Nem marad fűtés nélkül a város

2017. november 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város

Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége a múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormánytól várk segítséget az adósságok, a veszteségek és a közüzemi számlák kifizetésére, különben csak keddig (azaz november 14-ig) tudják biztosítani a hőszolgáltatást.

A helyi tanácsosokat rendkívüli és azonnali testületi ülésre hívták össze, és húsz vokssal megszavazták a pénzinfúziót (egy képviselő nem vett részt).

Călin Bibarț nemzeti liberális párti alpolgármester a tanácsülés után kifejtette, hogy „bár a kormány megfeledkezett az aradiakról, nem hagyhatjuk hidegben az embereket”. Ezzel arra utalt, hogy tavaly 16 millió lejt kapott a város a téli fűtésszezonra szubvencióként, idén viszont hiába kértek segítséget az állami költségvetéstől (így volt ez egyébként 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is).

Korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire veszteséges az aradi CET működése, és évente körülbelül 7-8 millió eurót emészt fel az adófizetők pénzéből. Sok a panasz is a szolgáltatásra, főleg a magas számlák miatt. Ezért a kemény hidegekben a borsos összegeket határidőre befizető aradiak nem is értik, mégis miért veszteséges a vállalat, és miért kell folyton pénzt pumpálni bele. A helyhatóság szerint a régi, elvault vezetékrendszereken és a lakótelepi hőkicserélő-központokban keletkezik a nagy veszteség, de ennek felújítása akár százmillió euróba is kerülne.

A probléma évtizedesnél is régebbi a CET-nél, miközben az utóbbi két-három esztendőben a vezetőség hanyag gazdálkodásától és botrányosan magas fizetéseitől volt hangos a helyi sajtó.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Színesen álmodik, de fekete-fehéren él” [AUDIÓ]
Az aradi festészet nagyasszonyának, Eisele-Szűcs Zoének a kiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Kolozsvári és temesvári magyar előadások a színházi fesztiválon
Kézdi Imola ás Éder Enikő ismét aradi színpadon.
Hír beküldése
Több mint kéttucatnyian jelentkeztek, határon innen és túl.
<em>Hír szerkesztése</em> Színházi krimi az Aradi Kamaraszínházban
A Várj, míg sötét lesz című előadást az Orlai Produkció mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez is ritka: utcára vonultak a polgármesterek
A kormány adópolitikája ellen tüntettek a választott elöljárók.
<em>Hír szerkesztése</em> Eisele-Szűcs Zoé a Kölcsey Képtárban
A jubileumi kiállításra egy albumot is megjelentetett az egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer büntették meg egy nap
1100 leje bánta a törmelék kiborításáért és amiért felügyelet nélkül hagyta a lovát.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város
Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége szerint csak keddig voltak elegendők a tartalékaik. Tavaly 16 millió lejt kapott a város a kormánytól a fűtésre, idén viszont semmit.
A csanádpalotai Kelemen László Amatőr Színtársulat előadásában.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisjenőben is bemutatták Vida Gábor könyvét
A kötetben sok egykori osztálytárs magára ismerhet.