Családi vita Kós Károly unokái között

Markó Béla, Kós Anna (fotó:www.erdelyiriport.ro)

A sajtónak eljuttatott levélben tiltakozik Kós Béla, Kós Károly egyik Budapesten élő unokája az ellen, hogy szerinte megosztó politikai törekvésekre használják a nagyapja nevét. A kolozsvári Krónika napilap által idézett nyílt levélben Kós Béla egyértelművé tette, hogy a Markó Béla elnöksége alatt működő Kós Károly Akadémia Alapítványra utal, amely a múlt héten együttműködési szerződést kötött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványával, és amelynek meghívására Kolozsvárra látogatott az MSZP elnöksége.
Kós Béla levelében nyomatékosította: tiltakozik az ellen, hogy Kós Károly nevét használja bármilyen olyan szervezet, amely politikai tevékenységet folytat, és önös politikai céljai elérése érdekében "egyezséget, alkut köt a nemzet megosztására, az erdélyi magyarság megtagadására buzdító, és annak veszélyeztető voltát vizionáló pártokkal".
Kós Károly neve, személye nem válhat "pártideológiák és pártcsatározások mentén érzelmi elégedetlenség, felháborodás eszközévé" - írta Kós Béla. Azt is megemlítette, hogy a nagyapja nevét viselő erdélyi alapítvány elnökének, Markó Bélának a felesége, Kós Anna szintén Kós Károly unokája. Markónak "nem Kós Károly nevébe kapaszkodva kellene politizálni", hanem az alapítványt "Kós Károly szellemi és tárgyi örökségének megőrzése és terjesztése érdekében kellene működtetnie, a politika teljes mértékű kizárásával" - írta.
Kós Béla nehezményezte, hogy az alapítvány létrehozásáról, céljairól nem tájékoztatták, és nem kérték beleegyezését Kós Károly nevének felvételéhez. Bejelentette, hogy - ha a romániai jogszabályok ezt lehetővé teszik - indítványozni fogja a név visszavonását az alapítványtól. A Krónika által megkérdezett Kós Anna kijelentette, családi ügynek tekinti unokabátyja levelét, és nem kommentálja. Kós Béla az MTI-nek elmondta, hogy Kós Károlynak Magyarországon, Erdélyben és Amerikában hét unokája él. Valamennyiüknek elküldte tiltakozását, de választ még csak Kós Annától, valamint Markó Béla feleségének Amerikában élő nővérétől kapott - ők nem értettek egyet az álláspontjával.

MTI

 

További hírek

Hír beküldése
Gól nélküli döntetlent játszottak a magyarok, minimális győzelmet arattak a románok.
Hír beküldése
A német 2013 novembere után nyert ismét F1-es futamot.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses győzelemmel növelte feljutási esélyeit az UTA
Székely Szabolcs triplájával Borossebest verték 4–1-re az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Utolsó helyen fejezte be az alapszakaszt Pankota
Következik a rájátszás, az alsóházban gyakorlatilag tét nélkül.
Hír beküldése
Este fél kilenctől egy órára lekapcsolják a közvilágítást.
<em>Hír szerkesztése</em> A vasárnap csak 23 órából áll – kezdődik a nyári időszámítás
Hajnali 3-kor 4-re kell állítani az órákat.
<em>Hír szerkesztése</em> Emléktáblát avattak a Városi Kórház falán – csak román felirattal
A kórházalapítás 240. évfordulójára emlékeztek, bár az első két kórtermet csak 1836-ban nyitották meg. Az emléktáblára sem magyar, sem német, sem más nyelvű felirat nem került.
<em>Hír szerkesztése</em> Leállt a Facebook
Sok millió ember kénytelen volt valami értelmesebb dologgal foglalkozni.
Hír beküldése
Március 29-én és április 5-én (a nyugati kereszténység Húsvét vasárnapján) 8 és 14 óra között nem szabad felhajtani a pályára: most vasárnap az Arad–Nagylak irányban lesz érvényben a korlátozás, rá egy hétre pedig a Nagylak–Arad irányban. A pécskai közlekedési csomópontnál ekkor szerelik majd a fém mellvédeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Aki legyőzte a rákot – Juhász Béla könyvbe foglalta gyógyulása történetét [AUDIÓ]
A szerző tavalyelőtti megbetegedésének és gyógyulásának a történetét írja le, s reméli, hogy a hasonló helyzetben lévőknek segítséget nyújthat legyőzni a gyógyíthatatlannak hitt kórt.