Július 31. az egységes adóbevallás határideje

2019. március 12.
A kormány jóváhagyja a magánszemélyek jövedelmi adójáról, egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat beadási határidejének július 31-ig való meghosszabbítását – írta az Agerpres Viorica Dăncilă miniszterelnök keddi bejelentésére hivatkozva.

Az eredeti határidő március 15. lett volna. Akik július 31-ig a teljes adót (és ha kötelesek, az egészségügyi és nyugdíj-hozzájárulást) kifizetik, ötszázalékos kedvezményt kapnak. Ugyaneddig a határidőig lehet rendelkezni a jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékának felajánlásáról is.

A pénzügyminisztérium által a múlt héten közzétett tervezet értelmében az intézkedéssel az elektronikus rendszer blokkolását szeretnék elkerülni, tekintve, hogy idéntől kizárólag online lehet benyújtani a fenti nyilatkozatokat a www.anaf.ro honlapon, az ún. privát virtuális téren (SPV) keresztül.

Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik egyénileg, vagy társulási formában jövedelmet valósítanak meg Romániában és/vagy külföldön, és akik kötelesek jövedelmi adót, egészségügyi és társadalombiztosítási járulékot fizetni. Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatokat, akiknek nincs jövedelmük, de úgy döntöttek, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékot.

Ha valakinek a béren kívüli összes tavalyi jövedelme meghaladta a nettó 22 800 lejt (12 havi bruttó bért), akkor köteles 10 százalékos egészségügyi és 25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni, utóbbit azonban nem szabják ki az osztalékból származó bevételre. A 2019-es évben már 24 960 lejes összjövedelemhez kötik a kötelező illetékeket.

További hírek

Hír beküldése
Segítség a családoknak és a magyar iskoláknak egyaránt.
Hír beküldése
A hagyományőrző, kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat fő eseménye mindig az október 6-i megemlékezés.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében több mint 7500-an írtak alá Kelemen Hunornak
Szombaton iktatják a névjegyzéket a Központi Választási Irodában.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik Szórvány Kulturális Karaván
Az Aradi Kamaraszínház legközelebb a Csiky-be viszi az előadást.
<em>Hír szerkesztése</em> Megvenné a Zárdát a város
A római katolikus egyház nem tud a szándékról.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyobb büntetés az okos eszközök vezetés közbeni használatért
Szigorítja a Román Rendőrség a büntetéseket azokkal szemben, akik autóvezetés közben telefonon üzenetet írnak, élőben közvetítenek, képet rögzítenek vagy telefonon beszélnek. A rendőrség tájékoztatása szerint októbertől a felsoroltakért kiróható bírság összege 870 lejről 1160 lejre emelkedik.
<em>Hír szerkesztése</em> Hé, Magyar Joe!
Földes László Hobo és a Nemzeti Színház előadása a kamaraszínház műsorán.
<em>Hír szerkesztése</em> Rekordszámú magyar vállalkozás az Agromalimon
A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat segítségével.
<em>Hír szerkesztése</em> XX. Magyar–magyar gazdatalálkozó [AUDIÓ]
Közös gondok és célok a Kárpát-medencei magyar agráriumban.
<em>Hír szerkesztése</em> Gazdák, figyelem! – Ilyen lesz az idő a héten
A nappali csúcsok 18 és 32 Celsius-fok között váltakoznak.