1,7 millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra

2018. március 29.
Harmadik nekifutásra is megpróbál tervezőt találni az Arad Megyei Tanács két fontos műemléképület, a világosi és a solymosi várromok állagmegőrzési és felújítási tervének elkészítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> 1,7  millió euróért sem találnak tervezőt a világosi és solymosi várra
A világosi vár

Az önkormányzat közleménye szerint az első, 2017 februárjában meghirdetett versenytárgyalásra nem jelentkezett senki. A múlt év folyamán megismételt tenderre benyújtotta pályázatát egy tervezőiroda, de amikor pontosításokat kértek, válaszra sem méltatta a megyei tanácsot, így az a kiírás is dugába dőlt. A két létesítmény dokumentációjának elkészítésére 1,7 millió eurónyi lejt szán az önkormányzat, áfa nélkül. Iustin Cionca megyei tanácselnök a sajtóközleményben ismét megpróbálta felhívni az építészek és tervezők figyelmét a lehetőségre, hozzátéve, hogy a következő pályázati felhívást áprilisban teszik közzé.

A megyei önkormányzat két évvel ezelőtt vette tervbe, hogy európai uniós alapok lehívásával öt-ötmillió eurót fordítana a világosi és a solymosi várromok turisztikai célú hasznosítására. A pályázat benyújtásához azonban kellene a tervdokumentáció is; az sem ment zökkenőmentesen, hogy a világosi és a lippai önkormányzattól a megyei önkormányzat tulajdonába kerüljön át a két történelmi jelentőségi építmény.

Világos elsősorban az 1849-es fegyverletételről híres, de az Aradtól 25 kilométerre északkeletre fekvő település fölé emelkedő domb ormán magasló vára már a 14. században létezett; többször cserélt gazdát, de már a 18. század második felében romosnak írták le. A világosi vár a gyalog- és kerékpártúrázók kedvenc kikapcsolódási helye, és tavaly a helyi önkormányzat a hegyaljai településeket tömörítő Ménes-Magyarádi Helyi Kezdeményező Csoporttal közös pályázat révén leaszfaltoztatta a főútról a várig vezető utat (a közel öt kilométeres műút körülbelül egymillió lejbe került).


A solymosi vár

A közigazgatásilag ma Lippához tartozó Solymos vára Aradtól 30 kilométerre, a Maros északi partján, az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságainak találkozásánál található, a főútról is jól látható, romos bástyáiról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Maros árterére, a róna végeláthatatlan horizontjára. A 13. században építették, és a világosihoz hasonlóan ez is volt többek között a Hunyadiak birtokában, majd több ízben került török és osztrák kézre; a 18. század vége felé robbantották fel még épségben maradt részeit. Az aradiak kedvelt kirándulóhelye.

A megyei tanács által tervezett munkálatok révén jelenlegi állapotukban őriznék meg a várromokat, s egyben turistaútvonalakat is létesítenének, idegenforgalmi ismertetőket is készítenének.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Visszavágott Gyula az aradi önkormányzati focicsapatnak
Tíz góllal válaszolt testvérvárosának a fürdővárosi „válogatott”.
Hír beküldése
Megkezdődött az iskolai beiratkozás első szakaszának hajrája.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött a próbaérettségi [FRISSÍTVE]
A 11. és 12. osztályos diákok vesznek részt.
<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.