébános prédikációjában kiemelte: a pécskai hívek ősei azért építették fel 130 éve a katedrálishoz méltó új templomukat, hogy ne csak nagyobb ünnepekkor, hanem minden vasárnap megteljen, majd felolvasta a templom felszentelésére íródott helyi imát, amely még megtalálható néhány idős pécskai régi imakönyvében.

Ft. Czeglédi Ferenc plébános megköszönte a jelen lévő paptestvéreknek, köztük ft. Király Árpád marosi főesperesnek és a pécskai származású ft. Kocsik Zoltánnak, a temesvári Gerhardínum Római Katolikus Líceum spirituálisának.


Bojtocska

Az ünnepi szentmisét követően, 19 órától vette kezdetét a népzenei és néptáncműsor. Elsőként a helyibeli Búzavirág Néptáncegyüttes óvodásokból álló Bojtocska csoportja lépett fel. A meghívottak sorát a kisperegi Napraforgó nyitotta meg a lányok táncával, majd párban folytatták.


Kisperegi Napraforgó

Utánuk a pécskai elemi iskolásokból álló Kis Boglárka táncosai szórakoztatták a közönséget, majd pedig a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport.


A Búzavirág

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület citerásai népdalcsokrot adtak elő, utánuk a simonyifalvi Leveles néptánccsoport, majd újra a majláthfalviak léptek fel.

A műsor utolsó felében a helybeli táncosoké volt a főszerep: a Nagyboglárka után a Búzavirág táncolt, őket a helybeli román Păstrătorii Tradiției néptánccsoport követte, majd újra a Búzavirág Néptáncegyüttes legnagyobbjai szórakoztatták a nagyérdeműt.


A citerások műsora

A népzenei és néptáncműsor után utcabál következett, ahol Nagy Zsolt zenélt és énekelt éjfél utánig.

A templombúcsút a Kolping Család és az Egyháztanács szervezte, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és a Helyi Tanácsnak a támogatásával.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
A tavalyi 13 lej helyett 20 lejbe kerül idén egy felnőtt belépőjegy!
A történész betegség miatt nem jöhet Aradra.
Hír beküldése
A hagyományos májusi időponthoz képest idén valamivel később, június 2–3-án rendezik meg a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják a törölt buszjáratok 90 százalékát
Az Arad Megyei Tanács hétfő kora délutáni ülésén megszavazták a márciustól eltörölt elővárosi és vidéki autóbuszjáratok 90 százalékának a visszaállítását. Ezenkívül napi egyről háromra növelik a kisiratosi menetrend szerinti járatok számát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdán és szombaton gyűjtik a szemetet Pécskán
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban és a hozzá tartozó falvakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Jótékonysági nótagála Pécskán
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.