Családi vita Kós Károly unokái között

Markó Béla, Kós Anna (fotó:www.erdelyiriport.ro)

A sajtónak eljuttatott levélben tiltakozik Kós Béla, Kós Károly egyik Budapesten élő unokája az ellen, hogy szerinte megosztó politikai törekvésekre használják a nagyapja nevét. A kolozsvári Krónika napilap által idézett nyílt levélben Kós Béla egyértelművé tette, hogy a Markó Béla elnöksége alatt működő Kós Károly Akadémia Alapítványra utal, amely a múlt héten együttműködési szerződést kötött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványával, és amelynek meghívására Kolozsvárra látogatott az MSZP elnöksége.
Kós Béla levelében nyomatékosította: tiltakozik az ellen, hogy Kós Károly nevét használja bármilyen olyan szervezet, amely politikai tevékenységet folytat, és önös politikai céljai elérése érdekében "egyezséget, alkut köt a nemzet megosztására, az erdélyi magyarság megtagadására buzdító, és annak veszélyeztető voltát vizionáló pártokkal".
Kós Károly neve, személye nem válhat "pártideológiák és pártcsatározások mentén érzelmi elégedetlenség, felháborodás eszközévé" - írta Kós Béla. Azt is megemlítette, hogy a nagyapja nevét viselő erdélyi alapítvány elnökének, Markó Bélának a felesége, Kós Anna szintén Kós Károly unokája. Markónak "nem Kós Károly nevébe kapaszkodva kellene politizálni", hanem az alapítványt "Kós Károly szellemi és tárgyi örökségének megőrzése és terjesztése érdekében kellene működtetnie, a politika teljes mértékű kizárásával" - írta.
Kós Béla nehezményezte, hogy az alapítvány létrehozásáról, céljairól nem tájékoztatták, és nem kérték beleegyezését Kós Károly nevének felvételéhez. Bejelentette, hogy - ha a romániai jogszabályok ezt lehetővé teszik - indítványozni fogja a név visszavonását az alapítványtól. A Krónika által megkérdezett Kós Anna kijelentette, családi ügynek tekinti unokabátyja levelét, és nem kommentálja. Kós Béla az MTI-nek elmondta, hogy Kós Károlynak Magyarországon, Erdélyben és Amerikában hét unokája él. Valamennyiüknek elküldte tiltakozását, de választ még csak Kós Annától, valamint Markó Béla feleségének Amerikában élő nővérétől kapott - ők nem értettek egyet az álláspontjával.

MTI

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik Pécska városiasítása [AUDIÓ]
Továbbra is prioritás az infrastruktúra fejlesztése, de a termálstrandról sem mondtak le a Maros-menti kistérségi központban.
Hír beküldése
A kisiskolások és a fiatalok közös előadással varázsoltak családias hangulatot.
Hír beküldése
Cipős doboznyi ajándékokkal és játékokkal lepték meg a rászorulókat, illetve az óvodákat.
Hír beküldése
Huszonöt évvel ezelőtt érte halálos lövés Aradon a segélyszállítmányokat hozó Tóth Sándor hódmezővásárhelyi gépkocsivezetőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Járható az autópálya Nagylak és Pécska között [AUDIÓ]
Nincs kész, de ráengedték a forgalmat a 22 km-es szakaszra. Folytatják a Pécska és Arad közti rész építését.
Hír beküldése
Három órán belül kétszer is hívni kellett a tűzoltókat. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
Hír beküldése
Személyi sérülés nem történt, de három autóban esett kár. Az elöljáró el akart kerülni egy ütközést.
<em>Hír szerkesztése</em> A nemzeti összefogást sürgették temesvári forradalom jubileumán [AUDIÓ]
A kommunista rendszert megdöntő forradalom kitörésének 25. évfordulójára többnapos rendezvénysorozatot szervezett az EMNT.
Hír beküldése
Diaconut felháborította, hogy a magyar szurkolók hátat fordítottak a román himnusz alatt. S egyebek...
Hír beküldése
Nőtt a taglétszám, stabilizálódott a pénzügyi helyzete az intézménynek.