Kisjenőnél és Kürtösnél is migránsok akadtak fenn

2019. december 8.
Két „fogásuk” is volt a román határrendészeknek szombaton: Kisjenőben taxival közlekedő libanoni, Kürtösnél pedig vonattal utazó indiai menekülteket tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisjenőnél és Kürtösnél is migránsok akadtak fenn
Indiaiak Kürtösön | Fotó: politiadefrontiera.ro

Szombat reggel, valamivel hat óra előtt a Bukarest–Budapest nemzetközi vonat utasainak okmányellenőrzésekkor a kürtösi vasúti határátkelőhelyen hét indiai férfi hamis román iratokat mutatott fel. A vizsgálatok során kiderült, hogy mindanniyan munkavállalási engedéllyel rendelkeztek Romániában, de Nyugat-Európába, a schengeni térség valamelyik országába szerettek volna eljutni a jobb megélhetés reményében, ezért – mivel más érvényes papírjaik nem voltak – fejenként ezer euróért hamis útiokmányokat vásároltak egy meg nem nevezett alaktól. Tiltott határátlépés kísérletének vádjával indítanak ellenül eljárást a hatóságok.

Este fél nyolc körül a Kisjenő határában szolgálatot teljesítő határrendészek megállítottak egy Gyulavarsánd irányába közlekedő taxit a város határában. A gépkocsinak három felnőtt – két férfi és egy nő –, valamint egy négy és egy ötéves gyerek volt az utasa. Nem tudtűk igazolni magukat, ezért a varsándi határrendészetre kísérték kihallgatásra őket, ahol kiderült, hogy libanoni állampolgárok, és a zöldhatáron szerettek volna Magyarországra, a schengeni övezetbe szökni; Romániába is illegálisan érkeztek. Ellenük is eljárást indítottak, míg a taxist embercsempészettel gyanúsítják.

A hét folyamán Nagylak határában fogtak el egy vietnámi férfit, aki át akart szökni Magyarországra – róla is kiderült, hogy munkavállaló.

Arad ipari övezetében több távol-keleti hivatalos munkavállaló dolgozik, de úgy tűnik, egy részük csak „dobbantónak” tekinti az aradi munkahelyet, és az első adandó alkalommal Nyugat-Európába próbálnak szökni, abban reménykedve, hogy az európai uniós menekültstátus és az ezzel járó segélyek kényelmes megélhetést biztosítanak majd nekik.

További hírek

Hír beküldése
Zenés előadás a színészóriás tiszteletére.
Hír beküldése
Két védővel erősített az aradi csapat.
Egyszerűsített honosítási eljárás és azzal kapcsolatos ügyintézések.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a Kölcsey-díjakat [AUDIO, VIDEO]
Jámbor Gyula és Fekete Réka kapta a 2019-re szóló elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták az Ezüstfenyő-díjakat
Az aradi Farkas Viktória is a kitüntetettek között van.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől folytatódik a tanítás a német líceumban
Visszatérhetnek az iskolába, ahol tömeges megbetegedés történt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két autó ütközött a zimándi úton [FRISSÍTVE]
Egy személy sérült meg súlyosan.
<em>Hír szerkesztése</em> Augusztustól duplázzák meg a gyerekpénzt
Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény hatályba ültetésének elhalasztását. Ennek értelmében 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak.
<em>Hír szerkesztése</em> A Magyar Kultúra Napját ünneplik a múzeumban
Egy rendhagyó múzeumi est.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezen a héten már nem tanítanak a német iskolában
Közegészségügyi szempontból még nem megfelelő.