A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték

2017. június 13.
<em>Hír szerkesztése</em> A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték
A szentmisét Czank Gábor celebrálta

Az idei pécskai templombúcsú előestéjére meghirdetett kulturális program a tervezettnek megfelelően zajlott le, csak egy rövid zápor kényszerítette ideiglenesen a sátrak alá a nézőket.

A műsort a téren keresztül a színpadhoz vonuló kisiskolások nyitották meg. A 2-es számú Általános Iskola elemi osztályos diákjai mesejátékot adtak elő a tanítónők betanításában, amelyben a fáktól kezdve, a manókon és tündéreken át a virágokig, az erdő valamennyi lakója felvonult.


Az elemisek előadása

Őket az aradi Dum Dance Team tánciskola fiatal növedékei követték: a három pár latin és standard táncokat mutatott be profi módon.


Dum Dance Team

A 2-es számú Általános Iskola nemrégiben újraalakult mazsorettcsoportja, Bacsilla Eszter igazgatónő betanításával, mutatott be látványos produkciót, majd pedig a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Energy csoportjai táncoltak, felkészítőjük Zágoni Szabó Laura igazgatónő.


A mazsorettek


A gyerekklubosok

Újra a 2-es számú Általános Iskola növendékeié volt a színpad: ezúttal a román felső tagozatos diákok adtak elő cigánytáncot.


A felsősök cigánytánca

A táncok sorát a Kocsik Vali vezette pécskai Zumba-csoport pörgős műsora zárta, a lányok ezúttal is tele voltak energiával.


Zumba

21 órától lépett fel az est sztárvendége: Solymosi Tóni. Az egykori Express együttes frontembere és zenekara nosztalgiázásra invitálta a idősebbeket, a fiatalabbak pedig megismerhették slágereit.


Solymosi Tóni

A színpad előtti és a sátrak alatti padok is megteltek a koncert kezdetére, utána pedig sokan a téren maradtak beszélgetni, fogyasztani a szabadtéri diszkó idejére is.


Érdeklődők

Ünnepi szentmise és néptánc

A Szentháromsági Vasárnapi ünnepi szentmisére megteltek a templom padjai pécskai, környékbeli és a főcelebráns ft. Czank Gáborral érkező, egy busznyi gyomaendrődi hívekkel.


Megtöltötték a hívek a templomot

A templombúcsú megszervezését támogató polgármesteri hivatal és helyi tanács képviseletében jelen volt Antal Péter polgármester és több tanácsos, de részt vett Faragó Péter parlamenti képviselő is.

A tornyai származású gyomaendrődi plébános prédikációjában kiemelte: a pécskai hívek ősei azért építették fel 130 éve a katedrálishoz méltó új templomukat, hogy ne csak nagyobb ünnepekkor, hanem minden vasárnap megteljen, majd felolvasta a templom felszentelésére íródott helyi imát, amely még megtalálható néhány idős pécskai régi imakönyvében.

Ft. Czeglédi Ferenc plébános megköszönte a jelen lévő paptestvéreknek, köztük ft. Király Árpád marosi főesperesnek és a pécskai származású ft. Kocsik Zoltánnak, a temesvári Gerhardínum Római Katolikus Líceum spirituálisának.


Bojtocska

Az ünnepi szentmisét követően, 19 órától vette kezdetét a népzenei és néptáncműsor. Elsőként a helyibeli Búzavirág Néptáncegyüttes óvodásokból álló Bojtocska csoportja lépett fel. A meghívottak sorát a kisperegi Napraforgó nyitotta meg a lányok táncával, majd párban folytatták.


Kisperegi Napraforgó

Utánuk a pécskai elemi iskolásokból álló Kis Boglárka táncosai szórakoztatták a közönséget, majd pedig a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport.


A Búzavirág

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület citerásai népdalcsokrot adtak elő, utánuk a simonyifalvi Leveles néptánccsoport, majd újra a majláthfalviak léptek fel.

A műsor utolsó felében a helybeli táncosoké volt a főszerep: a Nagyboglárka után a Búzavirág táncolt, őket a helybeli román Păstrătorii Tradiției néptánccsoport követte, majd újra a Búzavirág Néptáncegyüttes legnagyobbjai szórakoztatták a nagyérdeműt.


A citerások műsora

A népzenei és néptáncműsor után utcabál következett, ahol Nagy Zsolt zenélt és énekelt éjfél utánig.

A templombúcsút a Kolping Család és az Egyháztanács szervezte, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és a Helyi Tanácsnak a támogatásával.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
A diákok játékos formában sajátíthatnak el informatikai, matematikai és angolnyelv-ismereteket, emellett sportolhatnak és helyismereti városnéző túrán vesznek részt.
Hír beküldése
A gyorshajtás okozta a vesztét egy fiatalembernek, aki ráadásul négy másik személyt is életveszélybe sodort.
Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Csődvédelem alá került a hőerőmű
A veszteség fő oka az elavult rendszer és a vezetők arcpirítóan magas fizetése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszáz éves az aradi magyar színjátszás [AUDIÓ]
Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték szombaton az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tombolt Aradon
A kiadós esőt orkánerejű szél kísérte, ami reklámtáblákat, molinókat szaggatott le, utcai kukákat borított fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint kéttucat új villamost vásárol Arad
Az 57 millió eurós beruházásból 28 új szerelvényt vásárolnak, meglévő húszat pedig felújítanak.
Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2–1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G-csoportjában, hétfőn este. Ennél sokkal simábban nyertek a belgák a vb-újonc Panama ellen. Svédország tizenegyesgóllal verte Dél-Koreát.
<em>Hír szerkesztése</em> Befejeződtek a képességvizsgák
A nemzetiségi tantárgyak maradtak a végére. Keddre várhatók az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> 80 nap alatt a Föld körül
Fábry Sándor önálló szabadtéri estje Aradon.