1,7 millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra

2018. március 29.
Harmadik nekifutásra is megpróbál tervezőt találni az Arad Megyei Tanács két fontos műemléképület, a világosi és a solymosi várromok állagmegőrzési és felújítási tervének elkészítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> 1,7  millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra
A világosi vár

Az önkormányzat közleménye szerint az első, 2017 februárjában meghirdetett versenytárgyalásra nem jelentkezett senki. A múlt év folyamán megismételt tenderre benyújtotta pályázatát egy tervezőiroda, de amikor pontosításokat kértek, válaszra sem méltatta a megyei tanácsot, így az a kiírás is dugába dőlt. A két létesítmény dokumentációjának elkészítésére 1,7 millió eurónyi lejt szán az önkormányzat, áfa nélkül. Iustin Cionca megyei tanácselnök a sajtóközleményben ismét megpróbálta felhívni az építészek és tervezők figyelmét a lehetőségre, hozzátéve, hogy a következő pályázati felhívást áprilisban teszik közzé.

A megyei önkormányzat két évvel ezelőtt vette tervbe, hogy európai uniós alapok lehívásával öt-ötmillió eurót fordítana a világosi és a solymosi várromok turisztikai célú hasznosítására. A pályázat benyújtásához azonban kellene a tervdokumentáció is; az sem ment zökkenőmentesen, hogy a világosi és a lippai önkormányzattól a megyei önkormányzat tulajdonába kerüljön át a két történelmi jelentőségi építmény.

Világos elsősorban az 1849-es fegyverletételről híres, de az Aradtól 25 kilométerre északkeletre fekvő település fölé emelkedő domb ormán magasló vára már a 14. században létezett; többször cserélt gazdát, de már a 18. század második felében romosnak írták le. A világosi vár a gyalog- és kerékpártúrázók kedvenc kikapcsolódási helye, és tavaly a helyi önkormányzat a hegyaljai településeket tömörítő Ménes-Magyarádi Helyi Kezdeményező Csoporttal közös pályázat révén leaszfaltoztatta a főútról a várig vezető utat (a közel öt kilométeres műút körülbelül egymillió lejbe került).


A solymosi vár

A közigazgatásilag ma Lippához tartozó Solymos vára Aradtól 30 kilométerre, a Maros északi partján, az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságainak találkozásánál található, a főútról is jól látható, romos bástyáiról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Maros árterére, a róna végeláthatatlan horizontjára. A 13. században építették, és a világosihoz hasonlóan ez is volt többek között a Hunyadiak birtokában, majd több ízben került török és osztrák kézre; a 18. század vége felé robbantották fel még épségben maradt részeit. Az aradiak kedvelt kirándulóhelye.

A megyei tanács által tervezett munkálatok révén jelenlegi állapotukban őriznék meg a várromokat, s egyben turistaútvonalakat is létesítenének, idegenforgalmi ismertetőket is készítenének.

További hírek

Hír beküldése
Verdi A trúbadúr című operáját adják elő a felújított kultúrpalota első hangversenyén.
Hír beküldése
Majdnem 11 millió eurós pályázatot nyert a város.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy-egy arany- és ezüstérmet szereztek a Csiky-sek a sportolimpián
Röplabdában és strandröplabdában állhattak a dobogóra a fiúk.
Hír beküldése
A RO-ALERT lényege, hogy várható szélsőséges időjárás vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben (sms-ben) értesítik a lakosságot. Szeptember 24-én, hétfőn az egész megyében tesztelik majd a rendszert, míg 26-án, szerdán 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között országszerte küldenek majd figyelmeztető próbaüzeneteket.
Lépten-nyomon tapasztaljuk. Sajnos.
<em>Hír szerkesztése</em> Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
A magyarvistai Mátyás Istvánnak és Martin György néptánckutatónak állít emléket a produkció.
<em>Hír szerkesztése</em> Románnyelvoktatás: elégedetlenkedő szülők, megalázott tanítók [AUDIÓ]
A románul még nem beszélő gyerekek nem tudnak értekezni a hozzájuk kinevezett tanárokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Az utolsó percben kapott ki az UTA
Két volt játékosuk intézte el az aradiakat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos hulladékgyűjtés Pécskán és környékén
Tombolán új gépeket nyerhetnek a régiekért cserébe.
<em>Hír szerkesztése</em> A sertéspestis miatt nehéz a kukorica értékesítése [AUDIÓ]
Félő, hogy a járvány megfékezése érdekében betiltják a háztáji disznótartást.