Nem emelnek adókat Pécskán

2018. január 8.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem emelnek adókat Pécskán

A december 14-én elfogadott helyi tanácsi határozat értelmében nem emelkednek az adók Pécskán, ellenben drágul majd a szemétszállítás.

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint az adótörvénykönyv által megengedett legalacsonyabb szintű kategóriába sorolható illetékeket szabtak meg Antal Péter polgármester javaslatára, úgyhogy a Maros-parti város és a közigazgatásilag hozzá artozó falvak lakóinak a 2017-es mértékű adókat kell majd fizetniük.

A kormány eltörölte azt a rendelkezést, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb udvarral rendelkezőknek a külön adót számítottak fel, így az érintetteknek a 2015-ös kalkuláció szerint számítják majd ki az illetéket.

A közlemény kitér a szemétszállítás változásaira is: az év első négy hónapjára eső díjat a városháza pénztárában kell befizetni, viszont májustól minden háztartásnak külön szerződést kell kötnie a megyei szintű új szemétszállító vállalattal, a temesvári Retimmel. A szemétszállítási díj Pécskán fejenként havi 7,02 lejbe kerül majd (áfa nélkül!), és közvetlenül a szolgáltatónak kell majd fizetni. Ez a becslések szerint mintegy 8 lejes drágulást jelent személyenként, igaz, hogy a vállalat szelektíven gyűjti majd a háztartási hulladékot, a papírt és a pillepalackokat.

A helyi adókat egyébként már január 3-tól be lehet fizetni. Az első félév fizetési határideje március 31., de aki egy összegben kifzati az adóját, tíz százalék kedvezményt kap.

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.