Audio

Falumonográfia és családfakönyv megjelentetésével is tisztelegtek az ősök emléke előtt.
Arad megye első Szent István-mellszobrát avatták fel a múlt pénteken Pécskán, az Új kenyér-ünnep elnevezésű városi rendezvénysorozat ünnepélyes nyitányaként.
A megye magyarlakta településeiről olyan középiskolások is a magyar oktatást választották, akik esetleg e nélkül a támogatás nélkül valamelyik szomszédos megye közelebbi magyar iskoláját, rosszabb esetben egy helyi román líceumot választottak volna.
Augusztus 2-án tartották meg az aradi magyar sajtó napját a Jelen Házban.
Tanévkezdés után 10 ezer forintos tanszervásárlási támogatást is kapnak a kisiskolások családjai.
Az ősz óta szélsőségesen változó időjárás, a hosszan tartó aszály, majd a húsvét után egy hónapig szüntelenül eső csapadék nagyban befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.
A pogány hagyományokban gyökerező népszokást elevenítette fel a Szent Iván-éji tűzugrás újbóli meghonosításával a pécskai Búzavirág Egyesület, amely ezen a hétvégén immár a hetedik alkalommal szervezte meg a magyar napokat a magyar közművelődésnek jeles személyiségeket – például Ormós Zsigmondot és Klebelsberg Kunót – adó településen.
Egy több mint tíz települést érintő Szórvány Kulturális Karavánt indított idén tavasszal az Aradi Kamaraszínház a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel és a szabadkai Juhász Zenekarral közösen.
A hétvégén rendezték meg a 22. Nemzetközi Békéscsaba–Arad Szupermaraton, Kerékpáros és Görkorcsolyatúrát.
A reggel 9 órai kezdést az eleredt eső akadályozta meg, így az iskolai diákjai a tanárok és a hozzátartozók kíséretében átvonultak a templomba. A közjáték ellenére megható és felemelő ünnepség volt.
A vasárnapi európai parlamenti választáson Arad megyében a részvételi arány kevéssel maradt el az országos átlagtól: a választói joggal rendelkezők 47,81 százaléka járult az urnák elé, míg országos szinten 49,02 százalék ez az arány.
Nem kampánycélból bontotta fel a parlamenti együttműködést a román kormánytöbbséggel az RMDSZ, hanem abból a megfontolásból, hogy felhívja a figyelmet egy esetleges interetnikai konfliktus veszélyeire – jelentette ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki a vasárnapi EP-választáson az RMDSZ-es jelöltlista vezetője is egyben.