Véget ért a rémálom a körgyűrűn [AUDIÓ, VIDEÓ]

2018. október 15.
Hétfő délben megnyitották a forgalom előtt az aradi teherforgalmi terelőutat keresztező Brád–Kürtös vasútvonalon átívelő (az aradi köznyelvben: a hőerőmű melletti) felüljárót.
<em>Hír szerkesztése</em> Véget ért a rémálom a körgyűrűn [AUDIÓ, VIDEÓ]
Szabad a pálya!

Ha meg nem is szűnik, de nagyban lecsökken a várakozás és araszolgatás „Románia legnagyobb közlekedési dugójában”, ahogy a hivatásos gépkocsivezetők nevezik.

A nagylaki határátkelő felől, vagy arra igyekvő nemzetközi tranzitforgalom 70-80 százaléka itt haladt át, de a Nagylak–Arad–Temesvár autópályaszakasz 2015-ös átadása sem sokat enyhített a forgalom zsúfoltságán.


Nehéz az átkelés a vasúti síneken

A problémát nem is a naponta itt áthaladó több ezer teher- és személygépkocsi jelentette, hanem az, hogy két fő vasútvonal is keresztezi a várost észak felől megkerülő körgyűrű-szakaszt, és a sorompók naponta átlagosan több mint három órán át akadályozák a gépjárműmözelkedést (gyakran 10-15 percenként vált pirosra a fénysorompó). Az átkelőhelyek állapota is silány, emiatt csak döcögve lehet haladni rajtuk, így megszokott látvánnyá vált a több kilométeres kamionsor Aradon az utóbbi évtizedben.


Ennek remélhetőleg vége lesz

Az akadály kiküszöbölését 2011-ben úgy oldották volna meg, hogy felüljárókat építenek a vasúti átkelők fölé. A munka al is kezdődött, de a 2012-es parlamenti választásokon győztes Szociálliberális Unió (USL) az év szeptemberében pénzhiányra hivatkoza leállíttatta az orzságos érdekeltségű beruházás folytatását. Azóta hol pénz, hol politikai egyezség, hol kivitelező hiányában szünetelt a munka – az érdekösszefüggések és érdekellentétek, a közérdek politikának való alárendelésének tipikus romániai esete volt a hat éve már 60 százalékban elkészült felüljáró befejezésének a halogatása. Tavaly nyár óta a TEHNODOMUS–CDP ENERGY–Construcţii Feroviare Mureş konzorciumot bízták meg a befejezéssel, amely több határidőt is túllépve, végül is október 15-re elkészült a munkával.


Alig várták a felüljáró megnyitását

„Nagyon sokáig megkeserítette a sofőrök életét ez az útszakasz, de most már biztosan gyorsabb és gördülékenyebb lesz a forgalom Arad körgyűrűjén” – mondta a hétfői avatón Cristian Ispravnic, a Temesvári Regionális Út- és Hídépítő Vállalat vezérigazgatója. A felüljáró építése összesen 31 millió és 719 ezer lejbe került áfástól, és állami költségvetésből fedezték. A vezérigazgató reményét fejezet ki, hogy a körgyűrű keleti végében, a Világosi út menti felüljárót is befejezik hamarosan. „Az a felüljáró az Arad–Bukarest vasútvonalat kerülné ki. Aláírták a rendelkezést a munka megkezdéséről, jelenleg a különböző engedélyek feélújításánál, illetve beszerzésénél tartunk, ugyanakkor egy-egy magas- és középfeszültségű vezeték átkötésén dolgoznakk. Remélhetőleg tavasszal nekikezdhetünk a tartógerendák felszerelésének, és remélem, hogy jövő decemberre elkészül.”

Ahhoz, hogy valóban a zökkenőmentes legyen a forgalom a körgyűrűn, meg kell majd építeni a keleti elkerülő szakaszt is mintegy 11 kilométeren, egy Maros-híddal együtt, de az még csak terv szintjén létezik.

A beharangozó szerint fél tizenkettőkor kellett volna megnyitni a forgalom előtt a felüljárót, de erre csak félórás késéssel került sor, mialatt egyes sofőrök dudálással adták jelét a türelmetlenségüknek, de amint az útépítő munkások félrehúzták az útzárat, elégedetten „vették birtokba” a létesítményt. A körgyűrű és a Kürtösi út kereszteződésében ezzel együtt a forgalmi rend is jelentősen megváltozott, kérik a gépkocsivezetőket, hogy ne rutinból vezessenek.

Halgassa meg Pataky Lehel Zsolt riportját, amely a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

További hírek

Hír beküldése
Tiszavirágzás a Maroson.
<em>Hír szerkesztése</em> A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at
A magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A képviselők 166 igen szavazat, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Támogatják azokat a programokat, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 20 ezren hűsöltek a strandon
Felüdülés a városvezetésnek is, mert májusban egy jegyet sem adtak el.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyórás várakozási idő volt az autópálya-határátkelőnél
Sokan töltötték külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is megáll a Kamara-karaván
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.