1,7 millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra

2018. március 29.
Harmadik nekifutásra is megpróbál tervezőt találni az Arad Megyei Tanács két fontos műemléképület, a világosi és a solymosi várromok állagmegőrzési és felújítási tervének elkészítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> 1,7  millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra
A világosi vár

Az önkormányzat közleménye szerint az első, 2017 februárjában meghirdetett versenytárgyalásra nem jelentkezett senki. A múlt év folyamán megismételt tenderre benyújtotta pályázatát egy tervezőiroda, de amikor pontosításokat kértek, válaszra sem méltatta a megyei tanácsot, így az a kiírás is dugába dőlt. A két létesítmény dokumentációjának elkészítésére 1,7 millió eurónyi lejt szán az önkormányzat, áfa nélkül. Iustin Cionca megyei tanácselnök a sajtóközleményben ismét megpróbálta felhívni az építészek és tervezők figyelmét a lehetőségre, hozzátéve, hogy a következő pályázati felhívást áprilisban teszik közzé.

A megyei önkormányzat két évvel ezelőtt vette tervbe, hogy európai uniós alapok lehívásával öt-ötmillió eurót fordítana a világosi és a solymosi várromok turisztikai célú hasznosítására. A pályázat benyújtásához azonban kellene a tervdokumentáció is; az sem ment zökkenőmentesen, hogy a világosi és a lippai önkormányzattól a megyei önkormányzat tulajdonába kerüljön át a két történelmi jelentőségi építmény.

Világos elsősorban az 1849-es fegyverletételről híres, de az Aradtól 25 kilométerre északkeletre fekvő település fölé emelkedő domb ormán magasló vára már a 14. században létezett; többször cserélt gazdát, de már a 18. század második felében romosnak írták le. A világosi vár a gyalog- és kerékpártúrázók kedvenc kikapcsolódási helye, és tavaly a helyi önkormányzat a hegyaljai településeket tömörítő Ménes-Magyarádi Helyi Kezdeményező Csoporttal közös pályázat révén leaszfaltoztatta a főútról a várig vezető utat (a közel öt kilométeres műút körülbelül egymillió lejbe került).


A solymosi vár

A közigazgatásilag ma Lippához tartozó Solymos vára Aradtól 30 kilométerre, a Maros északi partján, az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságainak találkozásánál található, a főútról is jól látható, romos bástyáiról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Maros árterére, a róna végeláthatatlan horizontjára. A 13. században építették, és a világosihoz hasonlóan ez is volt többek között a Hunyadiak birtokában, majd több ízben került török és osztrák kézre; a 18. század vége felé robbantották fel még épségben maradt részeit. Az aradiak kedvelt kirándulóhelye.

A megyei tanács által tervezett munkálatok révén jelenlegi állapotukban őriznék meg a várromokat, s egyben turistaútvonalakat is létesítenének, idegenforgalmi ismertetőket is készítenének.

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.