Július 31. az egységes adóbevallás határideje

2019. március 12.
A kormány jóváhagyja a magánszemélyek jövedelmi adójáról, egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat beadási határidejének július 31-ig való meghosszabbítását – írta az Agerpres Viorica Dăncilă miniszterelnök keddi bejelentésére hivatkozva.

Az eredeti határidő március 15. lett volna. Akik július 31-ig a teljes adót (és ha kötelesek, az egészségügyi és nyugdíj-hozzájárulást) kifizetik, ötszázalékos kedvezményt kapnak. Ugyaneddig a határidőig lehet rendelkezni a jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékának felajánlásáról is.

A pénzügyminisztérium által a múlt héten közzétett tervezet értelmében az intézkedéssel az elektronikus rendszer blokkolását szeretnék elkerülni, tekintve, hogy idéntől kizárólag online lehet benyújtani a fenti nyilatkozatokat a www.anaf.ro honlapon, az ún. privát virtuális téren (SPV) keresztül.

Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik egyénileg, vagy társulási formában jövedelmet valósítanak meg Romániában és/vagy külföldön, és akik kötelesek jövedelmi adót, egészségügyi és társadalombiztosítási járulékot fizetni. Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatokat, akiknek nincs jövedelmük, de úgy döntöttek, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékot.

Ha valakinek a béren kívüli összes tavalyi jövedelme meghaladta a nettó 22 800 lejt (12 havi bruttó bért), akkor köteles 10 százalékos egészségügyi és 25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni, utóbbit azonban nem szabják ki az osztalékból származó bevételre. A 2019-es évben már 24 960 lejes összjövedelemhez kötik a kötelező illetékeket.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csomortányi István az EMNP új elnöke
A Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetét vezető Csomortányi Istvánt választotta az EMNP elnökévé a párt országos küldöttgyűlése szombaton Nagyváradon. A leadott 170 szavazatból Csomortányi 84, Soós Sándor eddigi alelnök 83 szavazatot kapott. FRISSÍTÉS: Toró T. Tibor az ügyvezető elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyed órát kellett volna még kibírnia az UTÁ-nak
A következő fordulóban a Sportul ellen sem lesz könnyű.
<em>Hír szerkesztése</em> Slágerekkel indul a kamaraszínházi évad
Csonka András, Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán zenés estje a Bábszínház színpadán.
<em>Hír szerkesztése</em> Városi múzeummá alakítanák a régi Vármegyeházát
A pincebörtönt is látogathatóvá tennék.
<em>Hír szerkesztése</em> Bővítené turnéhelyszíneit a vándorszínház
Április 30-ig várják a fogadó települések jelentkezését.
<em>Hír szerkesztése</em> Az első lépés a szentpáli gázbevezetéshez
Egyelőre a megvalósíthatósági tanulmány készül el.
<em>Hír szerkesztése</em> Megizzadtak matekból a próba-kisérettségizők
Pénteken tették közzé a próba-kisérettségi eredményeit.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Túry László pápai prelátus, nagyprépost
Összesen 21 évet szolgált Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-termet avattak a könyvtárban [AUDIÓ]
Leleplezték a Himnusz írójának a szobrát is, amely a terem egyik éke.
Hír beküldése
Különösen a rákos megbetegedések kezelésében, illetve az utolsó stádiumban lévő betegek fájdalmának enyhítésében nyújthat segítséget. Több nyugat-európai országban megengedett az orvosi marihuána használata, de korai lenne megjósolni, hogy ez nálunk mikor lenne gyakorlatba ültethető.