Családi vita Kós Károly unokái között

Markó Béla, Kós Anna (fotó:www.erdelyiriport.ro)

A sajtónak eljuttatott levélben tiltakozik Kós Béla, Kós Károly egyik Budapesten élő unokája az ellen, hogy szerinte megosztó politikai törekvésekre használják a nagyapja nevét. A kolozsvári Krónika napilap által idézett nyílt levélben Kós Béla egyértelművé tette, hogy a Markó Béla elnöksége alatt működő Kós Károly Akadémia Alapítványra utal, amely a múlt héten együttműködési szerződést kötött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványával, és amelynek meghívására Kolozsvárra látogatott az MSZP elnöksége.
Kós Béla levelében nyomatékosította: tiltakozik az ellen, hogy Kós Károly nevét használja bármilyen olyan szervezet, amely politikai tevékenységet folytat, és önös politikai céljai elérése érdekében "egyezséget, alkut köt a nemzet megosztására, az erdélyi magyarság megtagadására buzdító, és annak veszélyeztető voltát vizionáló pártokkal".
Kós Károly neve, személye nem válhat "pártideológiák és pártcsatározások mentén érzelmi elégedetlenség, felháborodás eszközévé" - írta Kós Béla. Azt is megemlítette, hogy a nagyapja nevét viselő erdélyi alapítvány elnökének, Markó Bélának a felesége, Kós Anna szintén Kós Károly unokája. Markónak "nem Kós Károly nevébe kapaszkodva kellene politizálni", hanem az alapítványt "Kós Károly szellemi és tárgyi örökségének megőrzése és terjesztése érdekében kellene működtetnie, a politika teljes mértékű kizárásával" - írta.
Kós Béla nehezményezte, hogy az alapítvány létrehozásáról, céljairól nem tájékoztatták, és nem kérték beleegyezését Kós Károly nevének felvételéhez. Bejelentette, hogy - ha a romániai jogszabályok ezt lehetővé teszik - indítványozni fogja a név visszavonását az alapítványtól. A Krónika által megkérdezett Kós Anna kijelentette, családi ügynek tekinti unokabátyja levelét, és nem kommentálja. Kós Béla az MTI-nek elmondta, hogy Kós Károlynak Magyarországon, Erdélyben és Amerikában hét unokája él. Valamennyiüknek elküldte tiltakozását, de választ még csak Kós Annától, valamint Markó Béla feleségének Amerikában élő nővérétől kapott - ők nem értettek egyet az álláspontjával.

MTI

 

További hírek

Hír beküldése
Az RMDSZ indítványozta, hogy november 13-a Romániában hivatalosan a magyar nyelv napja legyen. A Kárpát-medencében ezen a napon ünneplik a magyar nyelv napját a magyar Országgyűlés határozata alapján. Romániában a cseheknek és a tatároknak van hivatalosan elfogadott nemzeti ünnepük. Minden magyarlakta településen kulturális rendezvényeket szervezhetnének, amelyeket az önkormányzatok is támogathatnának.
Hír beküldése
A 25 éves heavy metal együttes a Flex Klubban lép fel.
Hír beküldése
Az ügyfélnek egyértelmű tájékoztatást kell kapnia arról, hogy a készpénzfelvételért, vagy más szolgáltatásért mekkora díjat számol fel a bank.
<em>Hír szerkesztése</em> MOGYE: közös akkreditációról döntöttek
Nem számolják fel a magyar gyógyszerészképzést.
<em>Hír szerkesztése</em> Sikeres az első aradi mézvásár [AUDIÓ]
Míg Európában átlagosan 4 kiló méz fogy fejenként egy év alatt, Romániában csak fél kiló.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyula–Arad–Békéscsaba környezetvédelmi együttműködés
Gyulaváriban megvalósult az X-PARC, sövénylabirintussal és egy érdekes ismereteket bemutató tanösvénnyel. Aradon a tudományos kutatást és a környezettudatosságra való nevelést szolgáló központot építenek.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyobb támogatást kaptak a kisebbségi szervezetek
A 91,4 millió lejből 19,7 millió az RMDSZ-é.
<em>Hír szerkesztése</em> Az 1848-as forradalom kitörése 167. évfordulójának emlékrendezvényei Aradon
Az 1848-as forradalom kitörése 167. évfordulójának emlékrendezvényei Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Iohannis: Romániában nincs „magyar kérdés”
Az államfő szerint nem jelent „fenyegetettséget” a határon túli magyar kisebbség iránti „szokatlanul nagy” érdeklődés.
<em>Hír szerkesztése</em> Megvette a magyar állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét
Hamarosan együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia.