1,7 millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra

2018. március 29.
Harmadik nekifutásra is megpróbál tervezőt találni az Arad Megyei Tanács két fontos műemléképület, a világosi és a solymosi várromok állagmegőrzési és felújítási tervének elkészítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> 1,7  millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra
A világosi vár

Az önkormányzat közleménye szerint az első, 2017 februárjában meghirdetett versenytárgyalásra nem jelentkezett senki. A múlt év folyamán megismételt tenderre benyújtotta pályázatát egy tervezőiroda, de amikor pontosításokat kértek, válaszra sem méltatta a megyei tanácsot, így az a kiírás is dugába dőlt. A két létesítmény dokumentációjának elkészítésére 1,7 millió eurónyi lejt szán az önkormányzat, áfa nélkül. Iustin Cionca megyei tanácselnök a sajtóközleményben ismét megpróbálta felhívni az építészek és tervezők figyelmét a lehetőségre, hozzátéve, hogy a következő pályázati felhívást áprilisban teszik közzé.

A megyei önkormányzat két évvel ezelőtt vette tervbe, hogy európai uniós alapok lehívásával öt-ötmillió eurót fordítana a világosi és a solymosi várromok turisztikai célú hasznosítására. A pályázat benyújtásához azonban kellene a tervdokumentáció is; az sem ment zökkenőmentesen, hogy a világosi és a lippai önkormányzattól a megyei önkormányzat tulajdonába kerüljön át a két történelmi jelentőségi építmény.

Világos elsősorban az 1849-es fegyverletételről híres, de az Aradtól 25 kilométerre északkeletre fekvő település fölé emelkedő domb ormán magasló vára már a 14. században létezett; többször cserélt gazdát, de már a 18. század második felében romosnak írták le. A világosi vár a gyalog- és kerékpártúrázók kedvenc kikapcsolódási helye, és tavaly a helyi önkormányzat a hegyaljai településeket tömörítő Ménes-Magyarádi Helyi Kezdeményező Csoporttal közös pályázat révén leaszfaltoztatta a főútról a várig vezető utat (a közel öt kilométeres műút körülbelül egymillió lejbe került).


A solymosi vár

A közigazgatásilag ma Lippához tartozó Solymos vára Aradtól 30 kilométerre, a Maros északi partján, az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságainak találkozásánál található, a főútról is jól látható, romos bástyáiról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Maros árterére, a róna végeláthatatlan horizontjára. A 13. században építették, és a világosihoz hasonlóan ez is volt többek között a Hunyadiak birtokában, majd több ízben került török és osztrák kézre; a 18. század vége felé robbantották fel még épségben maradt részeit. Az aradiak kedvelt kirándulóhelye.

A megyei tanács által tervezett munkálatok révén jelenlegi állapotukban őriznék meg a várromokat, s egyben turistaútvonalakat is létesítenének, idegenforgalmi ismertetőket is készítenének.

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.