Nem marad fűtés nélkül a város

2017. november 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város

Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége a múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormánytól várk segítséget az adósságok, a veszteségek és a közüzemi számlák kifizetésére, különben csak keddig (azaz november 14-ig) tudják biztosítani a hőszolgáltatást.

A helyi tanácsosokat rendkívüli és azonnali testületi ülésre hívták össze, és húsz vokssal megszavazták a pénzinfúziót (egy képviselő nem vett részt).

Călin Bibarț nemzeti liberális párti alpolgármester a tanácsülés után kifejtette, hogy „bár a kormány megfeledkezett az aradiakról, nem hagyhatjuk hidegben az embereket”. Ezzel arra utalt, hogy tavaly 16 millió lejt kapott a város a téli fűtésszezonra szubvencióként, idén viszont hiába kértek segítséget az állami költségvetéstől (így volt ez egyébként 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is).

Korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire veszteséges az aradi CET működése, és évente körülbelül 7-8 millió eurót emészt fel az adófizetők pénzéből. Sok a panasz is a szolgáltatásra, főleg a magas számlák miatt. Ezért a kemény hidegekben a borsos összegeket határidőre befizető aradiak nem is értik, mégis miért veszteséges a vállalat, és miért kell folyton pénzt pumpálni bele. A helyhatóság szerint a régi, elvault vezetékrendszereken és a lakótelepi hőkicserélő-központokban keletkezik a nagy veszteség, de ennek felújítása akár százmillió euróba is kerülne.

A probléma évtizedesnél is régebbi a CET-nél, miközben az utóbbi két-három esztendőben a vezetőség hanyag gazdálkodásától és botrányosan magas fizetéseitől volt hangos a helyi sajtó.

További hírek

Hír beküldése
Több mint hét kilométernyi utcát leaszfaltoztak, jön a szennyvízprogram, a LED-es közvilágítás és óvodafelújítás.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlent játszott az újonccal az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nívódíjas a kamaraszínház művésze
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.