Nem marad fűtés nélkül a város

2017. november 13.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem marad fűtés nélkül a város

Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városatyák az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében. Az erőmű vezetősége a múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormánytól várk segítséget az adósságok, a veszteségek és a közüzemi számlák kifizetésére, különben csak keddig (azaz november 14-ig) tudják biztosítani a hőszolgáltatást.

A helyi tanácsosokat rendkívüli és azonnali testületi ülésre hívták össze, és húsz vokssal megszavazták a pénzinfúziót (egy képviselő nem vett részt).

Călin Bibarț nemzeti liberális párti alpolgármester a tanácsülés után kifejtette, hogy „bár a kormány megfeledkezett az aradiakról, nem hagyhatjuk hidegben az embereket”. Ezzel arra utalt, hogy tavaly 16 millió lejt kapott a város a téli fűtésszezonra szubvencióként, idén viszont hiába kértek segítséget az állami költségvetéstől (így volt ez egyébként 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is).

Korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire veszteséges az aradi CET működése, és évente körülbelül 7-8 millió eurót emészt fel az adófizetők pénzéből. Sok a panasz is a szolgáltatásra, főleg a magas számlák miatt. Ezért a kemény hidegekben a borsos összegeket határidőre befizető aradiak nem is értik, mégis miért veszteséges a vállalat, és miért kell folyton pénzt pumpálni bele. A helyhatóság szerint a régi, elvault vezetékrendszereken és a lakótelepi hőkicserélő-központokban keletkezik a nagy veszteség, de ennek felújítása akár százmillió euróba is kerülne.

A probléma évtizedesnél is régebbi a CET-nél, miközben az utóbbi két-három esztendőben a vezetőség hanyag gazdálkodásától és botrányosan magas fizetéseitől volt hangos a helyi sajtó.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A hullaégető
Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon
Hír beküldése
A civil szerveződés célja az összmagyarság összefogása, 95 országában 236 társklubja van.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 20-ig lehet regisztrálni a választásokra [AUDIÓ]
Az RMDSZ a levélszavazatok eljuttatását is vállalja, hogy véletlenül se vesszen kárba egyetlen voks sem.
Hír beküldése
Narancssárga jelzésű – másodfokú – árvízriadó van érvényben több erdélyi, illetve a nyugati határ menti megyében is március 19-én, hétfőn délig. Arad megyében a Fehér-Körös több helyen kilépett a medréből, de elöntött ingatlanokról és ingóságokról egyelőre nem érkezett jelentés. Kétszáz tűzoltó áll készenlétben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett a Vlaicu-negyedi piac
Kigyulladt a lángosos bódé, onnan terjedt át a tűz.
<em>Hír szerkesztése</em> A forradalom kitörésének 170. évfordulóját ünnepelték [AUDIÓ]
A béke és elfogadás, valamint a magyar–magyar egyetértés szükségességét hangoztatták a szónokok.
<em>Hír szerkesztése</em> Közös kokárdakészítéssel készültek március 15-re [AUDIÓ]
Ünnepi hangulat kicsiknek és nagyoknak a forradalom kitörésének 170. évfordulójára várva.
<em>Hír szerkesztése</em> Jászai Mari-díjat kapott Harsányi Attila
Az Aradi Kamaraszínház tagja kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként részesült kitüntetésben.
Hír beküldése
Ez lesz a nyolcadik a Gyulai Várkertben, március 16–18. között.
Meghívottak: Varga Ferenc József és Aradi Tibor.