Családi vita Kós Károly unokái között

Markó Béla, Kós Anna (fotó:www.erdelyiriport.ro)

A sajtónak eljuttatott levélben tiltakozik Kós Béla, Kós Károly egyik Budapesten élő unokája az ellen, hogy szerinte megosztó politikai törekvésekre használják a nagyapja nevét. A kolozsvári Krónika napilap által idézett nyílt levélben Kós Béla egyértelművé tette, hogy a Markó Béla elnöksége alatt működő Kós Károly Akadémia Alapítványra utal, amely a múlt héten együttműködési szerződést kötött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványával, és amelynek meghívására Kolozsvárra látogatott az MSZP elnöksége.
Kós Béla levelében nyomatékosította: tiltakozik az ellen, hogy Kós Károly nevét használja bármilyen olyan szervezet, amely politikai tevékenységet folytat, és önös politikai céljai elérése érdekében "egyezséget, alkut köt a nemzet megosztására, az erdélyi magyarság megtagadására buzdító, és annak veszélyeztető voltát vizionáló pártokkal".
Kós Károly neve, személye nem válhat "pártideológiák és pártcsatározások mentén érzelmi elégedetlenség, felháborodás eszközévé" - írta Kós Béla. Azt is megemlítette, hogy a nagyapja nevét viselő erdélyi alapítvány elnökének, Markó Bélának a felesége, Kós Anna szintén Kós Károly unokája. Markónak "nem Kós Károly nevébe kapaszkodva kellene politizálni", hanem az alapítványt "Kós Károly szellemi és tárgyi örökségének megőrzése és terjesztése érdekében kellene működtetnie, a politika teljes mértékű kizárásával" - írta.
Kós Béla nehezményezte, hogy az alapítvány létrehozásáról, céljairól nem tájékoztatták, és nem kérték beleegyezését Kós Károly nevének felvételéhez. Bejelentette, hogy - ha a romániai jogszabályok ezt lehetővé teszik - indítványozni fogja a név visszavonását az alapítványtól. A Krónika által megkérdezett Kós Anna kijelentette, családi ügynek tekinti unokabátyja levelét, és nem kommentálja. Kós Béla az MTI-nek elmondta, hogy Kós Károlynak Magyarországon, Erdélyben és Amerikában hét unokája él. Valamennyiüknek elküldte tiltakozását, de választ még csak Kós Annától, valamint Markó Béla feleségének Amerikában élő nővérétől kapott - ők nem értettek egyet az álláspontjával.

MTI

 

További hírek

Hír beküldése
Egyéni vállalkozóként is dolgozhatnak a dajkák, az ezzel töltött évek szolgálati időnek számítanak majd.
Hír beküldése
Február derekán rendezik meg a FeHoVa 2015-öt a budapesti HUNGEXPÓ-n.
Hír beküldése
George Maior a párizsi terrortámadások után nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal.
Hír beküldése
Árulkodó jel a fényűző életmód, a luxusautó, vagy a kacsalábon forgó palota - ha nem tudnak elszámolni, miből tellett rá.
Hír beküldése
Bűnszövetkezetben való részvételért találták vétkesnek a volt RMDSZ-politikust.
<em>Hír szerkesztése</em> Hetven éve kezdődött a „málenykij robot” [AUDIÓ]
75 ezer német származású személyt deportáltak a Szovjetunióba, Simonyifalváról 59-en kerültek kényszermunka-táborba.
<em>Hír szerkesztése</em> Sporttörténelmet írt Miklós Edit
Harmadik lett St. Morritz-ban, ezzel a magyar sísport eddigi legjobb eredményét érte el a csíkszeredai születésű versenyző.
<em>Hír szerkesztése</em> Bojkottálják a Heineken termékeit
A multi sörgyártó elismerte Székelyföld létét, de már több mint 7000-en csatlakoztak a termékeit bojkottáló felhíváshoz.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar holokauszt-túlélőket tüntetett ki Iohannis
Az államfő a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta hét túlélőnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Kötelező lesz a gyerekülés használata
Február 15-től csak gyerekülésben szállíthatók a 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek.