Nem marad fűtés nélkül a város

2017. november 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város

Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége a múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormánytól várk segítséget az adósságok, a veszteségek és a közüzemi számlák kifizetésére, különben csak keddig (azaz november 14-ig) tudják biztosítani a hőszolgáltatást.

A helyi tanácsosokat rendkívüli és azonnali testületi ülésre hívták össze, és húsz vokssal megszavazták a pénzinfúziót (egy képviselő nem vett részt).

Călin Bibarț nemzeti liberális párti alpolgármester a tanácsülés után kifejtette, hogy „bár a kormány megfeledkezett az aradiakról, nem hagyhatjuk hidegben az embereket”. Ezzel arra utalt, hogy tavaly 16 millió lejt kapott a város a téli fűtésszezonra szubvencióként, idén viszont hiába kértek segítséget az állami költségvetéstől (így volt ez egyébként 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is).

Korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire veszteséges az aradi CET működése, és évente körülbelül 7-8 millió eurót emészt fel az adófizetők pénzéből. Sok a panasz is a szolgáltatásra, főleg a magas számlák miatt. Ezért a kemény hidegekben a borsos összegeket határidőre befizető aradiak nem is értik, mégis miért veszteséges a vállalat, és miért kell folyton pénzt pumpálni bele. A helyhatóság szerint a régi, elvault vezetékrendszereken és a lakótelepi hőkicserélő-központokban keletkezik a nagy veszteség, de ennek felújítása akár százmillió euróba is kerülne.

A probléma évtizedesnél is régebbi a CET-nél, miközben az utóbbi két-három esztendőben a vezetőség hanyag gazdálkodásától és botrányosan magas fizetéseitől volt hangos a helyi sajtó.

További hírek

Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Hír beküldése
Több mint 500 millió forintot szánnak rá.
Hír beküldése
Visszavonnák a decemberi adóemelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Az egymásrautaltság ereje [AUDIÓ]
Vékony Zsolt református lelkipásztor szerint a jövő nemzedékére gondolva kell építeni a gyülekezeteket.
<em>Hír szerkesztése</em> Félreértés vagy uszítás a Tudose-nyilatkozat?
A kormányfő a székely zászló mellé lógatná fel a lobogókat kitűzőket.
Hír beküldése
A Maros-völgye, a Béli- és a Zaránd-hegység településeinek képviselőit hívták csak meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Ingyen malacok a mangalica- és a báznai-tenyésztőknek
Minimum két, maximum tíz példányt adnak, és legkalább 130 kilósra kell hizlalni az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Új hulladékgyűjtési program Pécskán
Január 15-től május elsejéig lesz érvényben.
Hír beküldése
Ellenben drágul majd a szemétszállítás.
Hír beküldése
Az aradi magyar közösségért végzett munka elismerése.