Nem emelnek adókat Pécskán

2018. január 8.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem emelnek adókat Pécskán

A december 14-én elfogadott helyi tanácsi határozat értelmében nem emelkednek az adók Pécskán, ellenben drágul majd a szemétszállítás.

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint az adótörvénykönyv által megengedett legalacsonyabb szintű kategóriába sorolható illetékeket szabtak meg Antal Péter polgármester javaslatára, úgyhogy a Maros-parti város és a közigazgatásilag hozzá artozó falvak lakóinak a 2017-es mértékű adókat kell majd fizetniük.

A kormány eltörölte azt a rendelkezést, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb udvarral rendelkezőknek a külön adót számítottak fel, így az érintetteknek a 2015-ös kalkuláció szerint számítják majd ki az illetéket.

A közlemény kitér a szemétszállítás változásaira is: az év első négy hónapjára eső díjat a városháza pénztárában kell befizetni, viszont májustól minden háztartásnak külön szerződést kell kötnie a megyei szintű új szemétszállító vállalattal, a temesvári Retimmel. A szemétszállítási díj Pécskán fejenként havi 7,02 lejbe kerül majd (áfa nélkül!), és közvetlenül a szolgáltatónak kell majd fizetni. Ez a becslések szerint mintegy 8 lejes drágulást jelent személyenként, igaz, hogy a vállalat szelektíven gyűjti majd a háztartási hulladékot, a papírt és a pillepalackokat.

A helyi adókat egyébként már január 3-tól be lehet fizetni. Az első félév fizetési határideje március 31., de aki egy összegben kifzati az adóját, tíz százalék kedvezményt kap.

További hírek

Hír beküldése
A 2,4-es erősségű mozgás nem okozott károkat.
Hír beküldése
A hónap végétől látható az Ambrus Attila sztorijából készült film Romániában.
<em>Hír szerkesztése</em> A PSD jelöltje kapott kormányalakítási megbízást
Viorica Dăncilă lehet az első női miniszterelnöke Romániának, ha a parlament megszavazza majd a kormánynévsort. Klaus Iohannis államfő szerdán az eddig is kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció által javasolt EP-képviselőt bízta meg kormányalakítással, a lemondott Mihai Tudose helyett.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét fennakadást okozott az esővíz
Az árkok és kanálisok nem bírták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsz éve „világít” [AUDIÓ]
Decemberben jubilált az aradi kulturális szemle.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-díjátadó és Arany-balladák
Január 25-én a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Khell Levente harmadik a „hétköznapi hősök” versenyén
A Nőileg magazin hirdette meg a Mutass jó példát! programot.
Pécskán két bált is rendeznek.
Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Az Eurotrans Alapítvány által szolgáltatásai ingyenesek.